Cinsiyeti erkek (eril) olan isimlerin önüne "der, dişi (dişil) olanların "die", nötr olanların önüne de "das" tanımlayıcısı geliyor. Bu üç kelime belirli artikel olarak tanımlanıyor. Bir de belirsiz artikeller bulunuyor. Bu artikeller "ein" ve "eine" kelimeleridir.
Her ismin artikeli olmaz.
📌 Not: Der, (eril veya Maskulin), die (dişil veya Feminin), das (nötr veya Neutral) diyoruz ya? İşte bu ifadeler isimlerin önüne getirilir ve biz bunlara “artikel”, “tanımlık” veya “belirteç” deriz. En çok artikel terimi kullanılır. Ayrıca bunlar gerçekte bir cinsiyet belirtmezer.
Adından da anlaşılacağı gibi, belirli artikeller belirli bir nesneyi tanımlar. Almanca'da kullanılan belirli artikeller DER (eril), DIE (dişil) ve DAS (nötr)'dır. Örnek: Köpek koşuyor. - Der Hund rennt.
Dativ halde bütün artikeller değişir. “der” ve “das” “dem” olurken, “tekil die” “der”, “çoğul die” ise “den” şeklini alır ve ismin sonuna “n” takısı gelir.
“der” belirli artikeli alan isimler → “den” olur. “die” belirli artikeli alan isimler “die” olarak kalır. “das” belirli artikeli olan isimler “das” olarak kalır. Çoğul isimlerin artikeli olan “die”, aynen “die” olarak kalır.
İlgili 17 soru bulundu
Eylemin kime yapıldığını belirtir. Dativ, artikellerin değişikliğiyle elde edilir. Örneğin, Nominativ'i “der” artikel, Dativ halinde “dem” şeklini alır.
Dativ Türkçedeki ismin -e halidir. Eylemin kime yapıldığını belirtir. Artikel değişikliğiyle elde edilir.
Ayrıca Akkusativ ve Dativ cümlelerde öznenin dışındaki isimlerin artikeli değişime uğrar. Akkusativde sadece der arikeli değişir ve den olur. Dativde ise der ve das artikelleri dem olurken die artikeli der olur.
Dativ (e-hali) dolaylı nesnedir ve Wem-Kime sorusuna cevap verir. Ben kardeşime yeni bir bisiklet veriyorum. Ich gebe meinem Bruder ein neues Fahrrad. Ben anneme çicek veriyorum.
Almanca isimleri öğrenirken artikeliyle birlikte öğrenmek gerekiyor. Cinsiyeti erkek (eril) olan isimlerin önüne "der, dişi (dişil) olanların "die", nötr olanların önüne de "das" tanımlayıcısı geliyor.
Ein ya da eine diyebilmek için öncelikle o kelimenin artikelini biliyor olman gerekiyor. Die artikelli olan kelimeler eine alırken, das ve der artikelliler ein alır. Bunun haricinde einen'in kullanımı biraz daha farklı, der artikelli kelimelerde ismin -i hali için kullanılıyor.
Türkçe, Moğolca, Tunguzca gibi Altay dillerinde ise erkeklik/dişilik/yavruluk hâlleri ekle değil ayrı kelimeler kullanılarak yapılır. Türkçenin yapısında kelimelerde “artikel = tanımlık” ögesi bulunmaz. Yani Türkçede artikel ögesi yoktur. Dolayısıyla artikeli gösteren herhangi bir öge (ek, kelime vs.) de yoktur.
Belirsiz artikel: ein, eine
– Das ist ein Stift. Bu kalemin tam olarak nasıl bir kalem olduğunun, kime ait olduğunun, mavi mi siyah mı, büyük mü yoksa küçük mü olduğunun hiç önemi yoktur. Bu cümle her türlü kalem için kullanılabilir. Bu nedenle belirli artikel der değil, belirsiz artikel ein kullanılır.
Bir başka Plural yapma kuralı da şudur: İsimlerin içindeki sesli harflerin üzerine nokta konmak suretiyle ve sonuna "-e,-n, ya da -em, -er" takılarak çoğul kelime yapılır. Plural yapımında önemli bir başka kural da şöyledir; isimler çoğul yapılırken hiç değişim göstermezler.
Örnek:Die kırmızı renkle gösterilir
Akkusativ: mich (beni), dich (seni), ihn (onu, erkek), sie (onu, kadın), es (onu, cinsiyetsiz), uns (bizi), euch (sizi), sie (onları), Sie (sizi) Dativ: mir (bana), dir (sana), ihm (ona, erkek), ihr (ona, kadın), ihm/ihr (ona, cinsiyetsiz), uns (bize), euch (size), ihnen (onlara), Ihnen (size).
Akkusativ (Belirtme Hâli) Akkusativ, Almanca'da bir cümlenin nesnesini belirtmek için kullanılırken, Türkçe'de isimlerin “-i” hâli olarak veya “Belirtme Hali” olarak ifade edilir. “wen” (kimi) veya “was” (neyi) sorularına cevap verir.
Bu anlam farkını Akkusativ ya da Dativ olma durumu belirler. Bir hareket varsa Akkusativ halde kullanılır ve Wohin ile sorulur. Ancak bir durum belirtiliyorsa Dativ halde kullanılır ve Wo sorusuna cevap verir.
Bei edatı, Almanca dilinde Dativ alan bir edattır. İnsanlarda (şahıslarda) wo sorusuna cevap vermek için ve bir fiilin yapıldığı yer, zaman veya durumu ifade etmek için kullanılır. bei ile ilgili örnek cümleler; “Bei der Party habe ich viele Leute kennengelernt.” (Partide birçok insan tanıdım)
Dativ Cümlede kişi, nesne, yer ya da herhangi bir şey yerine geçen dolaylı nesnedir. Dativ durum gerektiren belirli fiiller vardır (danken, helfen, gehören usw.). Ayrıca dativ gerektiren edatlar da vardır: ab, aus, ausser, bei, gegenüber, mit, nach, seit, von, zu. —Ich gebe meinem Bruder das Buch.
Genitiv, Almanca'da ismin 4 halinden biridir. Bu konu, seviye B1 Almancada karşınıza çıkar ve ismin “-in” halini oluşturur. Genitiv, bir kelime ya da ifadeyi sahip olduğu şeyin üzerinde bulunduğunu belirten bir çekimlemedir. Örneğin, “Ahmet'in evi” şeklinde olabilir.
Aynı zamanda "geben" fiili kendisinden sonra hem dativ hem de akkusativ bir nesne alır ancak "var" anlamına gelen "es gibt" şeklinde kullanıldığında sadece Akkusativ alır. Kannst du mir den Autoschlüssel geben? Peter gibt seiner Chefin einen Brief.
Almanca'da Dativ(dolaylı tümleç) , Akkusativ'den (belirtili nesne) önce gelir.
“fahren” fiili kullanılırken cümle içerisinde akkusativ bir nesneye ihtiyaç duyar. Çünkü cümle içerisinde neyin ya da kimin bir yere sürüldüğüne ihtiyaç vardır. – Ich habe das Auto in die Garage gefahren.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri