Her çizgisinin anlamı ve hikayesi olan, insanların duygularını vücuduna nakış nakış işledikleri çizgilerden oluşan deq (dövme), tarih boyunca genellikle kadınların yaptırdığı nadiren de olsa erkeklerin de yaptırdığı; acının, sevincin, umudun, bereketin ve gücün sembolü olmuştur.
Yapılma amaçlarını; sağlık, bereket, şans, çocukları ölümden korumak, büyü ve güzellik algısı olarak sıralayabiliriz. Deq sahibi insanlara nedenini sorduğunuzda genelde bunu atalarından gördüklerini ve bunun yanında güzel görünmek için yaptıklarını söylediklerine şahit oluruz.
Her motifin birer anlamı var ve yapan kişi de kendince anlam katıyor. Yüzüne ya da tenine bir şeyi simgelemiş oluyorsun. Kişinin vücudundaki motife baktığında o kişinin ne istediğini, yaşamda nerede olmak istediğini anlayabiliyorsun. "Fakat şu an İslamiyet'e göre deq yapmak günah.
Deq veya Xal, Kürtlere ait geleneksel dövme kültürüdür. Deq, daha çok kürt kadınlarında görülse de erkeklerde de görülmektedir. İslam dinine geçişle birlikte deq, yerini kınaya bırakmasına rağmen müslüman ve yezidi kürtlerde azalmakla birlikte hala kültür yerini korumakta.
Deq kelimesi Kürtçe'de dövme anlamına geliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Önce iğne merheme batırılır, sonra iğneyle teni döverek merhemin bedene geçmesin sağlanır. Dövmede kullanılan bu merhem kemiğe kadar işler ve ömür boyu kalıcı hale gelir." Deq nasıl yapılıyor?
Yasa dışılar hangi gruba ait olduklarını belli ettiler; kaplanlarla ejderler hep birbirleriyle çatıştılar. Rus mafya üyeleri hapishanedeyken ellerine dört duvar arasında olduklarını anlatan beş nokta veya ihbarcı olmadıklarını anlatan ve görmedim, duymadım, konuşmadım anlamına gelen üç nokta dövmelerini yaptırdılar.
Deq mürekkeple değil, anne sütünün isle karıştırılmasıyla yapılıyor. Günümüzde mürekkeple yapılan dövmelerden farklı olarak, kadim deq geleneğinde motifler anne sütü ve isin karıştırılmasından sonra iğneyle vücuda işleniyor. Eski usül deq geleneğiyle yapılan dövmeler silinemiyor.
Daha çok kadınların tercih ettiği, yapımı oldukça acı veren dövmeler, büyük ve küçük baş hayvanların safra kesesinden alınan "marara" adı verilen suyun, gaz lambasının isi ve sütle karıştırılıp dikiş iğnesiyle vücuda işlenmesiyle yapılıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ağırlıklı olarak kadınların güzel görünmek amacıyla el ve yüzlerine yaptırdıkları "dek" adıyla bilinen yöresel dövmelere artık gençler ilgi göstermiyor.
Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120).
“DÖVME YAPTIRANA ALLAH RAHMET ETMEZ”
Peygamberin, insanın doğal yapısında değişiklikler yapılmasını hoş görmediğini, dövmeyi yapan ve yaptırana da Allah'ın rahmet etmeyeceğini bildirdiğini ifade ederek, İslamiyet'in her konuda doğallığı tavsiye ettiğini, dövmeyi de hoş karşılamadığını kaydetti.
Daha önce yapılmış olup deri üzerinde tabaka oluşturmuş ve çıkarılması da mümkün olmayan dövmeler ise artık deri hükmünü almış olur. Dolayısıyla bu durumda kılınan namaz geçerlidir. Abdest ve gusle engel olmayan türden olan dövmeler, dikkat çekici resim vb. içeriyorsa bunların namaz kılarken kapatılması uygun olur.
Kürt halkı günümüzde büyük oranda Müslüman ve Ehl-i Sünnet'in Şafii mezhebine mensuptur. İran'ın Kirmanşah, Hemedan ve Bicar gibi şehirlerinde az sayıda Şii olanlar da bulunmaktadır.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bilinirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlıklı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Deq'in yapım malzemeleri ise kız çocuğu annesi olan bir kadının sütü ve lamba isi. Anne sütü ve lamba isi karıştırılarak, dövme yapılacak bölgeye istenilen figür çizilir. Deq, her istenilen zamanda yapılmadığı gibi tek bir kişiye de yapılmıyor.
Allah'ın insana verdiği beden yapısını herhangi bir zorunluluk yoksa bozmak caiz değildir. Kuran'da dövme ile ilgili "Haramdır, günahtır" diye bir ayet yoktur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, unutulmaya yüz tutmuş kültürlerden 'geleneksel dövme' (Dek), Mardin'in Midyat ilçesinde yeniden canlanıyor. Mardin'in Midyat ilçesini ziyaret eden turistler, kına ile ele ve yüzlere yaptırılan (Dek) sanatına yoğun ilgi gösteriyor.
Dövmeyi Temiz ve Kuru Tutun
Dövmenizin üzerindeki filmi ya da bandı size önerilen sürede çıkardıktan sonra yumuşak bir sabunla dövmenizi ovuşturmadan yıkayabilir ve temiz kağıt bir havlu ile nazik dokunuşlarla kurulayabilirsiniz. Dövme yaptırdıktan sonra duş alırken suyun ılık olmasına da özen göstermelisiniz.
Dövmenin bulunduğu alanı günde bir iki kez yıkayıp temizleyin ve ardından dövme bakımı için krem uygulayın. İlk günlerde dövmeyi yıkadığınızda bir miktar mürekkebin aktığını görebilirsiniz ancak bu fazla mürekkeptir. Dövmenin görünümünü olumsuz şekilde etkilemeyecektir.
Dövme yapma geleneği hayli eskidir. MÖ 2000'lerde Antik Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır. Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve Trakların da dövmeleri vardı. Antik Yunanlar ve Romalılar, "barbarlara özgü bir uğraş" saydıkları dövmeyi suçlular ile kölelere yaparlardı.
Kimler Dövme Yaptırmamalı:• 18 yaşının altındaysanız ( ebeveyn izni olursa sorun yok), • Hamilelik ve emzirme dönemindeyseniz, • İleri derecede alerjik ve deri hastalığınız varsa, • Hemofili ve trombosit fonksiyon bozukluğunuz varsa, • Kontrolsüz hipertansiyon hastasıysanız, • Kan yoluyla bulaşabilen Hepatit b, Hepatit ...
Üç noktalı dövmeyi genellikle hapishanede kalan kişilerin, diğer suçlulara güvenilir olduğunu ifade etmek için ellerine yaptırdığını ve, 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' anlamına geldiğini bilen polis, zanlıyı yeniden sorguladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri