Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
B grubu vitaminlerinin tamamı enerjik hissetmek konusunda oldukça önemli. Karbonhidratların parçalanıp enerjiye döndürülmesinde rol alan B grubu vitaminleri bitkinlik hissini azaltmak ve hatta ortadan kaldırmak konusunda etkili. Riboflamin yani B2 vitamini badem, beyaz pirinç ve mantarda bolca bulunuyor.
Uzmanlara göre birçok kişi yeterli enerjiye sahip olmada büyük rol oynayan B12 vitamini eksikliği yaşıyor. Bununla beraber C ve D vitaminlerinin de enerji için önemli olduğunu ekliyor. Bu vitaminler size doğrudan enerji sağlamasa da eksikliği halinde sizi uyuşuk hissettiren vitaminlerdir.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
En önemli D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini bir miktar da hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.
İlgili 15 soru bulundu
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı belirtiler şunlardır: Kansızlık (anemi) Yorgunluk ve enerji düşüklüğü
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Vitamin hapları vücuda enerji verdiği için kalori alma hissini uyandırır. Yani sizi acıktırır.
Aynı zamanda düzenli kullanılan bu takviye sayesinde enerjinizi artırabilir, yorgunluk ve halsizlik gibi durumları ortadan kaldırabilirsiniz.
Vitaminler vücutta yakılmadıkları için doğrudan enerji veren kaynaklar değildir. Diğer bir deyişle vücut vitaminlerden direkt olarak enerji veya kalori almaz. Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücuttan atılırken, diğer kısımlar yağ dokusunda depolanır.
Özellikle genç kişilerde görülen yorgunluk ve halsizliğin en temel sebebi vitamin ve mineral eksikliğidir. Anemi de genellikle yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Bununla birlikte tiroit hormonlarındaki bozukluklar, kullanılan ilaçlar, depresyon ve dönemsel duygu değişiklikleri de kronik yorgunluk sebeplerindendir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Güne 1 Bardak Su İle Başlayın
İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar. Fitdipnot: Eğer bağırsak problemleri yaşıyorsanız sabahları 2 kuru erik ve 1 bardak ılık su bütün gününüzün daha güzel geçmesini sağlayacaktır.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri