Denizli'nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl, Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzasıdır. Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98'i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise %90'ı Denizli'deki Acıgöl'den sağlanmaktadır.
Yüzölçümü 41.34km2.dir. Denizli İli Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar İli Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt Dağları'ndan inen sular besler. Acıtuz Gölü de denilen gölün rakımı 836m.dir.
Denizli-Afyonkarahisar yolu üzerinde ve iki ilin sınırında olan Acıgöl'ün diğer ismi Çardak Gölü. Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretiliyor.
Acıgöl - Afyonkarahisar
Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretilmektedir. Gölün güney doğusunda bulunan Söğüt Dağı'nın eteklerinden kaynayan sular, gölü besledikleri gibi yaşam ortamları oluşturmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98'i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise %90'ı Denizli'deki Acıgöl'den sağlanmaktadır. Göl yatağında jips ve tuz katmanları, tuzlu su ortamında oluşan mikroorganizmalar ve yataktaki sülfür bakterilerince ayrıştırılarak mirabilit cevheri şeklinde sodyum sülfat oluşmaktadır.
Alanın Tanımı: Acıgöl; Maymun, Beşparmak ve Söğüt dağları arasında yer alan sığ bir tektonik göldür. Yüzey suyu akımları, kaynak suları ve Başmakçı tarafından gelen Koca Çay ile beslenir. Türkiye'nin en tuzlu ikinci gölüdür.
Acı ve tuzlu olan suyunda yüksek oranlarda, magnezyum ve sodyum klorürleri ve sülfatları bulunur. Bu nedenle gölde balık yaşamaz ve kurak yaz aylarında beyaz bir görüntü alır.
Ortalama yüzölçümü yaklaşık 112 km2 olarak ölçülmektedir. Yine Denizli iline ait göllerin detaylarına bakılacak olursa Çardak gölü, Çartı gölü, Kartal gölü, Süleymaniye gölü ve Karagöl olarak tanımlanmaktadır.
Acıgöl, Karacadağ'ın güneydoğu kenarında volkanik alanda patlamayla oluşan bir çukurda oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfatdan dolayı suları acı-tuzludur.. Gölde bakteri ve Arkea türlerinin bulunduğu belirlenmiştir.
Denizli'nin Çal İlçesinde bulunan Çalçakırlar köyü, ilçedeki tek Alevi – Bektaşi Türk Kültürünü yaşayan ve yaşatan yer. Yaklaşık 100 hanede 400 kişinin yaşadığı köyün ilk yerleşimcilerinin kökeni Oğuz Türklerine dayanıyor.
Bu nedenle hayvancılıkla uğraşan Türkler hayvanlarını güneş ışığından korumak amacıyla evlerinin ön ve yan taraflarına “cardak” denilen gölgelikler yapmışlardır. Bu nedenle çevredeki yerleşim yerlerinde yaşayanlar buraya “Çardaklı Köy” adını vermişlerdir.
Çardak Denizli ilinin bir ilçesidir.
Çardak Kervansarayı - Denizli
1230 yılı Ramazan ayında bitirilmiş ve kitabesine göre “Ribat” olarak yapılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda inşa edilen han, oldukça geniş kare avlusu ve altı bölümlü, beş sahından oluşan holü ile sultan hanlarının sadeleşmiş bir benzerini oluşturmaktadır.
İdari yönden Çanakkale ili,lapseki ilçesine bağlı bulunan Çardak; Çanakkale Boğazının Marmara denizi ile kesiştiği kuzey ucunda bir sahil kasabasıdır.
Çardak, Çanakkale ilinin Lapseki ilçesine bağlı bir belde.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Çivril'den kuzeydoğu yöndeki Isparta-Uşak Karayolu'ndan yaklaşık 10 kilometre gidilerek Işıklı (Kasabası) Mahallesi'ne gelinir. Işıklı Gölü, Işıklı (Kasabası) Mahallesi'nin 7 kilometre güneyinde yer alır.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Krater gölünün üç tarafı kayaçlarla kaplı iken bir tarafı düzlük bir alandan oluşuyor ve bu kesimden suya girmek mümkün fakat suya girmek de biraz tehlikeli.Gölün çok derin olduğu ve suyunun biraz acı olduğu söylenir.
Afyonkarahisar, Başmakçı ve Dazkırı ilçeleri sınırları içerisinde kalan göl Başmakçı ilçesi Aşağı Akpınar köyünde olup ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Genel Bilgi: Denizden yüksekliği 842 metre ve yüzölçümü 41,5 km²' olan gölün 20 km²'si Afyonkarahisar il sınırları içerisinde kalmaktadır.
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İ Anadolu Bölgesi'nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Acı Göl - Denizli
Acı Göl ya da diğer adıyla Çardak Gölü tektonik oluşumlu bir göldür. Yüzölçümü 41,34 km'dir. Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt dağlarından inen sular besler.
Acıgöl 836 m, Burdur Gölü 854 m. Eğirdir Gölü 916 m ve Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü 1.121 m yüksekliktedir. Bunlardan Acıgöl ve Burdur Gölü, dışarı akışı olmayan birer kapalı havza durumundadır ve bu nedenle suları tuzludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri