Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Kimlik alternatifleri nelerdir? Pasaport , Uçak mürettebatı belgesi, Demiryolu personeli kimlik belgesi, Gemici adamı cüzdanı, Nato kimlik belgesidir.
Fotoğraflı ve geçerli kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, geçici kimlik belgesi ve kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen resmi belge)
Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir. Yine bazı kurum ve kuruluşlarca verilen mesleki kimlik kartları da kendi mevzuatlarında resmi kimlik hükmünde kabul edilmektedir.
Geçici kimlikler, normal kimlikler gibi Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla alabiliyor. Kimlikleri olmayan bireyler, yeni kimlik başvuru işlemleri sırasında, yetkililere geçici kimlik almak istediğini bildirmesi gerekiyor. Geçici kimlik belgesi talep edilmemesi durumunda, kişilere geçici bir kimlik verilmiyor.
İlgili 23 soru bulundu
E-Devlet kapısı üzerinden alınan nüfus kayıt örnekleri ve yerleşim yeri belgeleri, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahip olacak.
Ayrıca afetzede vatandaşlarımızın kimlik kartı başvurusu gerekmeden geçici kimlik belgesini e-Devlet üzerinden temin edebilmelerine olanak sağlanmıştır.
Belgesini Alabiliyor
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor.
Kimliğinizi kaybettiğinizde e-devlet üzerinden ya da ALO 199 numaralı çağrı merkezinden kimliğinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak yeni kimlik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Nüfus cüzdanı yerine kullanabileceğimiz belgeler pasaport, sürücü belgesi, kimlik kartı ve uluslararası aile cüzdanıdır. Bu belgelerde son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, seyahat belgesi olarak kullanılır mı? T.C. kimlik kartı; vize muafiyeti olup anlaşma yapılan ülkelere gerçekleştirilecek seyahatlerde seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Vize muafiyeti olmayan ülkeler için geçerli bir pasaport hamili olunması gerekmektedir.
Eskiden nüfus cüzdanı başvurusunda bulunulduktan sonra çok kısa bir sürede alınabilinmekteydi. Ancak yeni uygulamada nüfus cüzdanını yenilemek veya yeniden çıkarmak isteyen vatandaşların 10-15 günlük bir süre boyunca beklemeleri gerekiyor. Yeni kimlik belgeleri başvuruda bulunan kişilerin adreslerine iletiliyor.
Maddesi uyarınca doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan başvuru sonrasında Geçici Kimlik Belgesi düzenlenecektir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı misafirlerimizin tebliğ ettikleri resmi seyahat dokümanı mutlaka TC kimlik numarasını içeriyor olmalıdır. c.Yukarıda belirtilen kimlik ve kimlik yerine geçen tüm belgelerin fotokopileri, kimlik olarak kabul edilmemektedir.
Vatansız Kişi Kimlik Belgesi Başvurusu
Vatansız olarak Türkiye'ye gelen veya ülke bulunurken vatandaşlığını kaybederek vatansız kalan kişiler, mevcut durumlarının tespit edilmesi maksadıyla bizzat valiliklere müracaat etmekle sorumludurlar.
e-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınan belgelerle aynı hukuki değere sahiptir.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz. Nüfus Kayıt Örneği Almak İçin Tıklayınız.
Geçici ve Süreli Kimlik Kartı Süresi Birliğin onayı sonrası oluşturulduğu gün itibariyle Yedi (7) gün geçerli olacaktır.
Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi “Kimlik kartı sahibi; Kartı kaybetmesi halinde durumu yurt içinde çağrı merkezine veya nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise en yakın dış temsilciliğe bildirmekle, yükümlüdür.” hükmündedir.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler, kendilerinin yanı sıra veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini de e-devlet'ten barkodlu olarak temin edebilecek. Barkodlu geçici kimlik belgesi, üç ay, yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olacak.
Doğum, kayıp veya tahrifat nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurularında, Geçici Kimlik Belgesi düzenlenmektedir. Yeni kimlik kartı teslim alınana kadar düzenlenecek Geçici Kimlik Belgesi veya mevcut nüfus cüzdanı sınav giriş veya pasaport başvuru işlemleri gibi tüm resmi iş ve işlemlerin yürütülmesinde geçerlidir.
Geçici kimlik belgesi ile şubelerimizden işlem yapmak isteyen müşterilerimizin, kps doğrulama servisi üzerinden belge numarası ve t. C. Kimlik numarası ile sorgulama yapılarak belge kontrolünün yapılması zorunludur. Bankamızda geçici kimlik belgesi ile işlem yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri