Daha da derinlere inince geride kalan tek renk mavidir. Su tarafından daha az soğrulduğu için göze ulaşan tek renk mavidir. Fakat denizin rengi her yerde aynı değildir. Çeşitli yerlerde parlak ya da koyu mavi veya yeşil renkte görünür.
Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır.
Bildiğimiz, gökyüzünün okyanus ve deniz üstüne yansımasından mavi renkli olduğudur. Ancak bu doğru değildir. Denizlerin ve okyanusların rengi yere ve zamana göre değişir; kimi zaman turkuaz, kimi zaman açık yeşil, lacivert, mavi, gri ve hatta kahverengi bile olabilir. Oysa denizin mavi olduğunu öğrenerek büyürüz.
Bilindiği gibi deniz suyu renksizdir. Renksiz olan deniz suyunun içinde bulunan moleküller yüksek frekanslı kısa dalga boylarını tutmaktadır. Mavi rengi de kısa dalga boyunda olup fazla dağılma özelliği bulunan yüksek frekanslı bir dalgadır. Bu yüzden deniz suyu mavi rengini tutmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Su kütlesinin derinliği arttıkça mavi renk belirginleşir. Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur.
Güneş ışını, “ışık spektrumu” adı verdiğimiz renklerden oluşur. Bu renkler kırmızı, turuncu, sarı, mavi, yeşil, mor ve laciverttir. Bu renklerin her biri farklı bir dalga boyuna sahiptir. En kısa dalga boyuna sahip olan renk mavi olduğu için havadaki parçacıklarla güneş ışığı çarpışınca biz de mavi renkle karşılaşırız.
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
Suya renk veren maddeler, içinde doğal olarak bulunan demir ve manganez benzeri metalik iyonlar, organik maddeler, su bitkileri ve sanayi atıksularıdır. Bunlar suya farklı renkler kazandırırlar. Örneğin suda bulunan kireçtaşı suyun turkuaz bir renk almasına neden olur.
Su döngüsü adı verilen süreçte su atmosfer ve yeryüzü arasında kesintisiz olarak hareket eder. Bu süreçte Güneş'ten gelen enerji deniz yüzeyindeki saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına neden olurken çözünmüş iyonlar suda kalır. Bu nedenle zamanla deniz ve okyanus sularındaki tuz yoğunluğu artar.
Denizin mavi rengi su moleküllerinin ışığı emme ve yansıtma özelliğindendir. Güneş ışında bütün renkler mevcuttur. Deniz suyu güneş ışığının dağılımındaki kırmızı taraftakileri emer, mor tarafındakileri yansıtır. Denizde bundan dolayı mavi renkte görünür.
Kökenleri, H20 molekülünün gelen ışıkla etkileşime girme biçiminde yatmaktadır. Molekülün iki hidrojen atomu, oksijen atomu ile ortada birleştirilmiş yay benzeri iki 'bacağın' ucunda bulunur. Ortaya çıkan V şeklindeki kombinasyon, farklı ışık dalga boylarını temizleyerek çeşitli şekillerde titreşebilir.
Gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni, Güneş'ten gelen farklı renklerdeki (dalga boylarındaki) ışığın farklı oranlarda saçılmasının sonucudur. Yani Güneş gökyüzünde yükseldiği zamanlarda Güneş'ten gelen kısa dalga boylu mavi ışık daha fazla saçılarak her yöne dağılır. Bu yüzden masmavi bir görüntü oluşur.
Tüm bu bilgiler haricinde kırmızı renk sınırları belli ederken, kahverengi dağları, sarı ova ve yaylaları, mavi denizleri ve gölleri, yeşil renk ise çukur yerlerini ve su kütlesinden az bir yüksek konumda bulunan yerleri göstermektedir.
Kar sularının erimesi ve yağmur nedeniyle debileri yükselen akarsular çamur rengini aldı. Çamur akan akarsular, Karadeniz`in mavi renginin kahverengiye dönmesine neden oldu. Karadeniz`in sahile yakın kısmında deniz suyunun rengi kahverengi olurken, çamurumsu bir görünüme büründü.
Kahverengi, toprak rengi ile birebir aynı olduğu için yaratıcılığı, bolluğu ve bereketi simgeler. Her yıl bahar mevsimi ile birlikte yeniden doğan tabiatın ana renklerinden biri kahverengidir. Psikolojide ise kahverenginin karşılığı uyum ve barıştır.
İnsanlara soracak olursanız milyonlarca insanın suyun tadının olmadığını düşündüğünü görebilirsiniz. Yapılan araştırmalar ve bilimsel çalışmalar düşünüldüğünde ise suyun tadı vardır yanıtını veriyoruz. İnsanların tükürükleri sindirim sistemlerinde ve ağız sağlıklarında aktif olarak görev almaktadır.
Denizin rengi, suyun kendisine ve gün ışığının su içindeki farklı mad- deler tarafından soğu- rulmasına ya da saçılma- sına bağlı olarak gelişir. Işık deniz yüzeyine çarp- tığında yansıma, saçıl- ma ve soğurulmaya uğ- rar.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Bu ışık atmosferden geçerken mor tarafındaki ışıklar, kırmızı tarafındakine göre daha fazla dağılırlar ve atmosferde çoğunlukla mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıtılır. Bu durumda biz gökyüzünü mavi renkte görürken, güneşi de beyaz-sarı karışımı bir renkte görürüz.
Güneş ışığı atmosfere girdiğinde saçılan ışınların dalga boyları farklı farklıdır. Bu farklılık saçılma anında farklı renklerin oluşmasını sağlar. Kısa dalga boylu ışınlar mor, mavi ve yeşil renkler olarak; uzun dalga boylu ışınlar ise sarı, turuncu ve kırmızı renkler olarak saçılır.
Mor ışık en kısa dalga boyuna sahiptir ve saçılma miktarı diğer renklere göre çok daha fazladır. Dolayısıyla gökyüzünün normalde mor görünmesi beklenebilir.
Mavi, genellikle erkeklerle ilişkilendirilir, çünkü birçok kültürde mavi, gücü, güveni ve sakinliği sembolize eder. Ayrıca, askerî ve iş elbiselerinde sıkça kullanılan bir renktir.
Tarihçe | Mavi. · 40 yıllık hazır giyim deneyimiyle İstanbul'da doğdu.
Mavi, deniz ve gökyüzünün rengidir. Gökkuşağında da yer alan mavi, ana renklerdendir. Ayrıca bu renk birçok alanda kullanılır. Bunların başında kurumsal logolar, resmi kıyafetler gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri