Depreme dayanıklılık testi fiyatı, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bina dayanıklılık testi özellikle deprem riski taşıyan şehirlerde tercih edilirken, diğer şehirlerde de eski yapı olması ya da kolonlarda oluşabilecek hasar nedeniyle yaptırılabiliyor.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan, binlerce binanın yıkıldığı, şu ana kadar 30 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği iki büyük deprem, tüm Türkiye'yi yasa boğdu.
Karot testi olarak da bilinen bina sağlamlık testinin fiyatı bölgesel olarak değişmektedir. Özel şirketler tarafından yaptırılması halinde 2-3 bin TL civarındadır. Fakat bu test belediyelerde ücretsiz olarak da yapılabilmektedir.
İBB, Bina Tespiti testlerini tamamen ücretsiz yapıyor. Başvuru sonrası İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı'na bağlı uzman ekipler binaya gidiyor. Zemin üstü katta 5 kolonda sıvaları kaldırıyor.
Tespit başvurusundan sonra lisanslı kurum ve kuruluşlar, belli bir ücret karşılığında bina risk raporu hazırlıyor. Bu rapor, 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor. İnceleme sonucunda riskli olduğu belirlenen binalar, 10 iş günü içinde Altyapı Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü?
İlgili 29 soru bulundu
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Deprem Riski Analizi Yaptırmak İçin Nereye Başvurulur? Sahibi olduğu ya da içinde yaşadığı konutun deprem riski raporunu çıkarttırmak isteyen kişi ya da kişiler, ilgili konutun bulunduğu ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün lisans verdiği kurumlara başvurmalıdır.
Deprem testi yaptırmak gibi giderler mülk sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Kiracı böyle bir talepte bulunur ve ev sahibinden bu konuda olumlu bir dönüş olmazsa ev sahibine rücu edebilir.
Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor.
ALO 181 (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) üzerinden başvuru yapılabilir. Doğal afetin meydana geldiği ilin belediye telefonu üzerinden başvuru yapılabilir. Doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden başvuru yapılabilir. İlçe kaymakamlıkları üzerinden başvuru yapılabilir.
Hızlı Tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterlidir. Yapılan bina inceleme çalışması ücretli midir? Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Bakanlık Onaylı Firmalarca Riskli Yapı Tespitinde Bina Riskli Çıktığında; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kanunu kapsamında eğer bina depreme dayanıksız çıkarsa idare 60 günden az olmamak kaydıyla bina için tahliye kararı verdikten sonra yıkım sürecini başlatır.
ÜCRETİ NE KADAR? 400 metrekarelik bina için alınan risk tespiti ücreti, bin 812 lira iken, 401 metrekareyi aşan her 80 metrekare için 226 lira da eklenir. 100 metrekare için bakanlık 600 lira tespit kredisi veriyor.
Binaya deprem dayanıklılık raporu almak için Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmî kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak gerekmektedir. Belediye tarafından gönderilen teknik elemanlar gözle bir inceleme yapar, ağır hasar tespit ederse tahliye kararı verir.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Bu anlamda bakıldığında AFAD tarafından yapılıp, e – devlet üzerinde sorgulanabilir olan sağlamlık durumunu öğrenmek için sistem üzerinden deprem risk raporu yazılarak evin, arsanın veya taşınmazın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını veya sağlam olup olmadığını tespit etmek mümkün olmaktadır.
Depreme dayanıklılık testi fiyatı, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Zemin ve birinci katlar riskli katlardır, deprem sırasında 5-6 saniyede mekan terk edilebiliyorsa mutlaka terk edilmesi gereklidir.
2) İşveren deprem dayanıklılık testini kabul etmezse, çalışan ne yapabilir? İşveren deprem dayanıklılık testini kabul etmek zorunda değil. Bu kapsamda bunu yaptırmayan işveren hakkında herhangi bir hukuki yaptırımda da bulunulamaz.
Deprem dayanıklılık raporunu özel firmalar tarafından aldıysanız ve bina riskli çıktıysa sonucun resmi bir yaptırımı bulunmaz. Ayrıca hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından başvurabileceğiniz İBB'nin deprem testi projesi de mevcuttur.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
- Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir. - Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. - Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri