Malatya'da Battalgazi, Doğanyol, Yeşilyurt, Pütürge depremden etkilenen ilçelerimiz oldu. Kale ilçemizde bunlardan biriydi.
Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Malatya kent merkezi, Doğanşehir ve Akçadağ ilçeleri ile kırsal mahallelerde büyük yıkıma yol açtı.
Saat 16.04'te yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Malatya'nın yanı sıra çevre illerden Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin'de de hissedildi.
Malatya'nın en sağlam zemini güneyde yer alıyor. İşte Malatya'nın güneyinden geçecek Güney Çevre Yolu'nun zeminindeki kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişiyor.
Özgür'ün bu açıklamasının üzerinden 3 ay geçtikten sonra Maraş merkezli 2 büyük deprem meydana geldi ve Malatya'da binlerce bina yıkıldı. Fay hattı haritasını yeniden incelediklerini belirten Özgür, Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan ve Arapgir ilçelerinin tehlike altında olduğunu söyledi.
İlgili 44 soru bulundu
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'da Yeşilyurt merkezli 5.3 şiddetinde, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
MTA'nın yayınlamış olduğu haritaya göre, Malatya'da da bulunan diri fay hattı, Akçadağ ilçesinden geçerken Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice ve Bingöl'de Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmekte.
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
MALATYA FAYI 160 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA.
Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Söz konusu depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi ise 5.3 olarak duyurdu.
Malatya Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 130 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,5 ve Ovacık Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 110 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,4 olarak tahmin edilmektedir.
Sert ve kayalık bir bölge olduğu için sağlam bir zemine sahip Tecde mahallemizde yeni yapılaşma alanlarının ihtiyaçlarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizin en güzel lokasyonuna sahip mahalleleri arasında yerini alan Tecdemiz hizmetlerin en güzelini hak ediyor.
Malatya-Ovacık fayı, Ecemiş ve Sarız gibi yaşlı fay hatlarının 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelinin düşük olduğu sonucuna varıldı. İlgili fay hatları kuvaterner sayılacak düzeyde ve son 2.6 milyon yıldır deprem üretmeyen faylar olarak biliniyor.
Malatya-Ovacık Fay Hattı: Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan bu fay hattı, Erzincan'dan ayrılarak Malatya'nın Ovacık ilçesine kadar uzanmaktadır.
240 km uzunluğundaki Malatya Ovacık Fay Zonu (MOFZ), Anadolu Bloku içerisindeki KD doğrultulu sol yanal deformasyon kuşaklarından biridir.
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi Ozan Mahallesi mevkiinde dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi. Fay kırığı nedeniyle mahalleye çıkan bir yol kullanılamaz hale geldi.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Malatya'nın Akçadağ ilçesi, Türkiye MTA Diri Fay Haritasına göre, deprem riski olan ilçeler arasında yer alıyor.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü.
Sürgü'den başlayan Erzincan'a uzanan Malatya Fayı ve Ovacık Fayının birleştiği yaklaşık 220 kilometre uzunluğunda fay hattı var. Bu fay kırılmadı. Tek seferde kırılması durumunda farklı, iki seferde kırılmasında farklı büyüklükte deprem olabilir.
Dr. Mehmet Önal, fayın Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığını, Malatya merkezinden Kale'ye kadar olan kısmının kırılmadığını ifade etti. bilgisini paylaşmıştı.
Şubat depremlerinin ardından açıklamaları ve bölgede yaptığı araştırmalarıyla sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya Fayının pasif olduğunu bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri