Bakanlığımızın denetiminde yerinde dönüştürülecek konutlara 500 bin lira, iş yerlerine 250 bin lira hibe veriyoruz. Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, işyerleri de 250 bin liradan 500 bin liraya kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vade ile faizsiz kredi desteği sunuyoruz.” dedi.
Ödemeler ve destekler göz önüne alındığında devlet, deprem konutlarını vatandaşlarına hibe seviyesinde bir usulle teslim ediyor. 3 bini Adıyaman'da olmak üzere 14 bin 600 küçük sanayi dükkanını inşa ederek esnaf ve sanatkarlarımıza, işletmecilerimize teslim edeceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Eylül 2020'de yaptığı açıklamada, ""2+1 konutlar şerefiye bedellerine göre 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecektir. 3+1 konut için 730 ile 935 lira arasında bir bedel belirlenmiştir.
Depremzedelere verilecek konutlar ücretsiz mi olacak sorusunun yanıtı 'hayır. ' Afet sonrası sağlanacak konutların ödeme planı yasada dahi yer alıyor.
Buna göre deprem bölgesine yapılacağı açıklanan 105 metrekare düşük katlı bir konutun inşaat maliyeti 666 bin 750 lira; apartman tipi bir konutun inşaat maliyeti ise 716 bin 625 lira. Depremzedeler bu maliyetlerle ev sahibi olmayı bekliyor” dedi.
İlgili 39 soru bulundu
Aynı yönetmelik uyarınca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir (Md. 4/1-a). Hak sahipliği başvurusu, e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Deprem konutlarının inşası, merkeze yakın, şehrin sosyolojisine, kültürel yapısına, demografik yapısına ve vatandaşın ihtiyacına göre belirlenen rezerv alanlarda yapılıyor. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor.
Eğer 150 metrekareye kadar olan bir büyüklükte konut sahibi, evlerini yapmak isterse yerinde dönüşüm için 500 bin lira hibe, 700 bin lira kredi vereceğiz. Eğer 150 metreden büyükse evi 500 bin lira yine hibe verilecek, 800 bin lira da kredi vereceğiz.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Depremden bölgesinde konut için 750 bin-1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL yapım kredisi ve hibe verilecek.
TOKİ'nin deprem bölgesinde inşa edeceği konutların ödeme koşulları belli oldu. Buna göre hak sahipleri maliyet üzerinden borçlanacak. 2 yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkanı sağlanacak. Ödemeler aylık veya yıllık eşit taksitlerle yapılabilecek.
3+1 evlerin yüzde 60'ını devlet üstlenecek. Yüzde 40'lık bölümünü vatandaş karşılayacak. Taksitlerin ise 24 ay ödemesiz ve 20 yıl şeklinde olacak şekilde hesaplandığı öğrenildi. Örneğin 1 milyon 200 bin lira olan 3+1 dairenin 720 bin lirasını devlet üstlenecek, 480 bin lirasını depremzede ödeyecek.
Kanununa göre evi hasar gören herkese konut hakkı verilmiyor. Yalnızca ağır hasarlı ve yıkılan binalarda oturan ev sahiplerinin konut projelerinden faydalanma hakkı var.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10.000-TL destek ödemesi yapılmaktadır.
Depremzede ya TOKİ ya da kendi arsasına yapılacak evle ilgili tercihte bulunacak. Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak. Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak.
Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı? İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır.
AZ HASARLI BİNALARA DEVLET DESTEĞİ VAR MI? Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir.
Betonarme ev yapımına ilişkin bir hanenin alabileceği en yüksek destek tutarı 300 bin liraya, ev onarımında ise hane başına azami tutar 100 bin liraya kadar çıkıyor.
Az hasarlı bina yardımı nasıl alınır? Yardım başvurusu öncesinde binanın sigortalı olması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından hasarın meydana geldiği il ve ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi hangi kurum hizmet veriyor ise o anda başvuru yapılması gerekmektedir.
"Evi tamamen yıkılanlara toplam 41 bin lira yardım yapılacak. Orta hasarlı ev sahiplerine 5 bin lira ödenecek verilecek. 27 bin lira da güçlendirme kredisi vereceğiz. Ağır hasarlı ve yıkılacak evler için 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da 11 bin lira olmak üzere toplam 41 bin lira verilecek.
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir. Tek yapmanız gereken e devleti açıp Afetzade Barınma Desteği'ni açıp başvurunuzu yapmaktır.
Bu konutlarımızı 2023'ün sonuna kadar düzenlenecek törenle hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz.
İlk etapta ihalesi gerçekleştirilmiş olan deprem konutları, Kahramanmaraş'ın, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Onikişubat, Nurhak, Pazarcık, Türkoğlu ilçelerinde inşa ediliyor.
2+1 konutlarımız 85 metrekare, 3+1 konutlarımız ise 105 metrekaredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri