3.Ülke vatandaşları için ön izin başvurusunun onaylanma süresi en az 15 gün sürmektedir. İşçi daha önce adaya giriş yapıp 3 gün içerisinde tekrar çıkış yapmışsa, kişi hakkında Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan Polis Araştırması işlemi gerekmemekte ve ön izin başvurusu 3 veya 4 gün içerisinde onaylanabilmektedir.
Ön İzin Belgesi Nereden Alınır? Mesleki yeterlilik gerektiren; sağlık hizmetlerinde çalışacak yabancılar Sağlık Bakanlığından, eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancılar Milli Eğitim Bakanlığından ön izin alabilirler. Yabancı uyruklu öğretim elemanları ise Yükseköğretim Kuruluna başvurarak ön izin alabilir.
Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır.
Yabancıların Türkiye'de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilen izindir.
Çalışma izni transferi, başvurunun eksiksiz ve doğru yapıldığı takdirde ortalama 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Çalışma izni verildikten ve çalışma vizesi başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra: Yeni mevzuata göre çalışma izni ikamet tezkeresi olarak kabul edilecek ve “geçerli çalışma izni” veya “Çalışma İzni Muafiyet Onay Belgesi” sahibi olanlar ikamet iznine ihtiyaç duymazlar.
6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu'na göre, bir yabancı Türkiye'de çalışma izni olmadan yasal olarak çalışamaz. Ayrıca, yabancı çalışanların SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) girişlerinin yapılması da zorunludur.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Satış elemanı, pazarlama, İhracat görevlisi gibi eleman statüsünde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı 13.414,50 x 1,5 = 20.121,75 TL. Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler, doktorlar asgari ücretin 3 katı 13.414,50 x 3 = 40.243,50 TL.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 4.635,30 TL Harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti bulunmaktadır, fakat yurt dışı başvurularında çalışma izni harç ücretleri karşılıklık esasına göre farklılık gösterebilmektedir, yurt dışı başvurularda ödemeler bulunan ülkenin para birimiyle yapılmaktadır.
Seyahat izin başvuru sonucu, vatandaşların telefon numaralarına mesaj ile bildirilmektedir. Seyahat izin belgesi başvurusu kısa sürede açıklanmaktadır. Genellikle aynı gün yada 1 gün sonra başvuru sonuçları açıklanmaktadır.
Çalışma belgesi, çalışılan şirketten alınabileceği gibi e-Devlet üzerinden de kolayca alınabilir. Bunun için ilk önce sisteme giriş yapın. Ardından "Kurumlar" sekmesinden Sosyal "Güvenlik Kurumu'na" gidin. Açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklayın.
Vatandaşlar kendilerine ait şifre ile girdikleri e-Devlet sistemi üzerinden İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girecek. Buradaki seçenekler arasından "çalışma muafiyet izin belgesi işlemleri" kısmı seçilerek başvuru onaylanacak. Başvurunun alındığına ve onaylandığına dair SMS ile bilgilendirme yapılacak.
“N” kodlu ön izin (istizan) kararı bir giriş yasağı kararı olmayıp, Genel Müdürlüğün izni ve bilgisi dâhilinde yabancının ülkemize girişine izin verilmesini içeren bir tedbir kararıdır.
İzin belgesi nasıl alınır? Farklı bakanlıklar tarafından farklı amaçlı izin belgesi istenir. Bakanlıkların istediği izin belgelerinin tümüne e devlet sistemi üzerinden ulaşabilir, Alo 199 hattı üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
Brüt yevmiye 333,60 TL'den 447,15 TL'ye çıkarken; net yevmiye 283,56 TL'den 380,08 TL'ye çıktı. Asgari ücretlinin brüt saat ücreti 44,48 TL'den 59,62 TL'ye çıkarken; net saat ücreti 37,81 TL'den 50,68 TL'ye yükseldi.
2022 Aralık ayında ilan edilen ve 2023 Ocak itibarıyla ödenmeye başlanan asgari maaşın günlük tutarı 333,60 TL'ydi. 2023 Haziran itibarıyla ilan edilen yeni asgari ücret ile beraber, 2023 Temmuz-Aralık döneminde günlük asgari brüt ücret 447,15 TL oldu. Günlük asgari net ücret ise 380,07 TL'dir.
Bunun da asgari ücretin 2024 yılı Ocak ayında 17 bin 104 TL civarına gelmesi anlamına geliyor.
İkamet İzninin Sonuçlandırılması
Anılan Kanunun 21 inci maddesine göre ikamet izni başvuruları en geç doksan gün içinde sonuçlandırılmaktadır.
Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre, oturduğu adresten yeni bir adrese taşınan kişilerin 20 iş günü içerisinde ikametgah adres değişikliği bildiriminde bulunması gerekir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olmak, 15 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 3600 gün, - Kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 5000 gün, - Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Bir Türk vatandaşı emekli olmak için hangi şartları taşıyorsa bir yabancının da aynı şartları taşıması gerekir. Türkiye'de yaşayan bir yabancı kadının emeklilik yaşı 58, erkeğinki ise 60'dır. Bağımlı çalışanların 7200 prim günü, bağımsız ve kamuda çalışanların ise 9000 prim gününü tamamlamaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri