Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
Şüphesiz bu durum şu ana kadar bildiğimiz gerçeklere aykırı. Örneğin sıcaklığı 30°C olan belli bir miktar su 10 dakikada donuyorsa sıcaklığı 70°C olan aynı miktarda suyun, sıcaklığı belli bir sürede 30°C'ye düştükten sonra, donması için 10 dakika daha geçmesi gerekir.
su her derecede değilde +4 santigrat derece üzerinde buharlaşabilir. Buharlaşma sadece kaynamayla fokurdayarak suyun üzerinden buhar çıkmasıyla oluşmaz. Buharlaşma: +4 santigrat derece üzerindeki suyun yüzey moleküllerinin zamanla koparak gaz haline geçmesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Bu değer, 4 ℃ sıcaklıkta deniz seviyesinde atmosfer basıncındaki özkütle değeridir. Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır. Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar.
Donmak için kaplayacak daha fazla zemin olsa bile daha sıcak suyun sıcaklığı, soğuk sudan daha hızlı düşebilir. Ayrıca daha sıcak suda daha az çözünmüş gaz olabilir. Bu da ısıyı iletme hızını azaltarak suyun daha hızlı soğumasını sağlayabilir.
Mpemba etkisi, bazı özel koşullarda, "sıcak" suyun "soğuk" sudan daha hızlı donmasıdır. Olay ismini, iddiayı tekrar gündeme getiren, Tanzanyalı Erasto B. Mpemba'dan almaktadır. Mpemba, olayı ilk 1963'te lise öğrencisi iken sıcak dondurmanin donması sırasında fark etti ve 1969'da Dr.
Dolayisiyla bir su birikintisin de suyun en dibi yogunluk bakimindan en buyuktur ve sicakligi +4 derecedir ... en ust kisim ise en dusuk yogunluk derecesine sahip sicaklik derecesi olan 0C dedir.Dolayisiyla donar .
Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir.
Zirai Don Sınıflandırması
Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Söz konusu kimyasal, motor suyunun ve soğutma sisteminin içerisinde bulunan suyun donmasını engeller. Her antifirizin donma noktası farklıdır. Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir.
normal kosullar altinda saf suyun donma sicakligi 0 °c'dir..
Suyun donma derecesi 0 santigrattır. Bu sıcaklıkta su sıvı ya da katı buz olabilir.
❖Sıvı bir maddeden enerji uzaklaştırılması sonucu, sıvı fazdan katı faza dönüşmesi olayına “donma” denir. 0oC'dir.
Sıcak su soğuduğunda kaptaki sıcaklık dağılımı halihazırda soğuk olan suya kıyasla daha fazla oluyor ve bu da soğumasını hızlandırıyor. Çünkü sıcak su, yüzeyinden daha fazla ısı kaybediyor. Her tarafı yakın derecelerde olan baştaki soğuk suda ise bu etki daha az gözlemleniyor.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar. Yüzey donarken bu yüzden suyun altı donmaz.
Kinetik enerji den dolayı haliyle sıvı donmaya karşı koyacaktır, hızından kazandığı birim başına düşen enerji, ısı kaybından fazla ise, sabit bir ortamda suyun donması gerçekleşmez.
Düşük kütledeki su daha hızlı soğuyacağından, göller- de donma olayı gölün kenarlarındaki sığ alanlarda baş- layarak yüzeyin merkezine doğru ilerler. Buzun yoğun- luğu düşük olduğu için donan su yüzeyde kalır, gölün dibinde ise 4°C'deki yoğun su yer alır.
Yani aynı ısıtıcıyla daha uzun süre ısıtman gerek. Bu da aynı şartlarda ise soğuk suyun daha geç kaynaması demek.
İçilecek soğuk suyun ideal sıcaklık derecesi 16 derece olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklarda olumsuzluklar yaşanmaması için, soğuk suya biraz ılık su katılarak içilmesi daha uygundur."
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C'den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C'de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C'de maksimumdur.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Su soğudukça, hâl değiştirir ve buza dönüşür. Soğuk arttıkça da bu buz tabakası kalınlaşır. Tabi buz, sudan daha hafif olduğundan suyun üzerinde kalır. Böylece sadece suyun en üst kısmı buz tutmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri