Depresyon Kırıkları: Kırılan kemik parçaları beyne doğru çökmüştür. Çöken kısım bir parçadan veya birden çok parçacıktan oluşabilir. Direkt röntgen ve Beyin Tomografisi ile teşhis edilirler. Travma yerinde oluşan şişlik geçtikten sonra elle dokunarak veya dışardan gözle bakarak da fark edilebilirler.
Kemik parçalarının içeri doğru çökmesi ile olur. Genellikle alttaki beyin tabakasında yaralanmaya neden olur. Eğer bu olursa beyindeki oluşan hasar ameliyat sonrası düzelmeyebilir. Bu kırık türlerinde epilepsi olma sıklığı yüksektir.
Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanabilen kafa travması ciddi sorunlara yol açabileceği gibi, ölümcül boyutlarda olabiliyor. Ağır kafa travmalarından sonra yaşanan bilinç bulanıklığı, uyku hali, kulak veya burundan kan gelmesi ve fışkırır tarzda kusma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerekiyor.
KAFA TRAVMALI HASTALAR IÇIN ÖNERILER:
Hastayi kafa travmasi sonrasindaki ilk 24 saat müsahedeye aliniz. Aspirin, Kumadin gibi kanama zamanini uzatan ilaçlar alinmamalidir. Hiç vakit kaybetmeden en yakin tam tesekküllü bir saglik kurulusuna hasta ACIL olarak nakledilmelidir.
Şişlik veya morarmalar birkaç haftada iyileşir.
İlgili 39 soru bulundu
İlk yardım nasıl yapılmalı? Gözle görülebilen baş yada kafada oluşan yaralanmalardır. Çarpma ve batma gibi durumlarda kanama ve şişlik olabilir. Çarpma sonrası ilk müdahale mutlaka buz ile yapılmalıdır ve temiz bir bez yardımı ile hafif baskı uygulanmalıdır.
Kafa Travması Nasıl Tespit Edilir? Muayene sonrası kafa travmasının olup olmadığı, varsa derecesinin anlaşılması için bilgisayarlı beyin tomografisi yardımı ile hastanın beyin görüntüleri kontrol edilir.
Ciddi Kafa Travması: Ciddi kafa travmaları yaşamı tehdit edebilir ve uzun vadeli nörolojik hasarlara neden olabilir. Bu tür travmalar genellikle uzun süreli bilinç kaybı, ciddi beyin hasarı, ciddi nörolojik bozukluklar, uzun süreli kusma ve nöbet gibi semptomlarla kendini gösterir.
Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar beyin ile beyin zarı arasında yer alan damarların yırtılmasına, hasar almasına neden olabilmektedir. Hasar alan damarların yırtılması durumunda ise beyin kanaması sorunu meydana gelir.
Kafa Travmaları ve Bilinç Kaybı
Yaralanan kişi kısa süreliğine veya uzun süreli bilinç kaybı yaşayabilir. Bu oldukça önemli bir tehlikeyi işaret eder. Bu durum ciddiye alınmalı ve en kısa sürede acil tıbbi müdahale gerektirmekte olabilir.
Yüz ve kafa derisi vücudun diğer yerlerine göre daha hassastır. Kafa derisinde çok fazla kan damarları bulunduğundan küçük bir kesikten büyük miktarlarda kanama olabilir. Darbe sonucu bir kesik oluşmasa dahi, cilt altına toplanan kan, darbe bölgesinde şişliğe neden olabilir.
Kafa travmaları sonucunda beyin dokusu zarar görerek ciddi sonuçlara yol açabilir. Hasta muayene edilirken herhangi bir zedelenme olup olmadığı kontrol edilir. Görünüşte herhangi bir anormallik olmasa bile beyinde ödem, kanama oluşabilir.
Kafa kemiği kırıklarında travmanın olduğu yerde, ağrı, şişlik, kanama, kişide kusma, bilinç bulanıklığı, burun kanaması, yüzde hissizleşme, göz altlarında ya da kulak arkasında morluk, burundan şeffaf su gelmesi (beyin omurilik sıvısı) ve baş dönmesi gibi bulgular gözlemlenebiliyor.
Kafatasında çatlak veya kırık varlığı, ağrının sebeplerindendir. Ayrıca hematom olarak bilinen kafatası içinde meydana gelen kanama nedeniyle basınç artar ve ağrı hissedilebilir. Baş ağrısının geçme süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Doğrudan hasar, yaralanma esnasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı yaralanma ise dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı ortaya çıkar. Saatler, günler ya da haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Aniden ortaya çıkan şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, bilinçte bulanıklık ve nörolojik işlev bozuklukları, el ve kolda uyuşukluk ve karıncalanma ile birlikte yüz felci beyin kanamasının belirtileridir.
Göz arka ya da üst kısmında ağrı ortaya çıkması, çift görme ve tek taraflı olarak büyümeye başlayan göz bebeği gibi belirtiler de beyin kanamasının önemli belirtileri arasında yer alır. Sürekli aynı bölgede ortaya çıkan baş ağrıları beyin kanamasının belirtisi olabilir.
Kafasını çarpan birinde az önce sıraladığımız belirtilerin olup olmadığını gözlemek işte bu beyin kanaması ihtimali nedeniyle önemlidir. Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur.
Beyin travması kalıcı hasar bırakır mı? Evet, beyin travması kalıcı hasar bırakabilir. Beyin, karmaşık bir organ olduğu için travmalara karşı oldukça hassastır.
Beyin kanamaları veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Beyin kanamasının olduğu yerdeki hücreler aynı kalp krizinde olduğu gibi hasar gördükleri için bir daha görevlerini yapamazlar. Çünkü beyin dokusunun kendini yenileyebilme özelliği yoktur.
Kafa travmaları, can kayıplarına yol açabileceği gibi beyin dokusunda ciddi yaralanmalar sonucu kalıcı hasarlar da bırakabiliyor.
Nöroloji, nöroradyoloji, nöroanestezi bölümleri ile birlikte çalışılarak gerekli tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı nöroşirürji bilim dalında uzman olan doktorlara nöroşirürjiyen ya da beyin cerrahı denir.
Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir.
Araştırmacılar, genç erkeklerin başına aldığı iki büyük darbenin, bir yıl okula gitmemekle aynı oranda IQ düşmesine yol açtığını, genç kızlar için ise tek darbenin aynı etkiyi yarattığını vurguladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri