Ayın kırmızı olması depremin habercisi değildir. Ayın kırmızı renk alması genellikle Ay'ın atmosferden gelen ışığın kırmızı ve turuncu tonlarıyla saçılması sonucu gerçekleşebilir. Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Güneş ve Ay'ın bazen turuncu veya kırmızı görünmesinin sebebi Dünya'nın atmosterindeki parçacıklardır. Zamanla ortaya çıktı ki kısa dalga boyu olan mavi ışıklar, uzun dalga boylu kırmızı ışıklara göre daha çok etrafa saçılıyordu. Bu da nesnelerin Dünya'dan bakıldığında daha kırmızı görünmesine neden oluyor.
Güneş ve Ay tutulmaları, dolunay ve yeni ayın özel vakalarından ibarettir ve herhangi bir ek veya özel anlamları bulunmamaktadır. Benzer şekilde, "mavi ay", "kızıl ay", "dev ay", vb. olaylarla da depremler arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
Tam ve yeni Ay sırasında, üç devasa kütle aynı hizaya gelir. Bu durum, literatürde kavuşma konumu olarak adlandırılır. Dünya, Güneş ve Ay aynı hizadayken, Dünya üzerinde biraz daha fazla gelgit stresi oluşur ve bu durum daha fazla depremin tetiklenmesine neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok
Dış etkenlerin depremleri tetikleyip tetiklemeyeceği uzun zamandır merak ediliyor, ancak depremler temelde yerkürenin içsel dinamiklerinden kaynaklı. Depremlerin mühim bir kısmına, kıtasal levhaların bitiştiği noktalardaki sürtünmeler, yani tektonik hareketler neden oluyor.
Özmen, depremlerin yerkabuğunun altındaki levhaların hareketleriyle meydana gelen doğa olayları olduğunu; ay tutulması, mavi ay gibi döngülerin depreme yol açmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Gezegenlerin uzaydaki konumları da depremleri tetikleyebilir. Gezegenlerin aynı zaman diliminde aynı hizada olması Dünyanın bir tarafına daha fazla çekim kuvveti uygulaması anlamına geliyor. Bu da yer kürenin esneyerek hareket etmesine neden olabilir.
Depremler, dünyanın her yerinde yılın her mevsiminde meydana gelebilir. Ancak, yapılan araştırmalar, depremlerin kış aylarında daha sık meydana geldiğini göstermektedir. Bu durumun nedeni, kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ve topraktaki nem oranının azalmasıdır.
Yeraltı sularındaki belirtiler
Sudan çürük yumurta veya kükürt kokusu gelir. Suyun tadı normaline göre acılaşır veya tatlılaşır. Depremden 1-2 hafta öncesi yeni kaynaklar meydana gelirken var olan kaynaklarda kuruma görülür. Sudaki karbondioksit, metan ve radon gazında artış görülür.
Deprem risk haritası üzerinde kırmızı renk ile ifade edilen iller birinci derece, pembe renk ile ifade edilen yerler ikinci derece, turuncu renk ile ifade edilen yerler ise üçüncü derece deprem bölgesi olarak geçmektedir.
Gökyüzü ve atmosferdeki olağandışı olaylar
Bulut: Depremden bir ile 12 saat önce görülebilen çizgiler halinde dizilmiş bulutlar. Gökyüzü: Kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
Araştırma ekibinden uzmanların belirttiğine göre deprem ışıkları yere yakın mavimsi alevler, ışık küreleri ve yerden 200 metre yüksekliğe kadar çıkabilen yıldırımlar şeklinde görülebiliyor ve kısa sürede kayboluyor. Kimi zaman depremin merkez üssünden yaklaşık 160 kilometre uzaktan dahi görülebiliyorlar.
- Eğer Ay, Dünya'ya sadece 2065 metre yaklaşırsa, bu, Ay'ın normal yörüngesinden sadece biraz sapması anlamına gelir. Ancak, bu yakınlaşma, Ay'ın denizlerindeki gelgit kuvvetlerini artırabilir ve bazı küçük depremlere neden olabilir.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur. Yani, “herhangi bir günün ardından” gerçekleşen depremlerle, Güneş tutulmaları dönemlerinde gerçekleşenler arasında oransal olarak hiç bir fark bulunmuyor.
Güneş Tutulmalarının depremleri tetiklediğinden sözedilemez. Güneş Tutulmaları ile deprem oluş tarihleri arasında istatistik açıdan bir ilişki bulunamamıştır.
Depremin Ay ve Güneş gibi gezegenlerin hareketleri ya da atmosferik olaylarla ilgili olmadığını aksine yerin içiyle ilgili olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Depremler kimi zaman gece kimi zaman gündüz olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri