Denize düşen yılana sarılır - Vikisözlük.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "denize düşen yılana sarılır" atasözü; "Güç bir duruma düşenlerin bundan kurtulmak için her türlü çareye başvurmaları olağandır" anlamına gelir.
DENİZE DÜŞEN YILANA (YOSUNA) SARILIR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Güç bir duruma düşenlerin bundan kurtulmak için her türlü çareye başvurmaları olağandır.
Osmanlı Sultan'ı II. Mahmut'un kullandığı söz, o dönemki Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşadığı buhranlı dönemi en net ifade ile tarifidir. Bu sözün kullanıldığı dönemler, 600 seneyi aşkın varlığını sürdüren Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışının başladığı günlere denk gelmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kısaca Atasözü Açıklaması
Çaresiz durumlarda asla bul aşılmaması gereken durumları girebilir ve oralardan yardım alabilir. Yani hiç yardım istenmeyecek kişi ya da durumların içerisine girme olaylarında, denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
bir osmanlı sultanın ruslardan yardım istemesi yadırganır. bir takım vezirler ''bu nasıl işdür?'' diye mırıldanınca, sultan mahmut "ne yapalım? düştük denize sarılırız yılana" der. zor duruma düşen, bundan kurtulmak için her türlü çareye başvurur anlamındaki söz.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
İki Cambaz Bir İpte Oynamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kurnazlıkta eşit olan iki kimse birbirlerini aldatamaz.
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
Armut dalının dibine düşer - Vikisözlük.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Ak akçe kara gün içindir atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Göğe Direk, Denize Kapak Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: hem gereksiz hem de gerçekleştirilmesi hayale bile sığmayan şeylerle uğraşılmamalıdır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
[1] Hem gereksiz hem de gerçekleştirilmesi hayale bile sığmayan şeylerle uğraşılmamalıdır.
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Mızrak Çuvala Sığmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bazı şeyler apaçık ortadadır, herkesin gözü önündedir ve herkesçe bilinir. Nasıl ki uzun bir mızrak bir çuvalda saklanamazsa, bu bilinen şeylerin de üstü örtülemez, gizlenemez.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
Güneş girmeyen eve doktor girer atasözü sık sık kullanılan atasözleri arasında yer almaktadır. Bu atasözü esasen; “ev, güneş ışığını almalıdır, güneş ışığı mevcut mikropları ya da bakterileri yaşatmaz, güneş almayan ev içerisinde ise hastalık eksik olmaz” manasında söylenmektedir.
Ruslardan yardım istemesi tuhaf karşılanır ve vezirler böyle bir şeyin nasıl gerçekleşebileceğini sorgulamaya başlar. Bunun üzerine II.Mahmut denize düşen yılana sarılır cümlesini söylemiştir.
Cevap:Son derece tehlikeli bir durumla karşı karşıya gelen, çaresiz kalan, kurtuluş için bir çıkar yol bulamayan kişi.
Rusların İstanbul'a gelmesi İngilizleri ve Valiye destek veren Fransızları rahatsız etti. İngilizler, Mehmet Ali Paşa'nın ordusunu durdurdular ve Kütahya Antlaşması imzalandı. Buna göre, Mehmet Ali Paşa Suriye, Girit ve Mısır'ı aldı. Oğlu İbrahim Paşa'ya da Cidde ve Adana Valiliği verildi (1833).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri