Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha temizdir ancak mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz. Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor.
Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır.
İSTANBUL (AA) - Medicana Avcılar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz, yüzmenin yazın yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri olduğunu ancak doğru önlemler alınmadığında deniz ve havuz suyunun kadınlarda enfeksiyon riskini artırdığını belirtti.
Bu hastalıklar, mikrop ya da kimyasallarla kirlenmiş enfekte suların yutulması, buharının solunması veya yüzme havuzlarında, sıcak su havuzlarında, su parklarında kirli sularla temas sonucunda bulaşır. İnteraktif su kaynakları, göller, nehirler veya denizler de bu hastalıkların bulaşabildiği diğer yerlerdendir.
Büyük bir doğal antiseptik olan deniz suyu önemli derecede enfeksiyonlara karşı , bakteri ve mikrop öldürmek için vücudun direncini artırır.
İlgili 40 soru bulundu
Havuz veya denizde uzun süre kalmayın
Aşırı klorlanan havuz suyu vajinadaki yararlı bakterileri öldürüp mantarların üremesine sebebiyet verebiliyor. Denizde uzun süre kalmak da benzer etkiye neden olabiliyor. Bu yüzden genital hijyenin korunabilmesi için havuz veya denizde abartılı sürelerde bulunmamak gerekiyor.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
İshal yapan bakteriler ve parazitler veya cilt -yumuşak doku enfeksiyonu yapabilen bakteriler deniz suyu vasıtasıyla insan vücuduna giriş yapabiliyor.
Sulardan Kaynaklanan Hastalıklar: Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda mikroorganizma bulunur. Aynı şebekeden su kulla- nan insanların enfekte olmaları sonucunda salgınlar çıkar. Viral hepatit, tifo, kolera bu gruba giren enfeksiyon hastalıklarıdır.
Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.
Havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar ve vajinal akıntı gibi durumlar da riski arttıran nedenler arasındadır.
Ameliyat ya da belli yaralanmalar sonrası atılan dikişlerin ıslanması, enfeksiyon riskini ortaya çıkarır. Bu nedenle vücudunda dikişi olanların denize ve havuza girmesi tavsiye edilmez.
Sağlık için gerekli şartlara sahip olmayan havuzlar dışında kimi zaman da kanalizasyon bulaşan deniz suyu çocuklarda birçok enfeksiyonu, özellikle idrar yolu enfeksiyon riskini artırabiliyor.
Beyin Yiyen Amip Nerelerde Bulunur? Göller ve nehirler gibi tatlı sularda, jeotermal sularda, kaplıcalarda, iyi klorlanmamış havuz sularında bulunabilir. Naegleria fowleri, denizler gibi tuzlu sularda bulunmaz.
DENİZ SUYU HASTA EDER Mİ? Eğer yüzerken dikkatsiz davranıp su yutarsanız ya da gözlerinizden veya açık bir yaradan size temas edecek patojenlere maruz kalırsanız, gastroenterit (genellikle bakteri veya virüsün neden olduğu mide ve bağırsak iltihabı) veya solunum yolu gibi enfeksiyonlar ile hastalanma şansınız vardır.
Dr. Turhan, tuzlu suyun da mikroorganizmaları hemen öldürmediğine işaret ederek, özellikle denizlerin kanalizasyon sularının boşaldığı, hayvan leşlerinin bırakıldığı bölgelerinde yüzülmemesini istedi. Turhan, aşırı yağışların hemen ardından bu suların karıştığı denizlerin hastalık bulaştırabileceğine de işaret etti.
Vibrio cholerae:
Diyare, kusma, hızlı su kaybı, kan basıncının azalması, düşük vücut sıcaklığı ile karakterizedir. Hastalık hasta kişilerin dışkıları ile yayılır. Yüzeysel sularda bu bakterinin yaşama süresi 1 saatten 13 güne kadar değişmektedir. Kolera salgınları genelde şebeke sularının kirlenmesiyle ortaya çıkar.
Atıksuların, temiz su kaynaklarını ve kıyı sularını kirletmesi, insani tüketim amaçlı sulara mikroorganizmaların ve dolayısıyla patojenlerin bulaşmasının en yaygın sebebidir ve genel olarak, sulardan kaynaklı en büyük mikrobiyal risk, hayvan veya insan dışkısı ile kontamine olmuş suyun tüketilmesi olarak kabul edilir.
Öksürmek ile bulaş gerçekleşmez, Tokalaşmak veya sarılmak ile bulaşmaz, Aynı şişeden su içmek ile bulaşmaz, Aynı araçta seyahat etmiş olmanız da bulaş riski taşımaz.
Vajinal mantar varken denize girilir. Sakıncası yoktur. Ancak deniz sonrası duş alınmalı, ıslak mayo ile kalınmamalı, dış genital bölge iyice kurulanmalı ve kuru rahat çamaşırlar giyilmelidir.
Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler. Tüm canlı türleri gibi mikroorganizmaların beslenmeleri için suya ihtiyaçları vardır.
"Yaraların tedavisinde deniz suyu etkindir"
Bunun nedeni ise yaralı bölgede çıkacak olan yeni hücrelerin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Sabun içerisinde bulunan bazik olarak adlandırılan madde deniz suyunun özelliğinde de bulunduğundan açık yara temizliğinin tedavisi açısından etkindir.
Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
mayo ile denizden çıkıp o şekilde beklersen, deniz suyu değil, sadece tuz kalır cildinde ki o da cildinin kurumasına ve erken yaşlanmasına neden olur. bu nedenle, denizden çıkınca duş almak değil, yukarıda bahsettiğim gibi deniz elbisesi içerisinde değilsen duş almamak aptallıktır.
Üst solunum yolu hastalıklarına karşı savaşan deniz suyu, öksürük ve balgam atmayı kolaylaştırıyor. Sinüslerin temizlenmesine yardımcı olarak sinüzite karşı iyi geliyor. Sinüzite bağlı baş ağrılarını da deniz suyu ile önleyebilirsiniz. Antiseptik etkisi olan deniz suyu, grip ve soğuk algınlığı oluşumunu engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri