Depresyondaki kişilerin çoğunda serotonin düşüklüğü vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu da beyindeki serotonin düzeylerini artırmaya yöneliktir. Serotonin güneş ışığında beyinde artar. Kapalı ve karanlık yerlerde serotonin düzeyi azalır.
Kronik stres beyinde CRF artışı ve bunun yoluyla bu üç nörotransmitteri (serotonin, dopamin ve noradrenalin) etkileyerek depresyona neden olabilmektedir. Noradrenalin adrenal bezden salgılandığı gibi sinir uçlarından da salgılanır.
Oksitosin eksikliği mutsuzluğa sebep olur. Beraberinde stresli, gergin, huzursuz, depresyona eğilimli durumlar oluşabilir. Oksitosin hormonu, tıbbi tedavilerde de yerini almıştır, ilaç olarak da kullanılır. Endorfin hormonu vücudumuzun morfinidir.
Klinik olarak hipotiroidi belirtisi göstermeyen, hafif TSH yüksekliğiyle seyreden subklinik hipotiroidi vakaları depresyonu dirençli hale getirmekte ve çoğu kez gözden kaçmaktadır. Hipotiroidi saptanan olguların yarısında klinik olarak depresyon görülmektedir.
Kronik depresyonu olanlarda kalp damar hastalıkları, kanserler erken görülür. Çünkü beyin bozulduğunda tüm vücut etkilenir bundan. Uzun süren streste böbrek üstü bezi salgıyı artırır; bu da kanda yağ ve şeker dengesini, kan basıncı kontrolünü bozar, sonuçta kalp damar hastalıkları artar.
İlgili 19 soru bulundu
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Hipotiroidizmi ve depresyonu olan insanlarda, tiroid ilaçları depresyon halini geçirmekle kalmayarak aynı zamanda antidepresan ilaçların etkisini de artırabilir. Tiroid ilaçları TSH seviyelerini normal aralığa düşürdüğünde depresyon belirtileri de genellikle ortadan kalkar.
Stres, beslenme düzeniniz, kullandığınız ilaçlar ve adet görüyor olmanız TSH değerlerinizde anormal farklılıklar çıkmasına sebep olabilir. TSH değerleri ile vücudumuzda bulunan tiroid hormonu arasında ters bir orantı vardır.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz sonucunda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar. Egzersiz mutluluk hormonlarınızı artırmak, fiziksel olarak kendinizi iyi hissetmek ve sıkı bir vücuda sahip olmak için harika bir seçenektir.
Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Beyindeki bilgi akışı üzerindeki etkisi bulunan dopamin mutlu ve sosyal bir kişilik ile birlikte özgüven ve başarı hissini artırarak mesleki hedeflere ulaşmada önemli katkı sağlamaktadır.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Ayrıca depresyon problemi de mühim bir testosteron düşüklüğü nedeni. Keza kaygı bozukluğu da testosteronu düşürebiliyor. Önemli bir ayrıntı da şu: Testosteron düşmesinin kendisi de stresi, kaygı bozukluğunu, depresyonu davet edebiliyor.
Yüksek Serotonin Düzeyi
Örneğin, yüksek serotonin düzeyleri baş ağrısı, bulantı, kusma, kalp atışının hızlanması gibi fiziksel belirtilere neden olabilir. Ayrıca, yüksek serotonin düzeyleri agresif davranışlar, düşünce bozuklukları ve halüsinasyonlar gibi ruhsal belirtilere de neden olabilir.
Demir ve selenyum Selenyum minerali tiroid hormonlarının metabolizmasında yer alan önemli bileşenlerdendir. Selenyum eksikliğinde kanda T4 ve TSH hormonu yükselir, T3 hormonu düşer.
Gelişmiş ülkelerde Hashimoto, hipotiroidizmin en yaygın nedeni olduğunu da belirten Terekeci hastalığın yorgunluk, depresyon, kilo alma, kısırlık, kabızlık, saç dökülmesi, adet bozuklukları, yüz ve gözlerde şişmeye kadar pek çok şikayete yol açabileceğini söyledi.
Tiroid hormonları beyin fonksiyonları ve ruhsal durumla yakın ilişkilidir. Yapılan çalışmalarda hipotiroidide psikiyatrik belirtilerin sık görüldüğü bildirilmektedir. Düşük hormon düzeyi duygudurumu etkileyebildiği ve duygudurum bozukluklarının gidişine etkisi olduğu bildirilmiştir.
Bu ilaçlar beyinde azalan ya da değişen hormonları, normal seviyesine düşürmekte veya yükseltmektedir.
* Depresyon, anksiyete ve psikiyatri ilaçlarının büyük kısmı, hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı antihipertansif ilaçlar, östrojen hormonu yan etki olarak prolaktin yükselmesine sebep olmaktadırlar. Özellikle bazı antidepresan ve antipsikotik ilaçların prolaktin seviyesini aşırı yükselttikleri bilinmektedir.
TSH düşüklüğü tiroit bezinin çok fazla tiroit hormonu üretmesinden kaynaklanır. Bu durumda TSH hormonu baskılanmış olur ve TSH değeri düşer.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri