Ahmet Haşim empresyonizm ve sembolizm akımlarından etkilenmiştir.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır.
Herhâlde Hâşim'de çok okuduğu ve sevdiği Fran- sız sembolistleriyle beraber başka tesirler de vardır. Bir cümleyle, edebiyatımızda bir Ahmed Hâşim sembolizmi vardır. Ancak bu, Hâşim'in kendine göre, kendi te- mâyülleri istikametinde yorumlanmış bir sembolizmdir.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Sanattaki sembolizm 1870 yılına doğru Fransa ve Belçika'da natüralizme ve Parnasse akımına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Akım daha sonra özellikle Valéry Brioussov vasıtasıyla Rusya'ya da sıçramıştır. Sembolizm genellikle Servet-i Fünun döneminde görülür. Ayrıca Ahmet Haşim bu akımın en büyük temsilcilerindendir.
İlgili 28 soru bulundu
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Türk edebiyatında Cenap Şehabettin, Ahmet Haşim, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ahmet Muhip Dıranas'ın eserlerinde bu akımın etkilerini görebilmekteyiz.
Merdiven şiiri, saf şiir anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olan Ahmet Haşim'e aittir. Ahmet Haşim, 1887 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta doğdu.
Birinci Dünya Savaşı'nda, askerken Anadolu'nun birçok yerini gördü. Avrupa'daki şiir cereyanlarını yakından takip eden Ahmet Haşim'in Göl Saatleri ve Piyale isimli şiir kitapları Türk şiirinin en önemli eserleri arasında yer alır. Hayatı boyunca yaklaşık doksan beş şiir yazmıştır.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Haşim'in Brémond'dan aldığı önemli unsurlardan biri şiirin müzikle olan ilişkisidir. Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30). Şeyh Galip, Abdülhak Hâmit, Cenap Şahabettin'i kısmen içine alan bir şiir mıntıkasındadır.
bir çeşit yorumudur. Onun şiiri -yine Haşimce bir ifadeyle söyleyelim- sembolizmle empr~syo- nizm arasında, sembolizmden çok empresyonizme yakın bir dil olmuştur.' ' fa'nın da bulunduğu bazı edipler Haşim hakkında konuşmuşlardır.
Sembolizm akımının öncü şairlerinden olan Ahmet Haşim, 1887 yılında Bağdat'ta dünyaya gelmiştir, 04 Haziran 1933'te ise İstanbul'da vefat etmiştir. Ahmet Haşim hangi topluluk ve dönem şairi olduğu kısaca bu şekilde özetlenmektedir.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Nitekim şair, estetik gücünü annesiyle arasındaki güçlü sevgi bağına ve ilk anılarının kaynağı olan Bağdat'a borçluydu. Şair, akşamı ve hüznü buralarda tanımıştı. Bu iki mevzu, Haşim'in sanat anlayışındaki akşam esintilerini bir nebze de olsa açığa çıkarır.
Ahmet Haşim Merdiven Şiiri Açıklaması
Eteklerinde bulunan güneş renkli yapraklar ise ömür ağacından dökülen yapraklardır. Bu da geçen günler anlamına gelir. Her bir geçen gün ömür ağacından dökülen bir yaprak niteliğindedir.
A.1.4. Şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit eder. “Merdiven” sözü insan ömrünü sembolize etmektedir. İnsan ömrü tıpkı çıkılan bir merdivene benzetilmiş olup yavaş yavaş zamanın geçmesi istenmiştir.
Birçok amaçla kullanılan merdiven, genellikle yükseliş simgesi olarak değer kazanmıştır. İnsan veya tanrılar, çoğu zaman yedi ba- samaklı merdivenlerle göğe tırmanmayı tercih etmiştir. Gerek göğe yükselen hayali merdivenler gerekse de yeryüzünde yapılan kutsal mabetler yedi ba- samaklı merdiven biçimindedir.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Ahmet Haşim'in İkdam gazetesinde çıkan köşe yazılarından seçilen denemelerle Paris seyahati izlenimlerinden oluşan Bize Göre 1928 yılında yayımlandı.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Şiirde Romantizm akımına tepkidir.
Parnasizm, romantizm akımına tepki olarak doğmuş bir edebi akımdır. Özellikle Emile Zola'nın başlattığı realizmden etkilenen bu akım, hayalciliğe ve düşsel imgelere karşı çıkar. Şairlerin üslubu lirik değil gerçekçidir. Pozitivizm biliminin 19. yüzyılda güçlenmesi de bu akımın ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri