Dönüş yaparken Cenova'da tutsak kalan Turgut Reis'i de kurtarmıştır. Bu zafer Barbaros Hayrettin Paşa'nın son büyük zaferidir. Ardından tersane işleriyle ilgilenen Barbaros Paşa, 5 Temmuz 1546 yılında yakalandığı hastalık yüzünden hayata gözlerini yummuştur.
Barbaros Hayreddin Paşa veya gerçek adıyla Hızır Reis (d. 1478, Midilli – ö. 4 Temmuz 1546, İstanbul), kaptan-ı derya unvanıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryasıdır. 16. yüzyılda gerçekleştirdiği seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA'NIN HAYATI
Hayreddin Paşa, Selanik Vardar Ağalarından ve Midilli fatihlerinden Arnavut veya Türk bir sipahi olan babası Vardari Yakup Ağa ile ada halkından Rum Katerina'nın dört oğlundan biri olarak 1470'li yıllarda Midilli adasında doğdu.
Kitabede Osmanlıca, Arap harfleriyle “Bu duvar Sultan Beyazit oğlu Sultan Mehmet'in buyruğuyla Adem oğlu Emir Yakup tarafından (Hicri) 890 yılında yapıldı”, yazıyordu. Emir Yakup, Hızır'ın yani Barbaros Hayreddin'in babasıydı. Öyleyse Barbaros bir devşirme değil bir Türk idi.
İlgili 22 soru bulundu
BARBAROS HAYREDDİN: SULTANIN FERMANI DİZİSİ NEDEN YOK? Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı dizisi Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük deprem sebebiyle bu akşam yayınlanmayacak.
Hayatı 1460 ya da 1461'de Amasya'da doğdu ve 1506'da yine burada öldü. Asıl adı Mihrünnisa ya da Fahrünnisa'dır.
Hayreddin Paşa 1534'te Akdeniz'e açıldı ve Tunus'u ele geçirdi. Ancak ertesi yıl Haçlı donanması karşısında Tunus'u bırakmak zorunda kaldı ve İstanbul'a döndü. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açılan Barbaros, İtalya kıyılarını vurdu ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına kattı.
Barbaros isminin kökeni Türkçedir. Barbaros ismi sadece erkek çocukları için kullanılmaktadır. Barbaros ismi, Barbaros Hayrettin Paşa'ya Avrupalılar tarafınca verilen bir isim olarak kullanılmaktadır.
Barbados, Atlas Okyanusu'nun güneyinde, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen bir ülke konumundadır.
Edward Teach "Kara Sakal" (1680-1718)
Hepinizin bildiği üzere en ünlü ve en kötü korsan olarak anılan Teach... Uzun örgülü siyah sakalları ve saçları olduğu için ona ''Kara Sakal'' lakabı tayfası tarafından takılmış.
Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.
Osmanlı Devleti tarihi içerisinde ünlü denizcilerden olan Barbaros Hayrettin Paşa Kaptanı Derya olarak Osmanlı Devleti'nin ilk Kaptan paşası ve amirallik görevi üstlenen komutanlarından birisidir.
Hızır ve Oruç reis Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde yaşamışlardır.
Denizciliği seçen İshak, Oruç, Hızır ve İlyas kardeşler "Barbaros kardeşler" olarak tanındı. En küçük ve beşinci kardeş olan Yusuf ise Midilli'de kaldı. Barbaros kardeşlere Baba Oruç olarak da bilinen Oruç Reis liderlik etti.
28 Eylül 1555'te Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile boğdurularak idam edildi.
Aybars iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmuş güzel bir isimdir. Bu kelimelerden biri ay diğeri ise pars olarak öne çıkıyor. Anlamı ise ay gibi güzel ve Pars gibi yırtıcı şeklinde ifade etmek mümkün.
Barbar daha çok eski dönemlerde uygarlaşmamış bazı kavim ve topluluklar için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde benzetme ile beraber kaba saba davranan insanlar için de gündelik yaşamda kullanılır. Özellikle bu anlamı ile beraber Türkçede birilerine durumu daha etkin biçimde anlatabilmek için bu kelime kullanılmaktadır.
Lara, Avrupa kökenli bir isim olarak günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan isimlerden biridir. Yeniçağda daha sık kullanılan bu isim Türkçeye çevrildiğinde ise su perisi anlamı taşımaktadır. Bununla birlikte Lara, kibar ve nazik anlamlarına da gelmektedir.
Hayreddin Paşa, Selanik Vardar Ağalarından ve Midilli fatihlerinden sipahi olan babası Vardari Yakup Ağa ile Katerina'nın dört oğlundan biri olarak 1470'li yıllarda Midilli adasında doğdu. Kendisine verilen "Barbaros" lakabı, İtalyanca "kızıl sakal" anlamındaki "barba rossa"dan gelir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Barbaros'u İstanbul'a çağıran emri Cezayir'e ulaşınca 3 gün büyük ziyafetler veren Barbaros yerine Hasan Reis'i tayin edip, donanması ve tıka basa dolu devlet hazinesiyle birlikte ülkeyi kendisine teslim etti.
Kaptan-ı derya, Donanma-yı Hümayun'un ve Tersane-i Amire'nin en büyük amiriydi. Denizcilikle bütün atamaları yapma, hüküm yazma ve tuğra çekme yetkisi vardı. Derya Kalemi'ne bağlı zeamet ve tımarların dağıtımını da o yapardı.
Çünkü bu millet televizyonda izlediğini gerçek sanıyor. Bu kadar gaflet içindeler. *Tarihte Firuze diye bir karakter yok.
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
1402 Ankara Savaşı sonrasında, babası Yıldırım Bayezid ile birlikte Timur'a esir düşen Mustafa Çelebi, bir süre sonra Anadolu'ya geri dönerek tahtta hak iddia etmiş ve isyan başlatmıştır. Osmanlı Devleti'ni zor bir durumun içinde sokan Şehzade Mustafa İsyanı, II. Murad döneminde yaşanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri