Freud'a (1905 a) göre dürtüler vücut içindeki uyaran kaynaklarından ortaya çıkar. Dürtü sabit şekilde etkilidir ve psikolojik olaylar üzerine sürekli etki eder. Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir.
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Dürtünün tek amacı doyumdur.
Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir. Kişinin yaşadığı durumlar karşısında harekete geçmesini sağlar. Bazı durumlarda dürtüleri kontrol etmek zorlaşır ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık boyutuna ulaşır.
İki temel içgüdü (dürtü): Libido ve Thanatos. davranışları kapsar. Thanatos, ölüm veya saldırganlık içgüdüsü Bu iki güdü birlikte hareket eder.
İlgili 33 soru bulundu
Örneğin; açlık dürtü, açlığın bizde meydana getirdiği fizyolojik+psikolojik etki güdü ve acıktığımızda yiyecek bir şeyler bulmak için harekete geçmiş olmamız da güdülenme olarak nitelendirilebilir. Organizmanın güdülenmiş olması, duyuşsal yeterlik bağlamında öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir etkendir.
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Dürtü kontrol bozukluğuna sahip birey çoğu zaman davranışlarını planlayamazlar. Hissettikleri iç gerilim ve dürtü üzerine hareket etmeleri onlara bir haz ve memnuniyet hissi verir. Dürtüsel eylemi gerçekleştirdikten sonra ise çoğu insan pişmanlık ve kendinden nefret etme gibi duygular barındırmaktadır.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Dürtü kontrol bozuklukları, ilaç tedavisi ve psikoterapinin aynı anda uygulanması ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde hastalar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel davranışçı terapidir.
Aralıklı patlayıcı bozukluk , kleptomani (çalma), piromani ( istekli ve amaçlı kasti yangın çıkarma), patolojik kumar , trikotilomani (saç yolma) dürtü kontrol bozukluklarından bazılarıdır. Saldırganlık dürtüleri ile ciddi saldırı ya da mala zarar verme ile sonuçlanan birçok olayın olması.
Dürtüsellik; kısa dönemde az yarar sağlayacak bir durumun uzun dönemde daha fazla yarar sağlayacak bir duruma tercih edilmesidir. Aslında beyin işleyiş yapısına göre zorunlu tercih olabilir. Örneğin; Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olanlar; çabuk olanı arzular, bekleyemez, erteleyemezler.
İnsanı bir harekete doğru yönlendiren güce dürtü adı verilir. Yaşamı sürdürmek adına ihtiyaç duyulan temel dürtüler vardır: yemek, uyku, cinsellik, gibi.
Tıbbi anlamda libido, bilinçli veya bilinçsiz cinsel dürtü demektir. Ayrıca cinsel dürtü, zevk veya tatmin arzusu olarak da tanımlanır. Latince'de libido “arzu, şehvet” anlamına gelir. Libido çeşitli nedenlerle azalabilir veya yükselebilir.
güdülenmiş davranışın amacının, dürtü halinin azaltılması olduğunu öne süren öğrenme kuramı. Kurama göre güdülenmiş davranışlara homeostazdaki bozulma sonucu ortaya çıkan dürtüler yol açar. Dürtü azalmasını sağlayan tepkiler güçlenir.
Freud'a (1905 a) göre dürtüler vücut içindeki uyaran kaynaklarından ortaya çıkar. Dürtü sabit şekilde etkilidir ve psikolojik olaylar üzerine sürekli etki eder. Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir.
Benlik gelişimi döneminde yaklaşık 2,5 yaşından itibaren isteklerini 3-5 dakikalık gecikmeler halinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu dönemde onunda seçeneklerinin olduğunu bellir bir çerçevede hissettirebilirsiniz burada ölçülü olmak önemli.
Dürtüsel eylem, bir yanıt vermeye engel olamamak olarak da tanımlanır. Yetişkinlikte dürtüsellik belirtileri farklı boyuta ulaşabilir. Yetişkinlerde dürtüsellik belirtileri arasında öfke kontrolünün güçlüğü, tahammülsüzlük ve tutarsızlık vardır. Düşünmeden hareket etme, kendini kontrol etmede zorluk da yer almaktadır.
DEHB'i bulunan kişiler dikkat etmede ve dürtüsel davranışları kontrol etmede zorluk yaşayabilir ve aşırı aktif olabilirler. Odaklanma sorunları ve dürtüsellik hiperaktivite ile karakterizedir. Dikkatlerini tek bir göreve odaklamakta veya uzun süre hareketsiz oturmakta zorluk çekerler.
Kendine ya da başkasına zarar verme potansiyeli olan davranışları gerçekleştirmeye yönelik karşı konulamaz dürtülerle karakterize ruhsal sorunların oluşturduğu bir kategoridir.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Dürtüsel çocuklar aceleci davranışları, düşünmeden konuşmaları, dikkatsiz hareket etmeleri, sabırsızlıkları ve bir işe odaklanamayışları gibi özellikleri ile fark edilirler. Bir şeyin sonucunu düşünmeden hareket eden kişiler olarak bilinirler.
Dürtüsellik; Doğuştan itibaren kontrolde zafiyet yaşayan bir çocuk grubudur. Bazı kişilerin kontrol becerisi daha az gelişmiş veya neredeyse hiç gelişmemiştir ve dışarıdaki uyarıları öğrenseler de uygulayamazlar.
İnsanın partneriyle cinsel istek kurma arzu ve dürtüsü libido olarak bilinir. Bu dürtü, kişinin kendi libido seviyesine göre bir cinsel yaşama sahip olmasının göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri