Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır. Nahl Suresi, 16. ayet: Ve (başka) işaretler de (yarattı); onlar yıldız(lar)la da doğru yolu bulabilirler.
Kuran ı Kerim'de ise yıldızlar çeşitli kelimelerle anlatılırken sadece şira özel adıyla kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda ya da tefsirlerde ise şiranın diğer isminin mirzem olduğu görünür. Osmanlıca da ise şira kelimesi satmak ya da yelken anlamına gelir. Astronomide ise terim anlamında kullanılır.
3. ayete baktığımızda Târık'ın bir necm (yıldız) olduğu Yüce Allah tarafından bize bildirilmektedir. Yüce Allah evrendeki yıldızlar için necm kelimesini kullanmaktadır. Buna en iyi örnek Necm suresindeki Şira yıldızıdır (Sirius yıldızı).
Dikkatleri çeken şi'râ da bunlardan farklı olmayıp, “Şi'rânın rabbi de yalnız O'dur” (en-Necm 53/49). Bu âyetin geçtiği Necm sûresinin başında, “Andolsun o yıldıza battığında” buyurularak yıldızın batmasına vurgu yapılmış, En'âm sûresinde (6/76) Hz.
Muhakkak o zalimler için, (geçmişteki) arkadaşlarının benzeri bir pay-ceza(kuyruklu yıldız) vardır. Şu halde acele istemesinler. Onlara 'vadedilen o günler'den ötürü, o örtenlerin vay haline! Muhakkak, 'Şi'ra (yıldızı)'nın Rabb'i O'dur.
İlgili 45 soru bulundu
Kuyrukluyıldızlar kütleçekimi ile Güneş'e bağlı gökcisimleridir. Ancak isimlerinin ima ettiğinin aksine yıldız değildirler. Yıldızlar gibi kendi ışıklarını kendileri üretmezler, gezegenler gibi onlar da Güneş'ten kendilerine gelen ışığı yansıtırlar.
Kuyruklu yıldızlar buz ve tozlardan oluşan ve güneşin etrafında oldukça uzun ve eliptik yörüngede dolanan küçük gök cisimleridir. Gerçekte bir yıldız değildirler.
Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Kutup Yıldızı ya da bilimsel adıyla Polaris (α UMi / α Ursae Minoris / Alpha Ursae Minoris; Demirkazık, Kutupyıldızı, Şimal Yıldızı ya da Kuzey Yıldızı olarak da bilinir), Küçükayı takımyıldızının en parlak yıldızı.
Sirius Güneş Kavuşumu, nadir görülen bir doğa olayı olarak kabul ediliyor. Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur. Sirius, birçok eski kültür tarafından uzun süredir saygı görüyor ve Ruhsal Güneşimiz olarak kabul ediliyor.
Bu yıldız pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir. Sirius'un helyak doğuşu antik Mısır'da Nil Nehri'nin taşmalarını, antik Yunan'da “köpek günleri”nin (kavurucu sıcak günler) başlangıcını işaret ediyordu.
Dünya'ya yaklaşık 8.6 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve Güneş'e en yakın yedinci yıldız olan Sirius, beyazımsı yüksek parlaklığı nedeniyle çok dikkat çekici olduğu için, Ufo hikayelerinde insanları inandırabilmek adına bolca kullanılıyor.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
Kısacası Venüs gezegeninin iyiliği hepimiz için bu dönem sahnededir. Venüs'ün kavuştuğu Sirius Yıldızı da en parlak ve en net gözüken yıldız olarak tanımlanır. Parlaklığı ile ışık saçarken, sıradan olanı kutsala çevirmek gibi bir enerjisi olduğu vurgulanır.
SİRİUS GÜNEŞ KAVUŞUMU 2023 NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? Türkiye saati ile 19:54'te sirius güneş tam kavuşumu olacak.
Türk Mitolojisinde sık sık geçen Kurt ve Kurt'un yol göstericiliğinden bahsettikten sonra şunu da belirtelim ki bahsedilen Sirius Yıldızı Türk Damgalarında Kurt Başı ile temsil edilirdi ve Çin kaynaklarında nereden geçtiği pek bilinmeyen “Göksel kurt” ifadesi bulunmaktadır dedikten sonra Türklerin bu yıldızı ...
Sah, Eski Mısır dininde bir tanrıdır. Orion, Lepus ve bazı komşu takımyıldızlarda bulunan yıldızları kapsayan bir yıldız grubunu temsil ediyordu. Onun eşi, eski Yunan adıyla Sirius yıldızının tanrıçası olarak bilinen Sopdet'ti.
* Sirius sadece Kuran-ı Kerimde adı geçen bir yıldız olmasından dolayı kutsal değil, Eski Mısır medeniyetinin Keops-Kefren-Mikerinos piramitlerini bile bu yıldızı gözlemleyebilecek şekilde inşa edilmesinden dolayı da ayrıca kutsal bir yıldızdır.
Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı, Çoban, Çulpan veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilen Zühre; görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır.
Bilinen en kısa dönemli k.yıldız Encke (3.3 yıl) en uzun dönemli Rigollet (151 yıl) ve en meşhur'u İngiliz gökbilimci Edmund Halley'in 1682 yılında gözleyip incelediği kuyruklu yıldızın yaklaşık 76 yılda bir görülen kuyruklu yıldızla aynı olduğunu kanıtlaması üzerine Halley adı verilen yıldızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri