11 Şubat 2023'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğe göre, deprem bölgesine yapılacak binaların birim maliyeti 6 bin 825 lira (apartman tarzı binalarda) olarak açıklanmıştı.
Oran olarak bakıldığında ise Mart 2024 itibarıyla ihtiyaç duyulan konutların yüzde 11,1'i teslim edilmiş olacak. Geriye kalan ihtiyacın yüzde 88,9'un inşası ise devam edecek.
Deprem köy evleri kaç para? Konutlar için evin metrekaresine göre 500 bin ila 800 bin TL arasında kredi verilecek.
Hak sahiplerine teslim edilen konut sayısına mart ayının ortasına kadar 30 bin konut daha eklenecek. Böylece deprem bölgesinde inşası tamamlanan konut sayısı 75 bin 364'e ulaşmış olacak. Depremin vurduğu illerde rezerv alanlarda yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı ise 307 bin 66'ya ulaştı.
Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır. Van depreminden sonra da öyle olmadı, Elazığ depreminden sonra da, İzmir depreminde sonra da... Afet sonrası sağlanacak konutların ödeme planı yasada dahi yer alıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Deprem konutlarının inşası, merkeze yakın, şehrin sosyolojisine, kültürel yapısına, demografik yapısına ve vatandaşın ihtiyacına göre belirlenen rezerv alanlarda yapılıyor. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor.
Satın alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi? Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir.
2+1 daireler net 80 metrekare olurken, 3+1 daireler ise net 127 metrekare oldu.
Sözleşme imzalama aşamasında konut alıcılarından konut bedelinin % 12'si peşin 180 ay (15 yıl) vadeli alternatif ile satılacaktır. (Başvuru bedeli düşüldükten sonra kalan tutar peşinat olarak alınacaktır.)
İlk kura çekim ve anahtar teslim töreni, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hatay'da gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Şubat pazar günü de Gaziantep'te inşa edilen deprem konutlarının teslim törenine katılacak.
Borcu bitmeden konutları devredemez, satamazlar. Kiraya vermesinde bir engel söz konusu değil. Sosyal konut projelerinde devir hakkı yok.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremleri sonrasında inşa edilen deprem konutlarının son görüntülerini paylaştı. Bakanlık tarafından depremden etkilenen illerde inşa edilen 46 bin konut, şubat ayının ilk günlerinde kurayla hak sahiplerine teslim edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, deprem bölgesinde 218 bin 917'si TOKİ, 44 bin 275'i Emlak Konut Genel Müdürlüğü, 43 bin 874'ü Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce olmak yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı toplam 307 bin 66'ya ulaştı.
Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir. 60 günlük yasal süre dışında başvuru kabul edilmeyecektir. Aşağıdaki linkten e-devlet sistemine giriş yaparak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz." ifadelerine yer verildi.
Kentte 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8'lik depremin ardından evleri yıkıllan ve kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için , Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından teslim edilen konutların fiyatı aylık 935 lira olarak belirlendi.
DİYARBAKIR'DA 859 KONUT TESLİME HAZIR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce tek katlı, 3 1, brüt 130 metrekare, net 116.57 metrekare olarak projelendirilen 104 köy tipi afet konutunun da yapımına başlandı.
24 dairelik olarak karkası tamamlanan ilk konut ise başta Erdoğan olmak üzere devlet yetkililerinin, “Zemin ile birlikte en fazla 4, bilemedin 5 kat olacak” açıklamalarının aksine 7 kat olarak yapıldı.
Aralık ayı sonuna kadar 8 bin 568 konut ve bin 769 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek. Yapımı tamamlanan konutların içerlerine eşyalar yerleştirildi. Son düzenlemelerin yapıldığı deprem konutları drone'la da görüntülendi.
Alt gelir grubuna üretilen konutlar için ilanda belirtilen miktarda peşinat alınmaktadır. Peşinatın, sözleşme sırasında aracı bankaya yatırılması gerekmektedir.
Bakanlığımızın denetiminde yerinde dönüştürülecek konutlara 500 bin lira, iş yerlerine 250 bin lira hibe veriyoruz. Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, işyerleri de 250 bin liradan 500 bin liraya kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vade ile faizsiz kredi desteği sunuyoruz.” dedi.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor. Köylerde ikamet eden, evleri yıkılan veya acil yıkılacak durumda olan depremzedelere de yöresel mimariye uygun, verandalı, net 93 metrekare 3 artı 1 köy konutları yapılacak.
Diyarbakır'da merkez Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesi'nde TOKİ tarafından 5 etap halinde 321 bloktan oluşan 6 bin 40, Çermik ilçesinde de 15 bloktan oluşan 238 deprem konutunun inşa çalışmalarına başlandı. Tamamı 3+1 olarak inşa edilen konutlar, brüt 105 metrekare, net ise 85 metrekare olarak planlandı.
3 Ağustos 2023. 06 Şubat'taki depremden etkilenen Adıyaman'da TOKİ tarafından temeli atılan 3 bin 34 konut hızla yükseliyor. Her biri zemin +4 veya zemin +3 kat olarak ayarlanan bloklarda bulunan daireler bürüt 105 metre kare olarak yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri