Çeşitli psikoterapi yöntemleri ve egzersiz, depresyon tedavisinde ilaca alternatif olarak ya da ilaç tedavisini desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Haftada ortalama 3 gün, 20-30 dakikalık aerobik egzersizin 8-12 hafta süre ile uygulanması depresyonda tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Depresyona ne iyi gelir meditasyon yapmak size çok iyi gelecektir. Günlük olarak 15-20 dakikalık bir meditasyonla kas ve nefes egzersizleri yapılabilir. Böylelikle mükemmel rahatlamayı hissedeceksiniz. Depresyona ne iyi gelir sizin kötü hissetmenize sebep olan, sizi üzen kişilerden uzaklaşmayı deneyin.
İlgili 43 soru bulundu
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
Beyindeki kimyasal dengenin bozulması bu hastalığın başlangıcında büyük rol oynar. Beyinde duygusal durumunuz, yargılarınız, hedefleriniz ve çözümleriniz konusunda önemli işlevleri olan frontal lob'un yaşadığınız travmatik olaylar sonucunda zarar görmesi depresyona girmenize sebep olabilir.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
En belirgin özelliği yaşamdan zevk almada azalma ve kötü ruh halidir. Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon tedavisinde psikoterapi, ilaçlar ve beyin uyarımı teknikleri kullanılır. Etkin bir tedavi ile haftalar içinde kısmi düzelme, 2-4 ay aralığında da tam düzelme elde edilebilir. Hafif şiddetteki depresyonda psikoterapi, majör stresörün ortadan kalkmasıyla birlikte, tek başına yeterli olabilir.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Depresyon iyileşme belirtileri
Uykusuzluk, iştahsızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler erken evrede düzelebilir. İç sıkıntısı, çöküntü hissetme, moralsizlik, isteksizlik gibi ruhsal belirtiler de 3'üncü haftadan başlayarak azalabilir. Kişinin hem yakın çevresi hem de kendisi bu düzelmeyi fark eder.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Yapılan bir takım araştırmalarda; B12 vitamini serumundaki azalmanın, depresyondaki artış ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur. Buna bağlı olarak B12 vitamini durumunun depresyonu daha iyi tedavi edebileceği de öngörülmüştür. Depresyona sahip bireylerin, günde 1 miligram B12 takviyesi alması tavsiye edilir.
Protein bakımından zengin yiyeceklerden olan tavuk, balık, yumurta, barbunya, fındık, fıstık gibi besinler tüketilerek serotonin üretiminin arttırılması ve böylelikle depresyon belirtilerinin azalması sağlanabilmektedir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri