Derealizasyon Kimlerde Görülür? Derealizasyon bozukluk, genel olarak erken yetişkinlik ve geç çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Tanı alan pek çok bireyin %95'ine 25 yaş öncesinde teşhis konur. Ayrıca bu rahatsızlık hamile kadınlarda da görülebilir.
Genellikle insanlarda tek başına görülen bu rahatsızlık, bazen depersonalizasyon bozukluğuna eşlik eder. Derealizasyon gibi bir psikoloji sorunundan muzdarip kişiler, çoğu zaman etrafında yaşananlara tepkisiz kalırlar. Hatta durum kendileri ile alakalı olsa da tepkisiz kalmaya devam ederler.
Depersonalizasyon ve derealizasyon bozukluğu çocuklarda oldukça nadir görülür. Genellikle geç ergenlik döneminde başlayan psikolojik bir bozukluktur. Çocuklukta görüldüğü takdirde orta çocukluk döneminde (ergenlik öncesi) görülür.
Derealizasyon bozukluğu bazen kendiliğinden geçer, ancak bu durum herkes için geçerli değildir. Bazı insanlar derealizasyon belirtilerini kısa süreli olarak deneyimlerken, diğerleri semptomları daha uzun süreler boyunca yaşar.
Derealizasyon Belirtileri Nelerdir? Semptomlar genellikle epizodlar şeklinde olur ve gelip gidebilirler. Etrafın sisli olması yanılsaması, rüyada gibi hissetmek. Kişi ve çevresinin arasında onu dünyadan ayıran görünmez bir duvarın varlığı hissi.
İlgili 20 soru bulundu
Derealizasyon Tehlikeli midir? Eğer bahsedilen sıkıntılı durum anksiyete sebebiyle ortaya çıkıyorsa, aşırı tehlikeli şekilde kabul edilmez. Bu durum aynı zamanda kendi kendine ortadan kalkabilir. Ancak çok yoğun anksiyete sırasında yeniden ortaya çıkabilir.
"Kişiliksizleşme" ve "gerçekdışılaşma" olarak da adlandırılan depersonalizasyon bozukluğunda kişi kendine yabancılaşarak bedenine uzaktan bakıyormuş hissine kapılıyor ve gerçeklik duygusunu yitiriyor.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Derealizasyon, kişinin çevresinden kopması olarak tanımlanır. Derealizasyon yaşayan bireyler çevrelerindeki dünyayı sisli, rüya gibi / gerçeküstü veya görsel olarak çarpıtılmış olarak algıladıklarını bildirebilirler.
Derealizasyon ise, kişinin çevresini gerçek dışı bir şekilde algılamasıdır. Bu belirtiler yineleyen bir şekilde görülebilir, bir kaç saat sürebilir veya devamlı görülebilir.
Belirtilerin görüldügü dönem yalnizca birkaç saat de olabilir haftalarca ya da aylarca da devam edebilir. Siddetli bir seviyede derealizasyon bozukluguna sahip olan kisilerde ise belirtiler çok uzun yillar boyunca sürebilir.
Dissosiyatif bozukluk olarak tanımlanan derealizasyon, bireyin kendi dışındaki durumlardan kopuşunu tanımlamak için kullanılmaktadır. Bireyler rüyada yaşıyorlarmış gibi bir hisle yaşamlarını devam ettirmekte; zaman, mekan, renkler ve etraftaki eşyalar ile ilgili gerçeklikten uzak deneyimler yaşamaktadır.
Depersonalizasyon durumu genellikle yoğun stres, anksiyete veya travma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar. Bu durumun belirlenmesinde kullanılan testler genellikle bireyin bu tip deneyimleri ne sıklıkla yaşadığına odaklanır ve bu durumun kişinin günlük yaşamını ne ölçüde etkilediğini belirlemeye çalışır.
Kendine yabancılaşan bireyin kendi duygularından , arzularından, inançlarından ve enerjisinden uzaklaşmış olmasıdır. Bu, bireyin kendi yaşamında etkin ve belirleyici güç olma duygusunu yitirmiş olmasıdır.
Panik Atak yada Panik Bozuklukta rastlanılan “depersonalizasyon hissi “en sık kaygı (anksiyete) anında oluşur. Kişi kendi bedenini yabancı gibi hisseder. Bu esasında bir algı bozukluğudur. Bizim hastalarımız bu algı bozukluğunu şizofreni yada ciddi bir psikiyatrik hastalığı olan birisi olacağını şeklinde yorumlarlar.
Depersonalizasyon ve derealizasyon bozuklugu; bir seferde saatler, günler, haftalar ve hatta aylar sürebilir.
Yaygın Kaygı Bozukluğu Yaygın kaygı bozukluğu psikiyatride yaygın anksiyete bozukluğu olarak da bilinir. Klinik tabloya kaygı ve kuruntu hakimdir. En az 6 ay süreyle, her gün, bir çok olay için aşırı endişeli beklentiler duyuyor, denetlemekte zorlanıyorsanız kuruntu hastalığı yaşıyorsunuz.
OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir.
Duyarsızlaşma (depersonalizasyon) bozukluğu, sürekli veya defalarca kendinizi vücudunuzun dışından gözlemlediğiniz hissine sahip olduğunuzda veya etrafınızdaki şeylerin gerçek olmadığı veya her ikisinin de olmadığı hissine sahip olduğunuzda ortaya çıkar.
Disosiasyon, bölünme, kopma, çözülme olarak açıklanmaktadır. Zihindeki bir anının, duygunun, düşüncenin, bilginin bağı diğer anı, duygu, düşünce, bilgiden ayrılmakta, kopmaktadır. Kişi, bazen bu anıya erişebilmektedir bazen erişememektedir. Disosiasyon durumunda bellek, bilinç işlevlerinde bir bozulma görülmektedir.
Tek ya da en göze çarpan belirtisi sanrılar (bakınız; merak ettikleriniz => sanrı)olan, hastanın ve yakınlarının yaşamını oldukça olumsuz şekilde etkileyen bir düşünce bozukluğu hastalığıdır. Genellikle 35-40'lı yaşlardan sonra başlar.
Psikoz, gerçeklikle ilişkinin kesilmesi halidir. ''Psikoz nedir?'' denildiğinde genel olarak kişilerin; gerçek olmayan inanışlarda olması, gerçek olmayan şeyleri görmesi, duyması, gerçekle hayal ayrımı yapamaz hale gelmesi durumudur.
Nihilistik sanrıları olan kişi mal, mülk, statü, güç, beden ya da organlarını, yani herşeyini kaybettiğine inanır. Paylaşılmış psikotik bozukluk, genellikle çok yakın ve uzun süreli ilişkisi olan kişilerin aynı sanrıyı paylaştıkları bir tablodur.
Bu hastalıkta hastanın birçok korku ve endişesi olabilir. Kişi korktuğunda çeşitli şikayetler meydana gelebilir. Kişi kendini örneğin gergin veya sersemlemiş hissedebilir. Diğer olası şikayetler örneğin terleme, titreme veya kalp çarpıntısı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri