AFAD ve KIZILAY gibi kuruluşlar bölgede arama kurtarma çalışmaları, sağlık kontrolleri, battaniye- temiz giysi gibi eşyaların tedarik edilmesi, gıda yardımı ve yıkılan yapıların onarımı konusunda hizmetler sağlamaktadır.
AFAD (122): Hayatımızda meydana gelebilecek bazı doğal felaketlere karşı aramamız gereken numara 122'dir. Bunlar içerisinde deprem, çığ, tsunami, heyelan, sel baskını ya da fırtına gibi felaketlerde mutlaka 122 numaralı telefonu aramamız gerekmektedir. Ayrıca böyle durumlarda çok sakin olmalı ve telaşa kapılmamalıyız.
Devlet yardımları için, afetzedelerin bağlı oldukları il veya ilçe belediyeleri, valilikler, AFAD yardım (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Kızılay (Türk Kızılayı), Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları gibi resmi kurumlar, afetzedelere yönelik yardım faaliyetlerini yürütmektedirler.
Enkazdan çıkarılan kişi son derece dikkatli bir şekilde, sırt üstü yatar pozisyonda, elleri ve ayakları açık ve düz bir şekilde yatmalıdır. Vücuda saplanmış cam, çivi, bıçak vb. bir cisim varsa ilk yardım sırasında buna müdahale edilmemelidir. Kişi ambulansa alındıktan sonra gerekli müdahale yapılır.
Afetzedelerin deprem bölgesine ulaşım taleplerinin 39 kaymakamlıkta oluşturulan Tahliye ve Başvuru Birimleri tarafından alındığı aktarılan açıklamada, "Konuya ilişkin başvurular 20-26 Mayıs 2023 tarihleri ve 09.00-22.00 saatleri arasında, şahsen, ilçe kaymakamlıklarımıza yapılabilecektir" bilgisi verildi.
İlgili 21 soru bulundu
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremden etkilenen illerdeki vatandaşlara yönelik barınma desteği sağlıyor. Ev sahibi olan depremzedelere 60 bin, kiracılara ise 24 bin TL destek ödemesi yapılacak. AFAD, Afetzede Barınma Desteği başvurularının e-devlet üzerinden başlatıldığını bildirdi.
Depremden etkilenen vatandaşların sahip olduğu Afetzede hak sahipliğinden faydalanmaları için başvuru yapmaları gerekiyor. Afetzede hak sahipliği başvurusu turkiye.gov.tr üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çarşamba günü, 10 ili etkileyen depremlerin ardından ayni bağışlar için illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile tüm AFAD il müdürlüklerine başvurulabileceğini bildirdi.
Afet bölgelerindeki AFAD Acil kullanıcıları, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ulaşarak durumlarını bildirebiliyor, yardım taleplerini iletebiliyor.
Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki depremle sarsıldı. 10 ili etkileyen depremde binlerce kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden biri de Survivor ile tanınan Aşkım Burçe Tunay'ın erkek arkadaşı oldu. Eski yarışmacı, acı gününü sosyal medya hesabından paylaştı.
Bakanlık ayrıca, yeni yapılacak konutlarda dükkanların bina altlarında yer almayacağını söylüyor. Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır.
Deprem: "Türkiye Tek Yürek" kampanyasına yapılan yardımlar
Merkez Bankası (30 milyar), Ziraat Bankası (20 milyar), Vakıfbank (12 milyar) ve Halkbank (7 milyar) toplam 69 milyar lira yardım açıkladı.
Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak. Ayrıca TOKİ tarafından orta hasarlı binalar için de güçlendirme kredisi verilecek.
AFAD, ülkemizde afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı vb. ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Kasko sigortası sel ve su baskını gibi doğal afetlerinden araçta meydana getirdiği zararları karşılar ancak bunun için sigorta kapsamında sel ve su baskını teminatının olması gerekir. Eğer kasko poliçende bu teminat yoksa sigorta şirketin zararları karşılamaz bu nedenle de tüm maddi yükümlülük senin üzerine kalır.
Sürekli ve şiddetli rüzgar büyük bir dalgaya sebep olarak suyu karanın içlerine kadar sürükler. Göl bölgelerinde de benzer atmosferik şartlar veya depremler göl seviyesinde değişimlere ve sellere sebep olur.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
Başvurular sonucunda koşulları sağlayan kadınlara 4.000 TL tutarında destek ödemesi yapılacak. e-Devlet üzerinden Sosyal Yardımlaşma menüsüne ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardımlaşma menüsünden gerekli başvuruyu yapabilirsiniz.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAZ
Kanuni sürede Talep ve Taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cins ikinci hasarsız konut, işyeri ve ahırları olanlar. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır/orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000₺ nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.
Afetzede Hak Sahipliği başvuruları, e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Açılan ekran sizi AFAD'ın sayfasına yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden faydalanabilirsiniz. e-Devlet uygulaması, AFAD'ın bina/inşaat kredisi sağlama hizmetine vatandaşları yönlendirmektedir.
İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD'dan hak sahibi olabilmektedir. Şurada Paylaş!
Evleri yıkılan veya oturulmayacak durumda olan kişiler için hak sahipliği başvuru dönemi sürüyor. AFAD, hak sahipliği başvuru süreciyle ilgili duyuru paylaştı. Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri