Çinileri, yaylaları, kaplıcaları, tarihi ve kültürel değerleri ile keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor. UNESCO'dan “Yaratıcı Şehir” ünvanı alan Kütahya, medeniyete de ev sahipliği yapmış bir şehir.
Kütahya'da Çinicilik
İlimizin simgesi ve onu bütün dünyaya tanıtan “Çinicilik” Kütahya'da en önemli sanat dalı olmanın yanı sıra halkın önemli bir geçim kaynağı olma özelliği de taşır. Kütahya'da Hititlerle başlayan seramik yapımı Osmanlı dönemi sonuna kadar sürekli gelişme göstermiştir.
Aizanoi Antik Kenti, Kütahya Kalesi, Çinili Camii kentin önemli tarihi değerlerinden. Oralara kadar gitmişken bu yerleri görmeden dönmeyin. Söz sırası yemeklerde. Kütahya mutfak kültürü büyük ölçüde ev yemeklerine dayanıyor.
Meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi ülkemizde en fazla yetiştirilen vişne çeşidi olup aynı ad altında oldukça farklı tipleri mevcuttur.
İşte, Kütahya'nın en meşhur yemekleri: Sini Mantısı Cimcik. Ispanaklı Şibit.
İlgili 28 soru bulundu
Kütahya'ya özgü hediyelikler olarak; çeşitli çini tabak, kase, duvar süsü, kupa, bardak takımı, fincan takımı, nihale, takı, çeşitli kutular, biblo, heykel çeşitleri, küllük gibi çini ürünler, yöreye özgü anahtarlık, magnet, açacak, kupa gibi hediyelik ürünler alabilirsiniz.
Kütahya denildiği zaman akla ilk gelen; porselenleri ve ince el işçiliği ile çinileridir Çini alanında dünyanın başkenti konumundadır ve porselen konusunda da en iyi üreticiler, Kütahya ilinden çıkmaktadır. Çini satın almak isteyen turistlerin ilk gittikleri yer tabiki çiniciler çarşısı olmaktadır.
Kütahya'da yetişen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve mısır olmakla birlikte Şaphane'de vişne, Pazarlar'da kiraz Simav'da ise kestane üretimi ön plana çıkmaktadır. Bu ürünler aynı zamanda coğrafi işaret teciline de sahiptir.
Kütahya'da Yerleşme ve Yatırım
İstanbul, Kocaeli, Bursa, Eskişehir gibi gelişmiş, fakat doyum noktasına ulaşmış şehirlere yakın ve pahalı olmayan bir şehirdir. Bu da Kütahya'yı hem ulusal hem de uluslararası yatırımlar için cazip bir hale getirmektedir.
Malazgirt Zaferi'nin ardından XI. yüzyılın sonunda Türk uygarlıklarıyla tanışan Kütahya, Germiyanoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmış olup Osmanlı Devleti bu topraklar üzerinde kurulmuştur. Ayrıca Kütahya "Türk ve dünya askerlik tarihi" nin en büyük zaferinin kazanıldığı yer olarak zengin bir kültürel mirasa sahiptir.
Kütahya'nın En Meşhur Tatlısı: Kütahya'nın yöresel yemeklerini denerken, yemeklerinizin üzerine yiyebileceğiniz yufka tatlısı ve sütlü incir tatlısı deneyebileceğiniz iki farklı tatlı türüdür. Çoğunlukla evlerde yapılsa da, şehir merkezinde birçok lokanta ve restoranın menüsünde bulabilmeniz mümkündür.
İlimizin simgesi ve onu bütün dünyaya tanıtan "Çinilik" Kütahya'da en önemli sanat dalı olmanın yanı sıra halkın önemli bir geçim kaynağı olma özelliği de taşır.
Kütahya, Ege Bölgesi'nin iç bölümlerinde kalmıştır ve Yellice Dağı'nın kuzey bölümünde kurulmuştur. İç Batı Anadolu'da kalan Kütahya'nın komşuları ise Afyon, Bilecik, Manisa, Balıkesir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Konya'dır.
Kütahya'da toplam 3 AVM bulunuyor. Muğla'da AVM sayısı 11.
Kütahya Merkez
Kütahya'nın en yüksek nüfuslu ilçesi olarak bünyesinde 272.367 insan barındırmaktadır. Yüz ölçümü olarak diğer ilçelerden daha geniş olup Tavşanlı, Aslanapa ve Altıntaş ilçelerine komşudur. Diğer ilçelerine göre daha fazla gezilip görülecek alanlara sahip olan ilçedir.
Dünyanın en büyük seramik, porselen ve cam sanayileri buradadır ve 35 farklı değerli maden yine bu şehirden çıkarılmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en zengin su kaynaklarıyla önemli bir kaplıca merkezidir. Kütahya günümüzde de şirin, ekonomik, güvenli ve öğrenci dostu bir şehir olmuştur.
Türkiye'nin Dünya rezervinin büyük bir bölümünü elinde bulundurduğu bor madeninin 1.681.474.000 ton rezervi Kütahya ili sınırları içerisinde, Emet ilçesinde yer almaktadır. Ayrıca manyezit ve kaolen açısından da oldukça zengin bir ilimizdir. Ülkemiz manyezit üretiminin büyük bir bölümü bu ilden yapılmaktadır.
Bor ve gümüş dışında öne çıkan diğer madenler manyezit, antimuan, krom, alunit, antimuan, bakır-kurşun-çinko, demir, manganez, manyezit, çimento hammaddeleri, feldispat, jips, florit ve kum-çakıl sayılabilir. Türkiye'de işletilen tek gümüş madeni Kütahya'da yer almaktadır.
Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesinde yer alan bir ilidir. Kütahya ilinin nüfusu: 576.688'dir. Bu nüfusun %78,3'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 11.632 km2'dir. İlde km2'ye 50 kişi düşmektedir.
Kütahya yakınlarında Ege ve Marmara denizleri bulunmaktadır. Ancak Kütahya'nın denize kıyısı olmadığını söylemek gerekir. Bununla beraber tektonik bir göl olan Simav Gölü Kütahya'ya bağlıdır. Aynı zamanda Kütahya'nın tek doğal gölü olması ile beraber, Türkiye çapında da önemli bir yere sahiptir.
Kütahya'da, yaylalarda beslenen ve "erkeç" adı verilen kısırlaştırılmış erkek keçi (teke) etinden yapılan "erkeç güveci", kentin geleneksel tatları arasında lezzetiyle adından söz ettiriyor.
Bir tür mantı aslında: Cimcik
Kütahya'ya özgü hamur işlerinin en ünlülerinden cimcik, bir tür mantı aslında. Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan küçük malzeme kadrosuyla hazırlanan, sonunda dev bir lezzete dönüşen hamurun tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile buluşmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri