Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
Arazinin (%44)'ü ormanlık alan, (%32)' si tarım alanı, (%20)' si yerleşim alanı, (%4)' ü çayır ve meralarla kaplıdır. İl merkezinin denizden yüksekliği (354) metredir. Bölgenin en yüksek noktası, Ege Bölgesinin de en yüksek doruğu olan ilin güneyindeki (2.528 m.) rakımlı Honaz Dağıdır.
Tekstil sanayi, metal, gıda ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur. Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli ilinin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır.
1- Pamukkale Travertenleri
Sadece ülkemizin değil yeryüzünün de nadir güzelliklerinden biri olan Pamukkale Travertenleri, Denzili'nin ikonik değerlerinin başında geliyor. Antik dönemlerden beri varlığını sürdüren bu masalsı, doğa harikası bölge, binlerce yıllık mineral tepkimeler sonucunda oluşmuş.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Denizli isminde “deniz” kökü etkilidir; XIII ve XIV. yüzyıllardaki ilk şeklinde ise “domuz” kelimesi tesirli olmuştu. Bu değişmede şüphesiz Türkçe'de domuz (dognuz) ve deniz (degniz) kelimelerinin birbirine yakın yazılışlarının rolü büyüktür.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
Leodikeia Antik Kenti, Anaua Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti, Sebastopolis, Trapezopolis, Attuda… Pamukkale travertenlerinin tepesinde yer alan Hierapolis Antik Kenti ise tiyatrosu, havuzu, müzesi ile en çok ilgi görenler arasındadır. Denizli denince akla gelenlerden biri de termal turizmdir.
Yapılan araştırmalar “Denizli İnsanı”nın Anadolu'da bulunan en eski insan fosili olduğunu ve 500.000 değil, 1.2 milyon yıl yaşında olduğunu ortaya çıkardı. Afrika'dan Yayılım teorisi önceden beri varolan bir teori fakat, Anadolu'da bunu destekleyecek bir insan kalıntısı henüz bulunmamıştı.
1071 Malazgirt Savaşı'nın ardından Türkler, Anadolu'da büyük bir fetih hareketine girişmişlerdir. Denizli ve çevresi Kutalmışoğlu Süleyman Bey maiyetindeki kumandanlar tarafından fethedilmiştir.
Acıpayam eski ismi Garbikarağaç veya Karaağaç, Ege Bölgesinin güneydoğusunda bulunan, Denizli iline bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusu, TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2021 tarihi itibari ile 55.141 kişidir. 1628 km² yüzölçümü ile Denizli'nin en büyük ilçesidir.
Denizli Türkiye‟nin en gelişmiş ilk 10 ili arasında yer almaktadır. Yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) 2011‟e göre kent; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ‟dan sonra 10. sıraya yükselmiştir.
Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olması, birçok aktivitenin bulunması ve iklimi gibi birçok pozitif özelliği bulunan şehir, Denizli'de Memur Olmak isteyenlere daha da cazip gelir. Hayatın büyük metropoller kadar pahalı olmadığı bu ilde geçinmek daha kolaydır.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm. 375 bin 794 ton üzüm üretiminin gerçekleştirildiği kentte, sofralık ve şaraplık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ile kuru çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ticareti yapılıyor.
Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır.
Denizli'nin sembolü olan "Denizli Horozu", renk ve vücut yapısı itibariyle ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, ilimize en uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir ırkımızdır.
Uydu fotoğraflarından da tespit edilen bu göl ve Menderes nehri sal taşımacılığı için kullanıldı. Bu göl Denizli adının nereden geldiğini gösteriyor. Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir.
Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
Tarihçe. İlimiz, Selenkoslar Kralı 2.Antiochos tarafından M.Ö. 261-253 yılları arasında kurularak,eşi Laodike´nin adı verilmiştir.Türkler Denizli havalisini zaptettikten sonra şehir merkezini suyu bol olduğu için bugünkü Kale içi mevkiine nakletmişlerdir.
Denizli iline yakın olan ve denize girilebilecek olan yerler arasında ilk sırada Muğla gelmektedir. Özellikle günübirlik olarak gidilebilecek Muğla'nın Akyaka plajı çok sık tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri