Depresyon ağırlaşarak şizofreni gibi ağır hastalıklara dönüşür mü? Hayır. Şizofreni ile depresyon arasında nedensellik bağlantısı yoktur.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Kaygı bozukluğu ilerlediği durumda çeşitli fiziksel sorunlar olarak karşımıza çıkmakla beraber birlikte şizofreniye dönüşmez.
Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
İlgili 34 soru bulundu
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer.
Depresyon mevsim evresi bittiğinde insanlar genellikle iyileşir ve normal işleyişlerini geri kazanırlar. Atipik Depresyon: Atipik depresyonda olan kişilerde ani duygu değişimlerinin yanı sıra, İştah artışı Ani kilo alma.
Ağır depresyon aslında insanın ruh halini anlatan bir sözcüktür. Ancak psikiyatrik bir rahatsızlığı tanımlamak maksadıyla da kullanıldığından zamanla bir hastalık adına dönüşmüştür. Bir birey için depresyonda ifadesi kullanıldığında o kişinin bir çeşit ruhsal çöküntü halinde olduğunu anlamak gerekir.
Bir akıl hastalığı mı yoksa beynin hastalığı mıdır? Son çalışmalar gösterdiki Depresyon beynin hastalığıdır, aklın hastalığı değildir. Kadınlarda depresyon görülme oranı erkeklerden 2 kat daha fazladır. Depresyondaki Kişilerin Beyninde Elektriksel, Kimyasal, Hormonal ve Magnetik alanDeğişiklikleri olmaktadır.
Paranoya, halüsinasyon, korku ve panik gibi durumlar şizofreni belirtileri arasında yer alır. Şizofreni hastalarında şiddete eğilimi bulunmamaktadır.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmamaları durumda zaman içerisinde şizofreni gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.
Şizofreni ile OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) birlikteliği 19. Yüzyıldan itibaren psikiyatri literatürüne girmiş bir kavramdır. Aynı hastada hem psikotik, hem de obsesif kompulsif belirtilerin bulunması şizo-obsesif bozukluk olarak tanımlanır.
Kalıcı depresif bozukluk (KDB)
Kalıcı ya da kronik depresif bozukluk, en az iki yıl süren hafif ya da orta dereceli depresyon türü olarak bilinir. Semptomları majör depresif bozukluktan daha az şiddetli olmaktadır.
Depresyon tedavi edilmediği takdirde en az 6 ila 24 ayda kendiliğinden düzelir. Hastaların % 5-10'unda ise iki yıldan fazla sürer. Ancak bu süre 6 ay için bile yaşayan kişi için çok zor ve uzun bir süredir.
İçsel sıkıntılar, kaygı bozuklukları ve gerginlik hisleri ortaya çıkabilir. Ağlama nöbetleri olabilir. Bazı hastalar ise ağlayamamaktan şikâyetçidir. Aşırı uyuma isteği ve sabahları uyanmada zorlanma çok sık yaşanır.
Tanımlar değişiklik gösterse de, yeterli doz ve süreye sahip iki veya daha fazla tedavi girişimi beklenen rahatlamayı sağlayamadığında, bozukluk “tedaviye dirençli depresyon” olarak kabul edilebilir. Tedaviye dirençli depresyon karmaşık olabilir.
Ağır depresyon vakalarında, hezeyan (mantıksız inanç) ve halüsinasyonlar görülebilir. Depresyon hastaları mantıksız konuşabilir ve gaipten sesler duyabilirler. Bu belirtilerin ortaya çıktığı depresyon türüne psikotik depresyon denir. Bu hastalığın en şiddetli türüdür.
Psikotik depresyon
Majör depresyonun ruhsal çöküntü belirtilerine ek olarak psikotik semptomlar oluşur. Psikotik semptomlar olmayan şeyleri görmek ve duymak (halüsinasyon), yanlış inançlar (sanrı), başkalarına karşı aşırı şüpheyle yaklaşmak (paranoya) şeklinde sıralanır.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Distimi (dis-THIE-me-uh) olarak da adlandırılan kalıcı depresif bozukluk, sürekli uzun süreli (kronik) bir depresyon şeklidir. Normal günlük aktivitelere olan ilginizi kaybedebilir, umutsuz hissedebilir, üretkenlikten yoksun olabilir ve düşük özgüvene ve genel bir yetersizlik hissine sahip olabilirsiniz.
Depresyon iyileşme belirtileri
Uykusuzluk, iştahsızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler erken evrede düzelebilir. İç sıkıntısı, çöküntü hissetme, moralsizlik, isteksizlik gibi ruhsal belirtiler de 3'üncü haftadan başlayarak azalabilir. Kişinin hem yakın çevresi hem de kendisi bu düzelmeyi fark eder.
Çalışma grubundaki “depresyon, distimi, yineleyen depresyon” hastalarının % 16.1'inin ağır engelli olarak değerlendirilmiştir.
Distimi ile majör depresyon çoğu kez iç içedir. Major depresyonlu hastaların %40'ının distimi ölçütlerini karşıladığı görülür ki, bu duruma çifte depresyon denir. Çifte depresyonda prognoz daha kötüdür. Tedavi ile depresyon bulguları gerilese de hastalardaki ruhsal sorunlar devam edebilir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri