Böyle bir durumla karşılaşıldığında o bölgenin ovuşturulmadan bol su ile yıkanması, oluşan ağrı, acı, yanma ve kaşınmayı azaltacak ağızdan veya lokal bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Doğal olarak bulunan aloe vera bitkisinden elde edilen aloe vera jeli de yine deniz yanığına en iyi gelen seçeneklerden bir tanesidir. Aloe vera jelini mutlaka tercih etmeniz yanıkların geçmesi için çok önem teşkil eder. Aloe vera jeli sürülen bölgede acıyı hafifletir ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
NIVEA'nın Hassas Anında Koruma Güneş Alerjisine Karşı Güneş Spreyi alerji ve tahriş oluşumu azaltmaya yardımcı olur, tercih edebilirsiniz. Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir. Su ile temas ettikten ve kurulandıktan sonra koruyucu krem tekrar sürülmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Güneş alerjisi, bazı durumlarda kendiliğinden azalabilir veya geçebilir. Ancak, bazı kişilerde güneş alerjisi ömür boyu sürebilir. Güneş alerjisinin tamamen geçip geçmeyeceği, kişinin alerjiye yatkınlığı, alerji türü ve cilt reaksiyonlarının şiddetine bağlı olarak değişebilir.
Güneş alerjisini iyileştirmenin en kolay yollarından biri aloe vera jeli kullanmaktır. Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
Yanan bölgeye; soğuk su, karbonatlı veya yulaflı soğuk su, soğuk sirke ya da soğuk sütle ıslatılmış havlular veya jel buzla her 2 saatte - Cildinize soğutucu özellikte kalamin veya aloe vera içeren jel veya losyon sürün.
Güneş yanığı, ultraviyole ışınlar sebebiyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. UV ışına fazla maruz kalmak ciltte kırmızılaşmaya, hassaslaşmaya ve acı oluşumuna yol açar. Daha sonra bölgede dökülmeler ve soyulmalar da oluşur ve yaklaşık 1 hafta içinde tüm olumsuz etkiler ortadan kalkar.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer.
Hafif güneş alerjisi vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Daha şiddetli vakalarda ise bazı steroid türevi kremler ya da haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisine sahip olan kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması ve kendisini zararlı güneş ışınlarından koruyacak giysiler giymesi önerilir.
Güneş alerjisinin belirtileri; kaşınma, batma hissi, döküntü ve ciltteki kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildin büyük bir bölümüne yayılırsa farklı belirtiler de görülebilmektedir. Düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
Bazı kişiler ciltlerinin hassas yapısından dolayı güneş ışığına maruz kaldıklarında çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum güneş ışığı alerjisi olarak adlandırılır. Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Her zaman bir insan alerjisinden uzak durmalıdır. Bu durum deniz alerjisi içinde geçerli bir durumdur. Denize karşı alerjisi olan kişilerin denizle herhangi bir temasta bulunmaması büyük önem taşıyor. Denize girmemek ve deniz suyuyla vücudu temas ettirmemek yapılması gerekenlerin başında geliyor.
Su alerjisinin tedavisi bulunmamaktadır. Hastayı rahatlatacak bazı ilaçların kullanımı söz konusudur. Bu ilaçlar alerji tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardır. Hastaların öncelikle alerjiye neden olabilecek durumlardan uzak kalması tavsiye edilir.
Su, ciltte bilinmeyen bileşenlerle reaksiyona girerek mast hücrelerinden histamin salınımına ve ürtikeryal bir döküntü oluşumuna neden olur. Su alerjisinin tetikleyiciler şunları içerebilir: Tatlı su, Deniz suyu.
Mevsimsel olarak polenler, küf alerjisi ve ev tozu akarı alerjik kaşıntılara en çok sebep olan durumlardır. Bu yüzden alerjik kaşıntıların kaç gün süreceği kişilere ve alerjinin seviyesine göre değişiklik gösterir. Kimi kişiler de 1-3 gün arasında süren bu alerjik kaşıntılar kimi kişiler de daha uzun süreli olabilir.
Deniz Kabukluları Alerjisi Belirtileri
Alerjik reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir ve çok az miktarda kabuklu deniz hayvanı bile buna neden olabilir. Deniz kabukluları alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Güneş alerjisi tedavisi aşamasında ilk kural elbette güneşten kaçınmaktır. Kendini güneşten yeteri kadar muhafaza edemeyen kişilerde ya da ileri boyuttaki hastalarda fototerapi, antihistaminik kullanımı, montelukast kullanımı, kortikosteroid kullanımı ve kaşıntı giderici bazı kremler yardımcı olabilir.
Hafif şiddette gelişen güneş alerjileri tedavisiz kendiliğinden kaybolabilir. Daha şiddetli tablolarda ise steroid içeren kremler veya haplar ile tedavi gerekebilir. Ciddi düzeyde güneş alerjisi olan kişiler güneşten koruyucu kıyafetler giymeli ve önlemler almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri