Bademcik kanserinin tanısı ağız ve boğazın muayenesi ile başlayabilir. Bu kanser boğazın arkasında bulunan, oval şekilli, tonsil (bademcik) olarak adlandırılan yapılarda anormal hücreler oluştuğunda gözlenir. Doktorunuz şişlikler açısından boğazınızı muayene edip, bir ayna ve ışık ile ağız içini inceleyebilir.
Kimlerde daha sık görülür? Hem HPV virüsüyle hem sigara ve alkolle ilişkili tonsil kanseri görülme sıklığı, erkeklere kadınlara kıyasla daha fazladır. HPV virüsü ile ilişkili kanserler daha çok orta yaş erkeklerde görülürken, sigara ve alkole bağlı tonsil kanserleri orta-ileri yaşlarda daha sık görülmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Gırtlak kanserine ilişkin uyarılarda bulunan Özdemir, hastalığın daha önce 60-70'li yaşlarda tütün ve alkol kullanımı olan kişilerde en sık karşılaşılan kanser türü olmasına karşın günümüzde 40-50'li yaşlarda görülme sıklığının arttığını belirtti.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır. 40 yaşın altındaki kişilerde gırtlak kanseri görülme olasılığı çok azdır. Cinsiyet: Erkeklerde gırtlak kanseri kadınlardan daha sık görülür. Sigara içmek: Sigara içtiğinizde gırtlaktan geçen duman zararlı kimyasallar içerir.
Yutak kanserleri genellikle boğaz ağrısı, boğazda yabancı cisim hissi, yutma zorluğu ve yutkunma sırasında ağrı, boğazda şişlik, kilo kaybı, öksürük, kulak ağrısı, ses değişikliği, boyunda şişlik, koku alma ve işitme kaybı, çift görme ya da şaşılık, içilen sıvıların burundan gelmesi, boyunda kitle, yüzde uyuşukluk gibi ...
Ağız kanseri, erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabilir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi, ağız kanserlerinin erken dönemde saptanması açısından da önemlidir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır. Hastada uykuda nefes durması (apne) oluyorsa, apne tehlikeli bir hastalık olduğundan alınmalıdır.
Bademcik kanserinin tanısı ağız ve boğazın muayenesi ile başlayabilir. Bu kanser boğazın arkasında bulunan, oval şekilli, tonsil (bademcik) olarak adlandırılan yapılarda anormal hücreler oluştuğunda gözlenir. Doktorunuz şişlikler açısından boğazınızı muayene edip, bir ayna ve ışık ile ağız içini inceleyebilir.
Bademcik iltihabının klasik belirtisi, boğaz ağrısıdır. Ağrı, kulaklara veya boyuna vurabilir. Boğaz ağrısının yanında ateş, yutma güçlüğü ve boyunda şişlikler görülebilir.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Tiroid kanseri ise tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüzce büyümesiyle ortaya çıkar. Anormal bir şekilde çoğalan hücreler, bulundukları bölgede kitle yani tümör oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında tiroid kanserinin dünyada görülme sıklığı yüzde 3 olarak açıklanmıştır.
Tiroid kanserlerinin kötü seyirli alt grupları vardır. Bu alt gruplardaki kanserlerde lokal nüks ve uzak metastaz görülme oranı daha yüksektir. Akciğer, kemik, beyin gibi organlara yayılıma uzak metastaz denir. Her kanserde olduğu gibi erken tanı ve uygun tedavi hastalığın seyri açısından çok önemlidir.”
Ses tellerinin üst kısımda başlayan ve yiyeceklerin soluk borusuna kaçmasını engelleyen kıkırdak parçası, epiglotisiyi etkileyen tümörler supraglottik kansere neden olur. Gırtlağın alt kısmında, yemek borusu ve soluk borusunun hemen üstünde başlayan tümörler orafarengal kansere neden olur.
Doktorunuz ayrıntılı fizik muayene yaparak ve gerekliyse USG, mamografi tetkikleriyle herhangi bir kitle varlığını araştıracaktır. Yapılan incelemelerde kitle saptanması durumunda, değişikliğin olduğu dokudan parça alınarak göğüs kanseri araştırması için patoloji bölümünde biyopsi incelemesi yapılması gerekebilir.
Gırtlak üst solunum yolunun bir parçası olduğu gibi aynı zamanda bir ses organıdır. Boğaz kanseri veya Larinks kanseri olarak da bilinen gırtlak kanserinin ilk teşhis ve tedavisini Kulak Burun Boğaz doktorları yapmaktadır.
Gırtlak kanseri ülkemizde baş-boyun bölgesinin en sık görülen kanseridir. Bunun sebebi ülkemizdeki yüksek sigara tüketimidir. Gırtlak kanseri hastalarının % 95'i sigara içmektedir; sigara içmeyenler sadece % 5'ini oluşturmaktadır.
Gırtlak kanseri, çoğu zaman tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Bunlardan belki en başta geleni belirtilerin genellikle erken ortaya çıkmasıdır.
Eğer ilk evrede kanser fark edilirse tedavinin ardından bu kişilerin en az beş sene daha yaşayacağı belirtilmiştir. Ancak dördüncü evrede kanser fark edildiğinde bu kişilerin yarısından fazlası yaşamını beş yıl içinde kaybetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri