Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında o bölgenin ovuşturulmadan bol su ile yıkanması, oluşan ağrı, acı, yanma ve kaşınmayı azaltacak ağızdan veya lokal bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Deniz suyunda yer alan birçok canlı ve bakteri bulunuyor. Bu durumlardan dolayı kişiler alerji durumları yaşayabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Bazı kişiler ciltlerinin hassas yapısından dolayı güneş ışığına maruz kaldıklarında çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum güneş ışığı alerjisi olarak adlandırılır. Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür.
Hafif güneş alerjisi vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Daha şiddetli vakalarda ise bazı steroid türevi kremler ya da haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisine sahip olan kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması ve kendisini zararlı güneş ışınlarından koruyacak giysiler giymesi önerilir.
Akuajenik ürtiker; suya dokunduktan sonra kızarıklığa neden olan, bir ürtiker türüdür. Bu bir çeşit fiziksel kurdeşen olup, kaşıntı ve yanma ile ilişkilidir. Akuajenik kurdeşenin, su alerjisi olduğu düşünülmektedir.
Hafif şiddette gelişen güneş alerjileri tedavisiz kendiliğinden kaybolabilir. Daha şiddetli tablolarda ise steroid içeren kremler veya haplar ile tedavi gerekebilir. Ciddi düzeyde güneş alerjisi olan kişiler güneşten koruyucu kıyafetler giymeli ve önlemler almalıdır.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer.
Güneş alerjisi, bazı durumlarda kendiliğinden azalabilir veya geçebilir. Ancak, bazı kişilerde güneş alerjisi ömür boyu sürebilir. Güneş alerjisinin tamamen geçip geçmeyeceği, kişinin alerjiye yatkınlığı, alerji türü ve cilt reaksiyonlarının şiddetine bağlı olarak değişebilir.
NIVEA'nın Hassas Anında Koruma Güneş Alerjisine Karşı Güneş Spreyi alerji ve tahriş oluşumu azaltmaya yardımcı olur, tercih edebilirsiniz. Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir. Su ile temas ettikten ve kurulandıktan sonra koruyucu krem tekrar sürülmelidir.
Güneş yanığı, ultraviyole ışınlar sebebiyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. UV ışına fazla maruz kalmak ciltte kırmızılaşmaya, hassaslaşmaya ve acı oluşumuna yol açar. Daha sonra bölgede dökülmeler ve soyulmalar da oluşur ve yaklaşık 1 hafta içinde tüm olumsuz etkiler ortadan kalkar.
Mevsimsel olarak polenler, küf alerjisi ve ev tozu akarı alerjik kaşıntılara en çok sebep olan durumlardır. Bu yüzden alerjik kaşıntıların kaç gün süreceği kişilere ve alerjinin seviyesine göre değişiklik gösterir. Kimi kişiler de 1-3 gün arasında süren bu alerjik kaşıntılar kimi kişiler de daha uzun süreli olabilir.
Bebekler plajda oynarken Amerikan Pediatri Akademisi tarafından da önerilen şekilde güneş koruyucu kremler yeni doğan bebeklere de sürülebilmektedir. Anneler bebeklerine denizden çıktıktan sonra ve kumsalda 3-4 saatte bir güneş koruyucu krem uygulamalıdır.
Su alerjisi nadir görülen bir durumdur ve su alerjisinden kaynaklanan ciddi belirtiler de oldukça nadir görülür. Su alerjiniz varsa ve belirtileriniz de şiddetli ise alerji uzmanınız bu durumu göz önüne alarak enjektör gibi ilaçlar reçete edebilir.
DÜNYA ÜZERİNDE SADECE 100 KİŞİDE GÖRÜLÜYOR
Suya karşı alerji son derece nadirdir ve dünya çapında yalnızca yaklaşık 100 kişinin etkilendiği düşünülmektedir. Tedavisi yok ve uzmanlar, belirtilerin çok şiddetli hale gelmesi durumunda alerjik şoka girip ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.
Kuru olmayan cilt ise sağlıklı olur. Güneş alerjisinin neden olduğu kızarıklık ve sivilcelenme bol su sayesinde azalır ve cildin nem dengesi korunur. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda 3 litre kadar su tüketebilirsiniz. Güneş koruyucu kremleri sadece sahilde güneşlenirken değil gün içerisinde de kullanmanız gerekir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Bir UVA kimyasal filtresi olan oksibenzon, tahriş edici veya alerjik temas veya foto-kontakt dermatite neden olan en yaygın güneş koruyucudur.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri