Bölge 1. Etap'ta 732 adet konut inşaatı için 30 Ocak'ta ihaleye çıkıldı. Pazarlık usülü ihaleyi 1 milyar 956 milyon TL'ye Binbay İnşaat ve Arter Taahüt İnşaat şirketi aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, deprem bölgesinde 218 bin 917'si TOKİ, 44 bin 275'i Emlak Konut Genel Müdürlüğü, 43 bin 874'ü Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce olmak yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı toplam 307 bin 66'ya ulaştı.
DEPREMİN ARDINDAN 2,5 MİLYARLIK İHALEYİ ALDI
Adıyaman genelinde 250 adet köy evi inşaatını ise Eray Aktay ve Biroloğlu İnşaat şirketi 635 milyon liraya aldı. Biroloğlu İnşaat şirketinin kamudan daha önce birçok ihale aldığı sitesindeki bilgiden görülüyor. Ankara merkezli şirketin sahibi Yavuz Biroğlu.
İlk deprem konutları yarın teslim edilecek
Bakan Özhaseki'nin açıklamasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle yapılan ve yapılması planlanan konutlarla ilgili veriler de paylaşıldı.
Mart ayının ortasına kadar da diğer konut kuralarının daha çekiminin yapılmasıyla afet bölgesinde 2 ay içerisinde toplam 75 bin 364 konutun kuraları tamamlanmış olacak. Böylece yıl sonuna kadar 200 bin evin teslimi yapılacak.
İlgili 24 soru bulundu
Buna göre deprem bölgesine yapılacağı açıklanan 105 metrekare düşük katlı bir konutun inşaat maliyeti 666 bin 750 lira; apartman tipi bir konutun inşaat maliyeti ise 716 bin 625 lira. Depremzedeler bu maliyetlerle ev sahibi olmayı bekliyor” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 6 Şubat depremlerinin ardından ilk etapta inşa edilen deprem konutlarının teslimine başlanıyor. İlk kura çekim ve anahtar teslim töreni, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hatay'da gerçekleştirilecek.
“Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi”nde yer alan bilgilere göre, deprem bölgelerinde yapılacak dairelerin yapımını Kalyon, ANT Yapı, NKY, Kuzu Grup, Ege Yapı ve Dome gibi şirketlere verildi.
Bakanlık ayrıca, yeni yapılacak konutlarda dükkanların bina altlarında yer almayacağını söylüyor. Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır.
Oran olarak bakıldığında ise Mart 2024 itibarıyla ihtiyaç duyulan konutların yüzde 11,1'i teslim edilmiş olacak. Geriye kalan ihtiyacın yüzde 88,9'un inşası ise devam edecek.
İHALE BEDELİ 3 MİLYAR 89 MİLYON
İhaleyi 3 milyar 89 milyon lirayla Rönesans Holding'e bağlı REC Uluslararası İnşaat şirketi kazandı. 3 Mayıs'ta sözleşme imzalandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 01/03/2023 tarihinde ihalesi yapılan, " Malatya İli, Yeşilyurt İlçesi, İkizce Mahallesi 2. Etap 806 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi"ni grup firmalarımızdan Yıldızlar İnşaat ve Tic. A.Ş. almıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 7 Mart'ta yaptığı açıklamada, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Adana ve Osmaniye'de ihale sürecini tamamladıkları 21 bin 62 konutun yapımına başlandığını açıkladı.
2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin ardından inşa edilen 4 bin 602 konut, 2023 yılında teslim edilmişti. Yine Ocak 2020'deki Elazığ depreminin ardından başlanan 24 bin 537 konutun yüzde 90'ı 2022 yılında tamamlanmıştı.
Hak sahiplerine teslim edilen konut sayısına mart ayının ortasına kadar 30 bin konut daha eklenecek. Böylece deprem bölgesinde inşası tamamlanan konut sayısı 75 bin 364'e ulaşmış olacak. Depremin vurduğu illerde rezerv alanlarda yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı ise 307 bin 66'ya ulaştı.
Deprem konutlarının inşası, merkeze yakın, şehrin sosyolojisine, kültürel yapısına, demografik yapısına ve vatandaşın ihtiyacına göre belirlenen rezerv alanlarda yapılıyor. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle evleri yıkılan ve ağır hasar alanlar için TOKİ'nin inşa edeceği konutların ödeme koşulları beli oldu. Evleri tamamen yıkılan ve ağır hasar alan hak sahipleri maliyet üzerinden borçlanacağı belirtildi. 2 yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkanı sağlanacak.
Afetzede hak sahipliği, yıkılan veya ağır ve orta derecede hasar görmüş ya da yaşanması muhtemel yeni bir afet neticesinde yıkılabilecek veya zarar görme ihtimali bulunan binaların sahibi olan kişilere aittir.
Adıyaman'da yapılacak olan afet konutları ihalesini TOKİ'nin Eski Başkan Yardımcısı ve AKP'li Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik'in damadı Mücahit Hamza Ekşi kazandı. Ekşi ailesi Türkiye Tek Yürek kampanyasına 5 milyon TL bağışlamıştı.
Türkiye'nin 11 ilini etkileyen depremlerin ardından afet bölgesinde inşaat sürecinin Mart ayı itibarıyla başlayacağı duyuruldu.
Yapımı tamamlanan deprem konutları için kura çekimi 19 Mart Salı günü saat 14.00'da başladı. AFAD hak sahipliği kura çekimi AFAD'ın sosyal medya hesapları ve YouTube hesabından canlı olarak yayınlandı.
Başvuru mercii, projenin bulunduğu il veya ilçeye göre belediye veya valilik veya kaymakamlığa yapılmaktadır. Satış duyurularında başvurulacak mercii ve adresi ilan edilmektedir. Başvuru sahibinin, ilgili merciden temin edeceği iki nüsha formu doldurup ilan edilen tarihler arasında teslim etmesi gerekmektedir.
"6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen 11 ilimizde hak sahipliği başvurusunu kaçıran afetzedelerimiz için 1 günlük ek süre verilecektir. Başvurular 26 Mart 00.01'de başlayıp 26 Mart 23.59'da sona erecektir. 81 ildeki AFAD il müdürlüklerimizden başvuru yapılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri