DİB'den depremzede çocuk açıklaması | Evlat edindiğinizle evlenmenizde engel yok. Diyanet, “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna evlat edilen çocukla “evlilik” yapılabileceği yanıtını verdi ve "Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" dedi.
Diyanet depremzede çocuklarla ilgili fetvayı sildi: Evlat edinenle evlatlığın evlenme engeli yok.
DİYANET EVLAT EDİNEN İLE DEPREMZEDE EVLATLIK ARASINDA EVLENME ENGELİ BULUNMUYOR AÇIKLAMASI EMİRTEAM - YouTube.
Evlat edinmek için ilk kez başvuru yapacak ailelerin e-Devlet sistemi üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin ile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimize şahsen başvurmaları gerekmektedir.
"Merhamet Peygamberini örnek alarak, depremzede bir çocuğu sahiplenmek, ona kol kanat germek engin bir ahlaki meziyettir.
İlgili 20 soru bulundu
Depremde ailesini kaybeden ve kaçırıldığı iddia edilen refakatsiz çocukların takibine yönelik halen etkili bir takip sistemi kurulamazken Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, “Öz evlat gibi davranmasının” doğru olmadığını ve “Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını” açıkladı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çocuk Hakları Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yoktur" fetvasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Sosyal medyada içinde yazarların ve ünlülerin de olduğu birçok hesap, Diyanet İşleri Başkanlığının depremzedelerin evlat edinilmesi konusunda “Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok” açıklamasında bulunduğu yoğun bir şekilde paylaşıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesinde aile ve yakınlarına ulaşılamayan, korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen çocuklar için koruyucu aile olunabileceğini belirtti. Depremzede çocuklar için koruyucu aile olmak isteyen adaylar, e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kızlar ve erkekler, bulûğ çağına girdiğinde nikah kıyabilirler. Web sitesinde, nikah tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti.
Buna göre kural, 17 yaşını dolduran kişinin yasal temsilcisinin izni ile evlenebileceği şeklindedir. Yasal temsilci, çocuk üzerindeki velayet hakkına sahip ana baba olabileceği gibi, vasisi de olabilir.
Çünkü evlatlık olayı, mirasta haksızlığa sebep olmakta, aile içerisinde İslâm ahlakına uygun düşmeyen yakınlıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Çocukları olmayan ve evlatlık almak isteyenler, başkalarının çocuklarını evlatlık almasınlar. ALLAH evlat edinmeyi yasaklamıştır.
Kişiler kendi alt veya üst soyları ile evlenemez. Aynı zamanda kan hısımları ve süt hısımları ile de evlilik gerçekleştiremezler. Kişiler arasında din farkı bulunmamalıdır. Başka birileriyle evli olmamaları gerekmektedir.
İslam'da, bugün cari olan şekliyle evlat edinme yoktur, caiz değildir; çünkü haksız miras, çiğnenen mahremiyet, ana-baba ve akraba ile alakayı kesmek gibi caiz olamayan durumlara sebep olmaktadır. Bunların ve muhtemel diğer sakıncaların tamamı giderilirse, evlat edinme ancak o zaman caiz ve helal olur.
Prosedür olarak aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların öncelikle bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı, bakımın ardından ailelerine ulaştırma çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocuklarınsa "sırası bulunan ve mevcut koruyucu ailelerin" yanlarına yerleştirildiği duyuruldu.
Deprem bölgesine oyun, oyuncak veya kitap gönderirken iyileştirici nitelikli olanlardan gönderilmesi daha faydalı olacaktır. Boya kalemleri, kâğıtlar, resim defterleri, oyun hamurları, kil, çocukların duygularını ifade edebilecekleri en güzel araçlardandır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın verdiği bilgilere göre depremde 1788 çocuk depremden sağ kurtuldu, sağ kurtulan çocuklardan 244'ünün kimliği ise henüz tespit edilemedi. Ailesi tedavi gören ya da ailesini kaybeden 80'e yakın çocuk Sevgi Evleri gibi kurumlarda devlet gözetiminde.
Tek başına evlat edinilmesini düzenleyen Medeni Kanun'a göre evli olmayan kişilerin evlat edinmesi için 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Evlat edinme için bazı hallerde kişilerin 30 yaşını doldurması aranırken evlat edinme için azami bir yaş sınırı aranmamıştır.
Anne veya baba ebeveyn haklarını kötüye kullanıyorsa hiçbir rıza aranmadan çocuk evlatlık verilebilir. Çocuğun evlatlık verilmesi adına biyolojik aileden sözlü veya yazılı beyan yani rıza alınarak tutanağa geçirilir. Tutanağa geçen evlatlık verme rızası aynı usulle 6 hafta içinde geri alınıp vazgeçilebilir.
Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.
"Çocukları arasında da evlenmek yasaktır"
Evlat edinen ve akrabaları evlatlığa mirasçı olamazlar. Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.
3-Evlatlık İlişkisi Nedeniyle Aralarında Evlenme Yasağı (Engeli) Bulunan Kişiler. Evlat edinme, mahkeme kararıyla evlat edinen ve evlat edinenler anasında kurulan hısımlıktır. maddesinin 1/3. bendine göre “Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında” evlenmek yasaktır.
Devlet çocuğun doğum sırasına göre 300-600 TL arasında doğum yardımı yapıyor. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memurlara kadın ya da erkek ayrımı olmadan 8 hafta ücretli, istek halinde 24 aya kadar ücretsiz izin verilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri