Kur'ân-ı Kerîm'in doksan dokuzuncu sûresi.
Nahl Suresi 14-16.
Kıyamet alametlerinden biri olan depremler insanların evlerini, iş yerlerini, eşyalarını kaybetmesine ve can kaybına sebep olmaktadır. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de Mülk, Hac, İsrâ, A'râf ve En'âm surelerinde alimlerin de tefsir ettiği depremle ilgili ayetler indirmiş ve insanoğluna uyarılarda bulunmuştur.
Zilzal Suresi, İslam dini için önem taşıyan dualar arasındadır. Zilzal Suresi, Kur'an'ın 99. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur. Bu sure tamamıyla Medine devrinde indirildiğine inanılan sure ismini içinde geçen zelzele isminden alır ki Türkçede deprem, sarsıntı anlamlarına gelir.
KUR'AN'DA DEPREM. De ki (Allah), üzerinizden veya ayaklarınızın altından, azap göndermeye kadirdir. Yahut bir fırkayı(milleti) musallat ederek bazınıza, bazınızın azabını tattırır.
İlgili 21 soru bulundu
Deprem felaketinin ardından gündem olan Kuran'ın 7. suresi Araf Suresi'nin 4. Ayetinin ne anlattığı merak ediliyor. Depremin ilk günü 7.4 büyüklüğünde açıklanan daha sonra 7.7 olarak güncellenen deprem sonrasında enkaz altındakiler için dualar edilmeye devam ediliyor.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
Ömer (R.A) halife olduğu dönemde deprem olmuş, halk çok korkmuştu. Hz. Ömer halkı topladı ve minbere.
Hiç şüphesiz tam bir ilimle kendilerine (yaptıklarını) anlatacağız ve biz (onlardan asla) uzak değildik. Sonra da, tüm yaptıklarını şaşmaz ve kesin bir bilgi ile onlara bildireceğiz. ÇünküBiz, her an onların yanındaydık ve olup bitenlerden asla habersiz değildik! Onlara bilgi ile anlatırız.
(nahl 16/15): “yer kabuğu sizi sarsmasın diye yere sabit dağlar yerleştirdi. hedefinize ulaşabilmeniz için de ırmaklar ve yollar oluşturdu.”
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Deprem de bir fiil; her fiil gibi o da failini gösteriyor.
Kâinattaki her olay gibi, deprem de Allah tarafından bilinmekte ve icra edilmektedir.
Allah, yeryüzüne sabit dağlar koydu ki, sizi çalkalamasın. Bir de nehirler ve yollar bıraktı, gerek ki doğru gidesiniz. Dünya sizi sarsmasın diye, dağları onda demirlenmiş gemiler gibi durduran, doğru yolu bulmanız için, (o dağların aralarında) size nehirler ve yollar yaratan O'dur.
Dünya gibi büyük bir kütleyi uzay boşluğunda yaratılış amacına uygun, düzenli bir şekilde ve bulutlar gibi yürüten Allah Teâlâ, zamanı geldiğinde bu dünyayı başka bir âleme dönüştürebilecek bilgi ve kudrete sahiptir ve bunu yapacaktır.
A'raf suresi (Arapça: سورة الأعراف), İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'ın yedinci suresidir. Sure 206 ayetten oluşur. Sure, ismini 46. ve 48. âyetlerinde geçen yüksek yerler, yüksek mevkiler anlamına gelen “el-A'râf” kelimesinden almıştır.
Meal (Kur'an Yolu)
De ki: “Ben kendim için, Allah'ın dilediği dışında ne bir fayda elde edebilirim ne de zarardan kurtulabilirim. Eğer gaybı biliyor olsaydım elbette bundan çok faydalanırdım, başıma kötülük de gelmezdi. Ben yalnızca inanan bir toplum için uyarıcı ve müjdeleyiciyim.”
Hem Rabbini, içinden yalvararak ve korkarak, yüksek olmayan bir sesle sabahakşam zikret; ve sakın gafillerden olma! Rabbini kendi içinde saygıyla, hürmet ile ve korkarak, sabah akşam yüksek sesle olmamak kaydı ile sözlü olarak an.
“Ey Rabbimiz, biz söz dinlememek ve şeytana uymakla kendimize, birbirimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamazsan, bize merhametinle muamele yapmazsan kesinlikle hüsrana, ziyana uğrayanlardan oluruz." dediler. Bu âyet insanın hür yaratıldığının, hür, mükellef ve sorumlu olduğunun delilidir.
Ömer'in (ra) halifeliği döneminde bir deprem oldu. Halk çok korkmuştu.
Depremler kıyamet alametlerindendir. Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi.
Çalışmalarda, insan faaliyetiyle ancak küçük depremlerin gerçekleşebileceği açıkça belirtiliyor. Kahramanmaraş'ta gerçekleşen şiddet ve büyüklükteki bir depremi tetikleyebilecek insan yapımı herhangi bir güç veya cihaz yok.
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
Artçı deprem ise, daha büyük bir depremi veya "ana depremi" takip eden günler veya yıllar boyunca aynı genel alanda meydana gelen daha küçük depremlerdir. Genel bir kural olarak artçı depremler, ana deprem anında kayan fayın bir bölümü boyunca yaşanan küçük, yeniden ayarlamaları temsil eder.
Büyüklüğü 5.7 olup, can ve mal kaybı çok düşük seviyede kaldı. Yakın tarihin son bir depremi de 22 Ocak 1997'de 5.5 ile nisbeten hasarsız şekilde yaşandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri