Depremzedelere verilecek konutlar ücretsiz mi olacak sorusunun yanıtı 'hayır. '
Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında da kredi kullanabilecek.
Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere, konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verilecek. Ayrıca, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için de 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanacak.
3+1 evlerin yüzde 60'ını devlet üstlenecek. Yüzde 40'lık bölümünü vatandaş karşılayacak. Taksitlerin ise 24 ay ödemesiz ve 20 yıl şeklinde olacak şekilde hesaplandığı öğrenildi. Örneğin 1 milyon 200 bin lira olan 3+1 dairenin 720 bin lirasını devlet üstlenecek, 480 bin lirasını depremzede ödeyecek.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu nedenle, depremzede hakları, acil yardıma erişim, barınma, sağlık, gıda ve su, iletişim, eğitim ve insan hakları gibi bir dizi temel hakkı içermelidir. Depremzedelerin hayatta kalmaları ve güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri önceliklidir. Eğer evleri hasar görür veya yıkılırsa, geçici barınma ihtiyacı doğar.
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
Depremzedelerin maddi zararları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kısmen ödenmektedir. Depremzedeler; maddi zararının giderilmesi için DASK'a başvuru yapabilecektir. Bu durumda yapılacak zarar tazmini, her yıl Resmi Gazetede'de metrekare başına belirtilen ücrete göre karşılanacaktır.
Birden fazla evi olan afetzedelere kaç konut verilecek? Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak.
Yine afetzede vatandaşlarımızın konutlarının büyüklüğüne göre 500 bin lira ila 800 bin lira arasında kredi verilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesine yönelik "Yerinde Dönüşüm" projesi kapsamında, vatandaşların kendi evlerini dönüştürebilmeleri için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağladıklarını söyledi.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK. Yerinde Dönüşüm projesindeki hibe ve kredi desteğine başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den Yerinde Dönüşüm projesiyle ilgili detaylı bilgi alabilecek.
Depremde ev ve iş yeri yıkılan vatandaş için harekete geçen hükümet, yeni destek paketi hazırladı. Bakan Mehmet Özhaseki açıklamasına göre, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında kendi yapısını yerinde yapmak isteyen afetzedelere, konutları için 500 bin TL, iş yerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek.
*Depremde konutu yıkılan ya da ağır ve orta hasar gören vatandaşların tek konutu bedelsiz olarak devlet tarafından yapılacak. Hak sahiplerinden, tek konut için kalıcı konut tesliminde herhangi bir bedel talep edilmeyecek, vatandaşlar tek konut için borçlandırılmayacak.
Deprem bölgesine yapılan konutlara ilişkin TOKİ'nin ihalelerinde metrekare inşaat maliyetleri; birim maliyetinin 2 katından fazla yükseldi. İhalelerde maliyetler 18 bin TL'ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullanan Akın, “105 metrekare büyüklüğündeki bir evin inşaat maliyeti 1 milyon 890 bin TL'yi buluyor.
Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor. Köylerde ikamet eden, evleri yıkılan veya acil yıkılacak durumda olan depremzedelere de yöresel mimariye uygun, verandalı, net 93 metrekare 3 artı 1 köy konutları yapılacak.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Depremde iş yerleri hasar gören ve bu zorlu şartlara rağmen işlerine devam eden KOBİ'lerimizi yalnız bırakmıyoruz. KOSGEB aracılığıyla bu işletmelerin; bakım, onarım, personel gibi ihtiyaçlarına 75 bin lira destek sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
TOKİ'nin deprem bölgesinde inşa edeceği konutların ödeme koşulları belli oldu. Buna göre hak sahipleri maliyet üzerinden borçlanacak. 2 yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkanı sağlanacak. Ödemeler aylık veya yıllık eşit taksitlerle yapılabilecek.
Yaşanan afette, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi ödenir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Afetzedenin kaç konutu olursa olsun kendisine bir konut yapılacak. * Başka bir ilde hasarsız konutu olanlar hak sahibi olabilecek. Büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar faydalanamayacak. * Konut, iş yeri ve ahırlar için teslimden sonra iki yıl ödeme istenmeyecek.
DASK yıkılan binanın inşaat maliyetin karşılar mı ? DASK, poliçede belirtilen sigorta limiti dahilinde, deprem sonucu oluşan hasarları karşılamayı amaçlayan bir sigorta türüdür. Ancak, DASK poliçesi, yalnızca bina temelindeki yapısal hasarlar veya bina yıkımı durumunda yıkım bedelini karşılamaktadır.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri