Diyanet İşleri Başkanlığımızca yapılan “Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir.
Depremzedelerin ihtiyaçlarını giderme noktasında yapılan yardımları organize etmek için yetkili ve sorumlu kılınan AFAD'ın açtığı özel zekat hesaplarına, Kurulumuzca daha önce yayımlanan açıklamalar çerçevesinde, zekat almaya hak sahibi olan depremzedelere kalıcı konut yapılması için zekatların verilmesi uygundur."
Zekâtlarınızı Afetzedelerimize Ulaştırıyoruz. Cumhurbaşkanlığımız tarafından vatandaşlarımızın yapacağı yardımların AFAD Başkanlığınca koordine edilmesi uygun görülmüş olup, yardımlarınızı banka hesap numaralarının yanı sıra çevrimiçi olarak buradan yapabilirsiniz.
Deprem gibi büyük afet zamanlarında toplumun acil ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemli hale gelmektedir. O yüzden deprem bölgesine yapılacak olan bütün yardımlar zekat olur.
"Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere zekat vermek caizdir.
İlgili 27 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanlığımızca yapılan “Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir.
Kızılay'a yapacağınız fidye bağışlarınız, Ramazan ayında başta deprem bölgesinde olmak üzere dünyada ve ülkemizde bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı 70 ₺'dir.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz. Bu durumdaki kişi mirasçılarına, zekât borcunu ödemeleri hususunda vasiyette bulunmalıdır. Şâyet vasiyet etmeden ölürse günahkâr olur.
Buna göre, sizin bu iki eviniz de ihtiyacınız için alınmış ve kendiniz kullanıyorsanız, kira gibi bir geliri de yoksa, ikisine de zekât düşmez.
Yine asli ihtiyaçlara harcanan para olduğundan da gerekmemesi gerekir. -Ev gibi, araba gibi asli ihtiyaçlara zekât düşmez. Bu ittifak mahallidir.
Fitre ve zekât muhtaç olan kardeşe verilebilmektedir. Yardım ise dilediğiniz her muhtaç insana yapabileceğiniz bir şeydir.
Deprem Yardım Parası Kimlere Verilir? Türkiye'de meydana gelen son depremde, depremden etkilenen bölgede ikamet eden ve evi zarar gören vatandaşlar, deprem yardımından yararlanabileceklerdir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir. Tek yapmanız gereken e devleti açıp Afetzade Barınma Desteği'ni açıp başvurunuzu yapmaktır.
Peki, 2023 fitre bedeli ne kadar? 2023 FİTRE BEDELİ NE KADAR? Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama sonrasında, 2023 fitre bedeli belli oldu. Buna göre; 2023 yılı fitre bedeli 70 TL olarak belirlendi.
Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır. Çıkan sonucun 40'da 1'i yani %2,5 'i zekat olarak verilir.
Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekât alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere, zekât parası ile barınma yerleri (konteyner, çadır, konut) yapılması caizdir.
Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.
Damat ve geline zekât verilebilir mi? Fakir olan damada ve geline zekât verilebilir. Çünkü bu kişilerle zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354).
Ev almak veya evlenmek için biriktirilen altına zekât düşer mi? Evet, düşer. Çünkü daha ev almamış, o yüzden hâlâ altın durumundadır ya da evlenmemiş, parayı harcamamıştır. Yani vakti geldiğinde ne kadar parası varsa o paraya zekât düşmektedir.
Peygamber, zekatını vermeyenlerin ahiretteki cezası ile ilgili olarak adeta bu ayetleri tefsir eder mahiyette; “Altını, gümüşü olup da fakirin hakkını vermeyen kişinin bu biriktirdiği mal, kıyamet günü Cehennemde toplanır ve kızdırılarak, yanı, alnı ve sırtı dağlanır. Soğudukça tekrar kızdırılır.
Zekat Kimlere Verilmez? Zekât ve fitre ana, baba, büyükanne ve büyük babalara, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, eşine, Müslüman olmayanlara, zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa verilmez.
Ticaret amaçlı olarak alıp satmak üzere elde bulunan taşınmazların zekâtları, zekât hesaplama anındaki cari/güncel değeri üzerinden verilir. Ev, dükkân, tarla veya bağ-bahçe yapma niyetiyle satın alınan arsalar ise zekâta tâbi değildir.
AFAD, "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" kabul edilen 11 ilde afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için 10 bin TL hane başı destek ödenmesine devam edildiğini duyurdu.
Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', 2/70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur (Kâsânî, Bedâî', 2/70,72).
Din İşleri Yüksek Kurulu: Depremzedeler için fitre Ramazan'dan önce de verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri