Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Aslında denizlerdeki kirliliğin birden çok etkeni olsa da en yoğun kirliliğe sebep olan dört faktörü şöyle sıralamamız mümkün: Atık su deşarjı, madencilik artıkları, derin deniz madenciliği, yüzeysel akışlar, gemi aktivitesi nedeniyle oluşan kirlilikler ve atmosferik kirlilik.
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğini artırmak, deniz kirliliği için önemli bir adım olur. Bunların yanında programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların veya düzenlemelerin yapılması denizlerin kirliliğini giderir ve önler.
Gemilerden kaynaklanan bir kirlilik görüldüğünde: - Bulunulan yerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, - Alo 158 Sahil Güvenlik hattına, - Bağlı bulunulan yerin Liman Başkanlığına, - Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı'na ihbarda bulunulmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğinin arttırılması ile birlikte programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların ya da düzenlemelerin yapılması denizlerin temizlenmesi için izlenebilecek en temel yollardır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Denizlerin kirlenmesi; deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurur. Deniz kirlilikleri çeşitli sebepler ile oluşabilmektedir. Denizler insan geleceğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair mevzuatı hazırlamak, kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütmek, uygulamaları denetlemek, mesleki hizmetlerin gelişmesini sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve çevremizin ve doğanın korunmasını sağlamak üzere yapılandırılmıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Madde 5- Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Denizler topografik ve hidrografik özelliklerine göre dört bölümde incelenebilir. Bunlar, kenar denizler, kıtalar arası denizler, iç denizler ve kapalı denizlerdir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur.
Yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatını hazırlamak, uygulamaları izlemek ve denetlemek, Bakanlığın görev alanı ile ilgili mesleki hizmetlerin norm ve standartlarını hazırlamak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak ve ilgililerin kayıtlarını tutmak.
o) Yerleşik alanlarda bina ve sair yapılarda görüntü kirliliğine yol açan uygulamaları önleyici tedbirler almak, ö) Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası çalışmaları izlemek ve yürütmek.
1.Maldivler
Bembeyaz kumların turkuaz rengi Hint Okyanusuyla buluştuğu Maldivler dünyanın en temiz yüzülebilir alanı olarak biliniyor.
2-Doğal antidepresandır
Denize girdiğinizde de vücudunuzda endorfinler yükselir. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfinler vücudun iç morfini gibi düşünülebilir. Kendinizi iyi hissetmenizi, ağrılarınızın azalmasını ve gevşemenizi sağlar.
Yılda üç defa Şubat, Nisan ve Temmuz aylarının 15. veya 18. günü başlayıp 25. veya 28. günü sona eren tabandaki soğuk su ve yüzeydeki sıcak suyun yarattığı akıntılar körfezi temizler.
Dalgaların getirdiği deniz çöpleri kovanın içine giriyor, kovadaki su bir motor pompası yardımıyla filtreden süzülüp tekrar denize dökülürken kâğıt, naylon, şişe vb. katı çöpler ile kısmen deterjan, yağ vb. maddeler torbada kalıyor. Bir görevlinin de torba dolduğunda boşaltması gerekiyor.
Plastik bir poşetin doğada çözünmesi 20 yıl sürüyor. Plastik şişelerinse 450 yıl. Misina 600 yıl, çocuk bezi 450 yıl, lastik ayakkabı tabanı 50-80 yıl, naylon kumaş 30-40 yıl çözünmeden denizde kalabiliyor.
Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri