Durgun ve köpüklü deniz hasta edebilir İyi temizlenmeyen ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi vardır. Genital mantar enfeksiyonları, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları havuz suyunun neden olduğu hastalıklardır.
İshaller, göz ve kulak enfeksiyonları, Hepatit A enfeksiyonu sıklıkla havuz suyu vasıtasıyla görülüyor. Yine kadınlarda vajinal mantar vakaları da ıslak kalan mayolar nedeniyle yaz aylarında artış gösteriyor. Bu tür rahatsızlıklar için mayo değiştirmek ve kuru olmak önem taşıyor.
Bu hastalıklar, mikrop ya da kimyasallarla kirlenmiş enfekte suların yutulması, buharının solunması veya yüzme havuzlarında, sıcak su havuzlarında, su parklarında kirli sularla temas sonucunda bulaşır. İnteraktif su kaynakları, göller, nehirler veya denizler de bu hastalıkların bulaşabildiği diğer yerlerdendir.
İSTANBUL (AA) - Medicana Avcılar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz, yüzmenin yazın yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri olduğunu ancak doğru önlemler alınmadığında deniz ve havuz suyunun kadınlarda enfeksiyon riskini artırdığını belirtti.
5) Soğuk Algınlığı Semptomlarını Hafifletir
Deniz suyundaki maddeler antienflamatuar etkiye sahiptir ve iltihapla mücadele eder. Bu özelliği sayesinde deniz suyu grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir.
İlgili 37 soru bulundu
Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır.
Havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar ve vajinal akıntı gibi durumlar da riski arttıran nedenler arasındadır.
İlk gece kanamasının az oluğu durumlarda denize ve havuza girilebilir. Ancak daha fazla olduğu durumlarda kanama azalana kadar denize ve havuza girilmemesi tavsiye edilir.
“Denize/Okyanusa işemekte hiçbir sorun yok. Çünkü: 1- Öncelikle ortalama insan idrarının yüzde 95'i sudan oluşuyor. Ayrıca litrede 1-2 gram kadar sodyum (NA+) ve klorür iyonları (CI-) barındırıyor.
Ancak yetişkin bireyler için 12 derece seviyelerine kadar suya girebilmek normal olarak değerlendiriliyor. 12 derece seviyesinden düşük olan deniz suyu sıcaklığında ise suya girmek tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.
Mikrop ya da kimyasal sulardan çeşitli yollarda insan vücuduna girer. Sıcakların artması ile serinlemek için tercih edilen havuz ve denizler insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle temizlenmeyen havuz sularından enfekte kapma olasılığı yüksektir.
Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.
Sulardan Kaynaklanan Hastalıklar: Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda mikroorganizma bulunur. Aynı şebekeden su kulla- nan insanların enfekte olmaları sonucunda salgınlar çıkar. Viral hepatit, tifo, kolera bu gruba giren enfeksiyon hastalıklarıdır.
Büyük bir doğal antiseptik olan deniz suyu önemli derecede enfeksiyonlara karşı , bakteri ve mikrop öldürmek için vücudun direncini artırır.
Islak, nemli mayo veya bikiniyle durmayın
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Vajinal mantar varken denize girilir. Sakıncası yoktur. Ancak deniz sonrası duş alınmalı, ıslak mayo ile kalınmamalı, dış genital bölge iyice kurulanmalı ve kuru rahat çamaşırlar giyilmelidir.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
Bol sıvı alımı çok önemli
Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı ve özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir.
Yani deniz suyu içmek, vücuda ihtiyacı olan suyu vermek yerine daha fazla su atılmasına neden olur. Ortalama bir tahminle bir litre deniz suyunun vücuttan atılmasını sağlamak için vücudun en az bir buçuk litre tatlı su almasını gerektirir.
Normalde kadınlar haftada kaç kez ilişkiye girmek ister? Kadınlar haftada 3-4 kez seks yapabilir. Bu sayının üzerinde olan cinsel ilişki istekleri aşırı cinsel istek olarak nitelendirilir ve kontrol altına alınması gerekir.
Yeterli ön sevişme ile vajinada sağlanan sulanma yeterli ise, eşlerin doğru zaman ve doğru yerde ise (kapıda kanlı çarşafı görmeyi bekleyenler yada kalabalık yaşayan aileler) ilk gece cinsel ilişkide hiçbir ağrı, acı olmaz. Kanama kızlık zarının yapısına göre hiç olmayabilir veya olabilir.
Kızlık zarı dikimi sonrası denize girilmez çünkü deniz düşündüğünüz kadar temiz değildir enfeksiyon kapabilir hatta dikişleriniz açılabilir. Özellikle dikimden sonraki bir ay boyunca denize ve havuza girmemeniz tavsiye edilir.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır.
Etkeni virüs, bakteri veya parazit olan yaz ishali, en sık enfeksiyon oluşturan virüs ile bakterilerin besinlerde kolay ve hızlı bir şekilde üreyebilmesini nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca çocukların havuz ve denizde yuttukları mikroplu sular da ishal nedeni olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri