Rabbimizin kullarından beklediği adalet, güven, sevgi, yardımlaşma, merhamet, cömertlik gibi ahlaki sorumluluklar insanların hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında huzur içinde olmasını sağlayacaktır.
İbadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz. İyilik ve hayır işlemeye özen göstermeliyiz ve her yaptığımız işte Allah'ın rızasını kazanmayı amaçlamalıyız. Peygamberlerimizi kendimize örnek almalıyız. Her azman Allah'ı zikretmeliyiz ve anmalıyız.
Allah'ın varlığını, birliğini ve dirliğini kabul etmek, Allah'ın emir ve yasaklarına uymak ve yerine getirmek, Allah'a ibadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz.
İlgili 31 soru bulundu
İslam'ın en temel kavramlarından biri olan takva, insanın Allah'ı sevmesi, her halinde O'na karşı saygılı olması, O'na itaatsizlikten sakınması demektir. Kuran-ı Kerim'de takva ile aynı kökten gelen kelimelerin yer aldığı yüzlerce ayet bulunmaktadır. Takva, ilahî korumayı talep etmektir.
Peygamber Efendimizin ahlakı Kur'an ahlakı idi. Hz. Aişe validemiz onun ahlakını soranlara "Siz Kur'an'ı okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur'an'dı" diye cevap vermiştir.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
Peygamberimiz (asm) insanların en yumuşak huylusu ve en bilgilisi, insanların en cömerdi, fakir ve kimsesizlerin koruyucusudur. Peygamberimiz, kesinlikle dünya malı biriktirmez, Allah'ın verdiğinin bir günlüğünden fazlasını yanında durdurmaz fakirlere dağıtırdı. Bir peygamber olmasına rağmen çok mütevazı idi.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
İlâhî ahlâk, en kısa ifadesiyle, Kur'an ahlâkıdır, Allah'ın razı olduğu ahlâk modelidir. Allah, hiçbir şeyi başıboş yaratmamıştır, faydasız hiçbir icraatı yoktur. Ve insan, ömür tüketmekten öte bir işe yaramayan faydasız işleri terk ettiği ölçüde bu sırra mazhar olur.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
Ahlak, doğru ve iyi davranış standartlarına ya da aynı kategorilere giren fikirlerin sistemine uygun olmanın niteliğidir. Ahlaki açıdan sağlam bir kategoriye giren maddeler, iyilik, doğruluk ve erdem gibi niteliklerdir.
İnsanlara güler yüz gösterir, güzel sözler söyler ve insanların birbirilerine güzel davranmasının sevap olduğu belirtirdi. Bozgunculuğu asla sevmeyen bir yapısı vardı. Sevgi ve nezaketini eşine karşı önemle gösterirdi. Peygamber Efendimiz temizliğe önem verirdi ve temizdi.
İSLAM AHLAKI
İslam ahlakının gâyesi, insanı, Allah'ın (c.c.) bütün yaratıklarına karşı merhametli olmak, hiçbir menfaat gözetmeksizin fedakarlıkta bulunmak, karşılıksız sevmek; insani ilişkilerde iyi niyetli, dürüst, güvenilir olmak ve kötü eğilimlerden uzak durmaya yöneltmektir. yollarını gösterir.
Hz. Peygamber, insanların en ahlâklı olanıdır. Enes (r.a.) şöyle der: “Rasûlullah (s.a.v.) insanların en güzel ahlâklısı idi.” (Buhârî, Edeb 112) Hz.
Ahlak'ı belirleyen toplumdur. O yüzden her yere göre ahlak kavramı değişir. Toplumsal ilkelerdir. Toplumsaldurum değişkenlik gösterdiğinden değişik bakış açıları oluşuyor.
Allah Telala, O'na İman etmemizi, itaat etmemizi, ittiba etmemizi, salât ve selam etmemizi, O'nu sevmemizi, en güzel örnek kabul etmemizi, bizim için rahmet olduğunu bilmemizi ve çağrılarına icabet etmemiz gerektiğini vazife olarak vermektedir.
🔴 Cevap: Kur'an ahlakı dediğimizde Kur'an-ı Kerim'in bize, Müslümanlara yönelik olarak emir ve tavsiyelerde bulunduğu ahlaki ilkeleri anlayabiliriz. Bildiğimiz gibi Kur'an ı Kerim de ibadetlerle ilgili ayet-i kerimeler var. Bunun yanında günlük yaşam ve hukuki düzenlemeler ile ilgili ayet-i kerimeler var.
Kur'an'da Ahlâk. Arapça kökenli olan ahlak kelime anlamı olarak, bir kişinin hem kendisine hem diğer insanlara hem de olgulara karşı nasıl davranması yahut davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri