Bunlardan birincisi Denizli bölgesinde eskiden büyük bir göl olduğu ve bu göle Türklerin "deniz" dediği iddia edilmektedir. Göle deniz dendiği için de şehir “Denizli” adını almıştır. Diğer bir denizle bağlantılı olması sebebi ise Denizli'nin çevresindeki akarsuların ve göllerin bolluğu nedeniyle bu ismin verildiğidir.
Ege bölgesinin tarihi ve kültürüyle en önde gelen şehirlerinden olan Denizli, adından da anlaşılacağı üzere bir kıyı kenti desek yalan olur. Çünkü Denizli'nin Ege Denizi ile herhangi bir bağlantısı yok.
Tarihi ile ön plana çıkan Denizli ilinde pek çok gezilmesi ve görülmesi gereken yerler bulunmaktadır. Özellikle Denizli'nin denize kıyısının olup olmadığı ise merak konusu olmaktadır. Fakat her ne kadar isminde adı geçiyor olsa da Denizli ili sınırları içerisinde denize kıyısı olan herhangi bir ilçe bulunmamaktadır.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
İlk fetihler. Denizli ve havalisinde Türkler ilk defa 1070 yılında görüldüler. Afşin Bey bütün Anadolu'yu kastettikten sonra Laodikya'yı yağma ederek, Honaz'ı zapt etmiştir. 1071 yılından sonra Denizli ve çevresi Kutalmışoğlu Süleyman Şah'in mahiyetindeki beyler tarafından fethedilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
Denizli Ege denizine yakın bir il olmasına rağmen iç kesimlerde yer alması sebebiyle deniz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak Göl ve Pamukkale travertenlerinin bulunması sebebiyle yüzölçümleri oldukça büyük göller yer almaktadır.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
İl topraklarının yaklaşık %47,1'ini dağlar, %28,2'sini ovalar, %23,2'sini platolar ve %1,5'ini ise yaylalar oluşturmaktadır. Batı Anadolu'nun ve Denizli'nin en yüksek dağı Honaz 2571 m. yüksekliğe sahiptir.
Evet Eskişehir'de deniz yok ama çok enfes bir su kaynağı var. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri'nin doğduğu nokta. Sakaryabaşı olarak da biliniyor.
Pamukkale Travertenlerini her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Kışın havanın soğuk olmasına rağmen Antik Havuzun içerisi her zaman 36 derece civarında oluyor. Bu sayede her mevsim rahatlıkla yüzebilirsiniz.
Denizlililerin unuttuğu Pamukkale'nin işletmesi 9 yıl daha, şu anda işleten şirkete verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 53 müze ve örenyerinin tamamını aynı anda ihale etti. Turizmguncel.com'un aktardığına göre, ihaleye 3 şirket katılırken, kazanan şirketin Turkuaz olduğu öğrenildi.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir . Bu sahil geniş kumsalı olan halka açık plaj şeklindedir.
Denizli denilince ilk akla gelenler arasında üzüm bulunuyor. Denizli'de yaklaşık 5 milyon 640 bin ağaç meyve veriyor.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, nohut, tütün, haşhaş, üzüm ve pancardır. Sebze istihsali ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, bâdem ve nar bol miktarda yetişir.
Denizli'nin 2023 yılındaki tahmini nüfusu, verilere göre 1.061.027 olarak belirtiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2021 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Denizli'nin nüfusu 2021 yılında 10 bin 141 kişi artarak 1 milyon 51 bin 56 oldu.
Denizli'ye bağlı 19 ilçe, bu ilçelere bağlı 68 belde ve 361 köy bulunmaktaydı. 6360 sayılı büyükşehir kanunu ile beldeler ve köyler mahalleye dönüştürüldü. Günümüzde 19 ilçe ve 624 mahallesi vardır.
Denizli'nin 19 ilçesi vardır. Denizli'nin ilçeleri: Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Serinhisar, Tavas. Acıpayam, coğrafi konum olarak Akdeniz Bölgesi'ndedir.
İç Anadolu Bölgesi iklim geçişi koridorunda yer alan Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nde olmasına rağmen sert karasal iklimin yaşandığı bir şehir. Bunda Afyonkarahisar'ın denize uzak ve etrafının dağlarla çevrili olmasının payı da büyük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri