Deprem durumunda karşılaşılacak zararlar zorunlu deprem sigortası poliçesinde sigortalı sıfatıyla yer alan ev sahibine ödenir. Kiracı, sigorta ettiren olarak poliçe de yer alsa da tazminat her durumda sigortalıya yani ev sahibine ödenir.
Kiracı ve kiralayan, kira sözleşmesi boyunca sözleşmedeki hükümler ile bağlıdır. Eğer taşınmaz hiç hasar görmemiş veya az hasarlı ise, kiracının deprem bölgesindeki kira ödeme yükümlüğü devam eder.
DEPREM SEBEBİYLE KİRACIMI TAHLİYE EDEBİLİR MİYİM? Kahramanmaraş merkezli depremde evi hasar gören ve hasarsız veya farklı bir ilde bulunan evi kirada olan kiraya verenler; kiracılarını TBK m. 331 önemli nedenle fesih maddesi uyarınca olağan fesih süreleri çerçevesinde tahliye edebilme imkanına sahiptir.
Yıllık kirası peşin ödenen konutlar için açıklama yapan Hüseyinoğlu, “Kiracı, kira sözleşmesi devam ettiği sürece kira ödemekle yükümlüdür. Deprem sonrası yıkılan yahut ağır hasar alan binalarda kira sözleşmesi kendiliğinden sona ermekte ve kiracının kira ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır.
Kira konusu taşınmazın depremde kullanılamaz hale gelmesi kira ilişkisini ne şekilde etkiler? Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır hasarlı olduğu için yıkılacak olan taşınmazlardaki kira sözleşmesi kendiliğinden sona ermiş kabul edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kiracı, kiralamış olduğu evin koşullarının kötüleşmesi, yaşam hakkının tehlikeye girmesi, ev sahibinin kiracıya hakaret etmesi gibi nedenlerle haklı nedenle ivedi fesih hakkını kullanabilir. Bu durumda, kiracı fesih nedenini kanıtlamalı ve ayrıca ev sahibine tazminat talebinde bulunabilir.
Emre Cumalıoğlu, “İçerisinde sözleşmeli kiracı bulunan ev, deprem sonrası hasar aldığı için oturmaya uygun değilse kiracı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. Ayrıca tadilat sonrası ilk kullanım hakkı için öncelik kiracıya aittir. Kiracılar da bilirkişiden sağlamlık raporu alabilir.” dedi.
DEPREM KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar barınma desteği başvurularını, e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Kiraya veren, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülkün zarar gördüğünü öğrenirse, ivedilikle meydana gelen zararları tespit ettirmelidir. Taşınmazda meydana gelen zararların tespitinin yapılması kiralananın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilir. Bu hallerde yapılacak tespit, delil tespiti niteliğindedir.
İtirazı herkes yapabilir, kiracı itiraz etti veya etmedi.
Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir. Ev sahibi, kiraladığı mülkü (zamanla gelen yıpranmaların dışında) verdiği gibi geri alma hakkına sahiptir.
Ev sahipleri, kiracısını çıkarmak istediğinde, bir çok şartın olgunlaşması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi ihtiyacının olması gerekliliğidir. Diyelim ki, ev sahibinin aynı lokasyonda başka bir evi daha varsa, bu eve ihtiyacı olmadığı düşünülerek, kiracıyı çıkarma hakkı söz konusu olmamaktadır.
Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Depremzedelere verilecek konutlar ücretsiz mi olacak sorusunun yanıtı 'hayır. '
Özellikle malikler ve kiracılar taşınmazlarının hasar durumunu burada sorgulayabiliyor. Bu sorgulamaların çerçevesinde bazı itirazlar olabilir. Bu itiraz sonrası kesinleşen durumlar kiracı ve mal sahiplerinin bu noktadaki anlaşmazlıklarını makul bir çerçevede hukuki bir dayanağa oturtabilir.
Ev sahibi taşınmazı başkasına kiralandığı takdirde yukarıda da belirmiş olduğumuz üzere kiraya veren, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır hasar alarak kullanılamaz duruma gelen binalar için kira ilişkisinin kendiliğinden sona ermesi söz konusu olur. Bu durum kira sözleşmesinden kaynaklanır. Kira sözleşmesi ile her iki taraf borç altına girer, kiraya verenin evi kullanılabilir durumda tutma borcu vardır.
Bu gibi durumlarda kanun maddesi açık olup kiracının kiralananda meydana gelen olağan eskime ve bozulmalardan sorumlu olamayacağı belirtilmekte olduğundan bu sözleşme maddesine dayanarak ev sahipleri kiracıdan evi boyatmasını talep edemeyecekler ve sözleşme maddesi kanun hükmüyle beraber geçersiz hale gelecektir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir.
AFAD depremzede kira yardımı, E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen "Afetzede Barınma Desteği Başvurusu" akabinde hesaplara yatırılıyor. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremi sonrası başlayan depremzede kira yardımı desteği depremde ev sahibi olanlar için 12 aylığına 5 bin TL, depremde kiracı olanlar için ise yine 12 ...
Yerlikaya, depremzede ev sahiplerine 5 bin lira, kiracılara da 3 bin lira kira yardımı yapıldığını hatırlatarak, "Bunların ilk 2 ayını ödedik. Türkiye genelinde 330 bin, Malatya'mızda 45 bin 700 hane kira yardımı alıyor.
Sonuç olarak eve zarar veren kiracı, tazminat davası sonucunda ev sahibine tazminat ödemekle yükümlüdür diyebiliriz. Eğer kişi için manevi değeri olan bir eşyaya zarar verilmişse bu durumda manevi tazminat davası da açılabilir.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri