Kekemelik Çocuğu Hangi Doktora Gidilmeli Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatrisine yönlendirerek çocuk için uygun bir dil ve konuşma terapisi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Çocukta konuşma bozukluğuna dair belirtiler varsa bir konuşma terapistine başvurulmalıdır.
Konuşma; yaş ile gelişen bir süreçtir. Yaşa göre konuşma geriliği yaşanıyorsa, sesler doğru çıkarılamıyorsa ya da hiç konuşulmuyorsa bu durum konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Normal konuşma sürecinin dışına çıkıldığı durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Dil ve konuşma bozukluğu için hangi bölüme ya da hangi doktora gidilir? Dil ve konuşma bozuklukları için çocuk psikiyatristi, çocuk psikoloğu ya da dil ve konuşma terapistine gidilir.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Bu dönemde çocuğu konuşmaya teşvik etmek gerekir. Beraber şarkı söylemek, tekerleme okumak, müzik dinlemek, masal okumak en önemli araçlardan biridir. Bu egzersizler ne kadar sıklaşırsa çocuğun dil gelişimi o kadar hızlanacaktır. Çocuğunuzun size anlatacağı hikaye ya da söyleyeceği şarkıları küçümsemeyin.
Çocukların konuşma yaşları için net bir yaş bulunmamaktadır. Bu, her çocuk için farklılık gösterir. Ancak genellikle çocuklar 12'nci ve 18'inci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar. Konuşma gelişimi yaş olarak 1.5 yaş ile 3 yaş aralığını kapsar.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Konuşma sesi bozukluğu tanısı için sıklıkla başvurulan hekim çocuk ve ergen psikiyatristidir. Eğitsel değerlendirme ve tanılama, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, il ve ilçelerde hizmet sunan rehberlik ve araştırma merkezlerinde oluşturulan özel eğitim de- ğerlendirme kurullarınca yapılmaktadır.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Konuşma terapisi kaç yaşında başlar? Konuşma terapisinde bir yaş sınırı bulunmaz. Gecikmiş konuşma terapisi de bir çocuk dil terapisti tarafından yapılmalıdır. Gerekli durumlarda pedagog konuşma terapisti için yönlendirme yapacaktır.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatrisine yönlendirerek çocuk için uygun bir dil ve konuşma terapisi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Leyla Arslan, normal konuşmanın 8 aydan başlayarak 2,5 yaşına kadar devam ettiğini belirterek "2,5 yaşındaki çocuktan üç sözcüklü cümle kurmasını bekliyoruz. Kendini sözle ifade edemiyorsa endişe edilmelidir.
Dil ve Konuşma Terapisi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Sayısal puan türünden tercih edilebilen bölüm Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında yer almaktadır.
Öte yandan yoksulluk, yetersiz beslenme gibi fiziksel yoksunlukların yanı sıra evde çocukla az konuşulması, yetersiz dil uyarımı, anne ve-veya baba yokluğu gibi sosyal yoksunluklar da konuşma gecikmesine neden olabilir. Otizm, konuşma gecikmesinin yanı sıra iletişim ve davranış sorunlarıyla karakterize bir hastalıktır.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Nedeni ve yaş grubuna bakılmaksızın ses, iletişim, konuşma ve yutma bozuklukları ile ilgili değerlendirme ve terapi sürecinde devlet hastanelerinde de hizmet verilmektedir. Etkileyici ve güzel konuşmak , insanların fikirlerini doğru olarak ifade etmesini sağlar. Bu kapsamda çocukluk dönemi çok önemlidir.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Çoğu 2 yaşındaki bebek aynı zamanda temel cümleleri oluşturmak için iki kelimeyi birbirine bağlayabilir.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Ancak konuşma gecikmesi olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri “Otizm” belirtilerinin olup olmadığıdır. Otizm konuşma gecikmesinin önemli nedenlerinden biridir. Otizm sosyal etkileşimde kısıtlılık, iletişim becerilerinde yetersizlik ve tekrarlayıcı hareketlerle kendisini gösteren bir bozukluktur.
İlk anlamlı kelimeleri 12-18 ay civarında söylerler. 18 aylık bebek için dil gelişiminin en ayırt edici özelliği bu dönemde sorular sormaya başlamış olmasıdır. Çocuğun 2 yaşını doldurduğunda yaklaşık 50-100 kelime konuşabiliyor olmalı. Çocuklarda konuşma gelişimi 2,5 yaşında tamamlanmış olmalı.
Erkek Çocuğun Geç Konuşması
Hormonların dil gelişiminde baskın olduğunda geciktirmeye sebep olduğu, erkek çocuğun göbek kordonunun kesilmesi itibariyle hormonları dolasıyla baskılandığı; kız çocuğunun dil gelişiminde daha atak olduğu kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri