Dere yatağına inşaat yapılmaz. İmar izni verilmemesi gerekir. Bu bina da dere yatağında bir bina. Dere yatağına yapılan her inşaat taşkınlara yol açacaktır, aşırı yaşanan taşkınlarda binalar da zarar görüp yıkıma yol açıyor.
Sel ve deprem açısından dere yatakları son derece tehlikeli. Her yağmurda sel felaketini yaşamamızın nedeni bu. Tabiatın intikamını birgün mutlaka alacağını unutmamak lazım. Dere yatakları depreme karşı zemin açısından da uygun değil.
Yönetmeliğe istinaden; “İmar Planları hazırlanırken, kadastro sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılır.
Kanununda dere yataklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu genel olarak belirtilmektedir. Madde 708'de; “Birikme, dolma, toprak kayması veya kamuya ait suların yatağında ya da seviyesinde değişme gibi sebeplerle sahipsiz yerlerde yeniden oluşan yararlanmaya elverişli arazi Devlete ait olur.
Aktif dere yatakları, Türk Medeni Kanununun 715 (Eski 641 maddesi) ve 3402 Sayılı Kadastro Yasasının 16/c maddeleri hükümleri gereği kamu malı niteliğinde, özel mülkiyete konu olamayacak ve tescile tabi olmayan yerlerdendir. Bu nitelikteki taşınmazlarda her ne surette olursa olsun sicil oluşturulması olanaksızdır.
İlgili 44 soru bulundu
3. Dere Yatağında Bulunan Yapıların Oluşturduğu Riskler
Dere yatakları, direkt olarak suyun akış yolu üzerinde bulunduğundan ve su bu yerlerde taşkın havzaları oluşturabildiğinden, dere yataklarına yapılan bina temelleri depreme en dayanıksız temellerdendir.
Dere yatağına inşaat yapılmaz. İmar izni verilmemesi gerekir. Bu bina da dere yatağında bir bina. Dere yatağına yapılan her inşaat taşkınlara yol açacaktır, aşırı yaşanan taşkınlarda binalar da zarar görüp yıkıma yol açıyor.
Dere yatakları, direkt olarak suyun akış yolu üzerinde bulunduğundan ve su bu yerlerde taşkın havzaları oluşturabildiğinden, dere yataklarına yapılan bina temelleri depreme en dayanıksız temellerdendir. Dere yatakları, doğaları itibariyle suyu çeker, nemli ve esnek bir temel meydana getirir.
KURU DERE İDARİ YOLDAN TESCİL EDİLMELİDİR
Kuru dere yatakları imar planına alınmakla tescil gerektirici bir hak doğduğu için idari yoldan tescil şeklinde tapuya tescil edilmelidir. Bu tür alanların başkaca bir yoldan tapuya tescili mümkün değildir.
Güncel yönetmelik doğrultusunda inşa edilen binaların dayanıklılık konusunda daha iyi olduğu kabul edilmektedir. Dere yatağı veya dolgu alanlar doğal afetlere karşı dirençsizdir. Sert zeminlerde bulunan yapıların ise depreme karşı çok daha dirençli olduğu ortaya konulmuştur.
Dere Yapı Yaklaşma Sınırı kaç metreydi Haberi
"İmar Planları hazırlanırken; EK1'de isimleri verilen derelerin her iki tarafında, kadastral sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılır.
Çekme Mesafeleri ve çıkmaların hesabı ( Merkezi İmar):
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
Yapılan düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yeni düzenlemeye göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılamayacak.
Genel bir kural olarak, dere yatağı kanalın normal su hattına kadar olan kısmıdır ve kenarlar, normal su hattının üzerindeki kısımdır. Bununla birlikte, su debisi değişiklik gösterdiğinden, bu farklılaşma yerel yorumlamaya tabidir.
Taşkın sınırı; bir akarsuda taşkın meydana gelmesi durumunda, suların etkileyebileceği maksimum alanı gösteren sınırdır. Taşkın sınırı belirlenirken akarsuda; 2, 25, 50, 100, 500 yıllık tekerrür periyoduna (yinelenme zamanı) sahip debiler (birim zamandaki su akış hacmi) hesaplanır.
Dereler vadilerin çıkış yerlerinde suların birleşmesiyle oluşur ve genellikle bir yokuştan ya da bayırdan akarak birleşir. Dere birçok vadinin birleşmesi ile oluşur ve yağmur ya da kar sularının etkisi ile bayırdan aşağı doğru akar.
Devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan tapusuz taşınmazlar, bazı durumlarda kamu hizmetine tahsis edilmiş olabilir. Bu tahsis resmi/idari tahsis olabileceği gibi fiili bir tahsiste olabilecektir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Yeni yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylandı. Yeni yasa kapsamında devlet o arazilere el koyabilecek. İşte tüm detaylar... Tarımsal üretime ve gıda güvenliğine ilişkin yeni düzenlemeler yapılmaya devam ediyor.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Evet, özellikle büyük metropoller başta olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde raylı sistem binalar bulunmaktadır.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde dere yatağı, “genellikle yazın kuruyan küçük akarsuyun yatağı.” şeklinde tanımlanmaktadır.
Dere ve kanal ıslahı, suyun akışını kontrollü bir biçimde şekillendirerek kararlı bir kanal oluşturmayı hedefler. Islah çalışmaları doğru biçimde uygulandığında suyu ve tortuları taşırken kanal yapısının bozulmasını engelleyen bir sistem elde edilmesini sağlar.
İstanbul'da da eski dere yataklarına kurulan semtler var. Ayamama, Kurbağalıdere, Ortaköy, Dolapdere... Olası Marmara depremi bu bölgeler için büyük risk oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri