Denizli-Afyonkarahisar yolu üzerinde ve iki ilin sınırında olan Acıgöl'ün diğer ismi Çardak Gölü. Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretiliyor.
Acıgöl (Çardak Gölü): Tektonik oluşumlu bir göldür. Yüzölçümü 41.34km2.dir. Denizli İli Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar İli Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt Dağları'ndan inen sular besler.
Fiziki özellikleri. Acıgöl, 41,34 km2–41,5 km2 arasındaki yüzölçümü ile Denizli ilinin en büyük gölüdür. Denizli yönünde Çardak ilçesi ile Afyon yönünde Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölün yaklaşık 20 km2'si Afyon ili içerisinde kalmaktadır.
Ortalama yüzölçümü yaklaşık 112 km2 olarak ölçülmektedir. Yine Denizli iline ait göllerin detaylarına bakılacak olursa Çardak gölü, Çartı gölü, Kartal gölü, Süleymaniye gölü ve Karagöl olarak tanımlanmaktadır.
Alanın Tanımı: Acıgöl; Maymun, Beşparmak ve Söğüt dağları arasında yer alan sığ bir tektonik göldür. Yüzey suyu akımları, kaynak suları ve Başmakçı tarafından gelen Koca Çay ile beslenir. Türkiye'nin en tuzlu ikinci gölüdür.
İlgili 24 soru bulundu
Acı ve tuzlu olan suyunda yüksek oranlarda, magnezyum ve sodyum klorürleri ve sülfatları bulunur. Bu nedenle gölde balık yaşamaz ve kurak yaz aylarında beyaz bir görüntü alır.
Acıgöl - Afyonkarahisar
Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretilmektedir. Gölün güney doğusunda bulunan Söğüt Dağı'nın eteklerinden kaynayan sular, gölü besledikleri gibi yaşam ortamları oluşturmaktadır.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Denizli İli Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar İli Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt Dağları'ndan inen sular besler.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır.
Tarihi ile ön plana çıkan Denizli ilinde pek çok gezilmesi ve görülmesi gereken yerler bulunmaktadır. Özellikle Denizli'nin denize kıyısının olup olmadığı ise merak konusu olmaktadır. Fakat her ne kadar isminde adı geçiyor olsa da Denizli ili sınırları içerisinde denize kıyısı olan herhangi bir ilçe bulunmamaktadır.
Bu nedenle hayvancılıkla uğraşan Türkler hayvanlarını güneş ışığından korumak amacıyla evlerinin ön ve yan taraflarına “cardak” denilen gölgelikler yapmışlardır. Bu nedenle çevredeki yerleşim yerlerinde yaşayanlar buraya “Çardaklı Köy” adını vermişlerdir.
Çardak Kervansarayı - Denizli
1230 yılı Ramazan ayında bitirilmiş ve kitabesine göre “Ribat” olarak yapılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda inşa edilen han, oldukça geniş kare avlusu ve altı bölümlü, beş sahından oluşan holü ile sultan hanlarının sadeleşmiş bir benzerini oluşturmaktadır.
Çardak Denizli ilinin bir ilçesidir.
Denizli denilince ilk akla gelenler arasında üzüm bulunuyor. Denizli'de yaklaşık 5 milyon 640 bin ağaç meyve veriyor.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
İlk fetihler. Denizli ve havalisinde Türkler ilk defa 1070 yılında görüldüler. Afşin Bey bütün Anadolu'yu kastettikten sonra Laodikya'yı yağma ederek, Honaz'ı zapt etmiştir. 1071 yılından sonra Denizli ve çevresi Kutalmışoğlu Süleyman Şah'in mahiyetindeki beyler tarafından fethedilmiştir.
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Krater gölünün üç tarafı kayaçlarla kaplı iken bir tarafı düzlük bir alandan oluşuyor ve bu kesimden suya girmek mümkün fakat suya girmek de biraz tehlikeli.Gölün çok derin olduğu ve suyunun biraz acı olduğu söylenir.
Acıgöl, Karacadağ'ın güneydoğu kenarında volkanik alanda patlamayla oluşan bir çukurda oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfatdan dolayı suları acı-tuzludur.. Gölde bakteri ve Arkea türlerinin bulunduğu belirlenmiştir.
Dr. Erol Kesici, “Yıllardır devam eden aşırı su alımları nedeniyle geçtiğimiz Mayıs ayında bu alan 40 kilometrekareye kadar düşmüştü. Ağustos ayı başında yapılan gözlemlerde ise su seviyesinin Mayıs ayına göre yüzde 40 daha azaldığı gözlemlendi yani göl giderek kurumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri