Depresyon ve uyku problemleri genellikle iç içe geçmiştir. Gece uykuya dalma ve uyanma güçlüğü gibi uykusuzluk semptomları, depresyonun yaygın semptomlarıdır. Kötü uyku kalitesi, uykusuzluk, çok uzun veya kısa uyku süresi, depresif epizotlar için risk faktörleri olabilmektedir.
Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Depresyon uykusu aslında istenmeyen duygu ve düşüncelerden uzaklaşmak için yarattığınız bir kaçış zamanıdır. Cleveland Clinic'te Uyku Uzmanı olan Michelle Drerup bu uyku trendinin sosyal medyada büyük oranda yayıldığını ve adeta bir fenomen haline geldiğini söylüyor.
Oxford Üniversitesi'ndeki klinik psikoloji profesörlerinden ve deneyi yürüten Daniel Freeman'a göre uykusuzluğun beyinlerimiz için bu kadar kötü olmasının nedeni tekrar tekrar negatif düşünceyi tetiklemesi. "Uykusuz olduğumuz zaman olumsuz düşüncelere daha çok sahip oluyoruz ve onların arasında sıkışıyoruz" diyor.
Tıbbi durumlar: İnsomnia'ya neden olan tıbbi hastalıklar arasında kronik ağrı, kanser, diyabet, kalp hastalığı, astım, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), aşırı aktif tiroid, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı sayılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU: Herkes zaman zaman endişe duyabilir. Ancak anksiyete bozukluğunda uykuya dalma, sabah uyanma veya tekrar uykuya dalmakta sorunlar yaşanabilir.
Derya Karadeniz, uykusuzluğun sadece bir belirti değil, hastalık olarak kabul edilebilmesi için en az haftada 3 gün ve en az 3 ay süreli olması, ayrıca mutlaka bir gündüz belirtisinin bulunması gerektiğini söylüyor.
Bu belirtiler süreç boyunca her gün tekrarlayabilir: Üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları Değersizlik, suçluluk duygusu, geçmiş başarısızlıklarda kendini suçlamaya takılma. Düşünme, konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlamada sorunlar.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Dalma bozukluklarına yol açabilecek yaygın nedenler arasında şunlar yer alıyor: Stres ve yorgunluk, fiziksel veya psikiyatrik hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kahve tüketimi veya gece yatış saatlerine yakın kahve tüketimi, değişken çalışma saatleri, kullanılan bazı ilaçlar, beslenmeye ilişkin sorunlar, ...
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
5) Ender Saraç'tan Sağlıklı Uyku Kürü
Uykusuzluk problemi yaşayanlar için Ender Saraç bir kür önermektedir. Bu kür için 1 tutam papatya, 1 kaşığı anason, 8 yaprak melisa, 1 çay kaşığı rezene gereklidir. Tüm bitkileri bir demlik içinde demleyin ve uyumadan için.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır. Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
Uykuyu ne açar sorusunun çeşitli yanıtları var. Şöyle özetleyebiliriz: Filtre kahve içmek, soğuk su ile yüz yıkamak, açık havada gezintiye çıkmak, yürüyüş yapmak ve bulunulan ortam sıcaksa serin bir alana geçmek. Her birine detaylı olarak bakalım!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri