Derecelendirme danışanın değişiklikleri, ilerlemeyi, motivasyonlarını, hazır oluşunu, bulgularının şiddetini gözden geçirerek değerlendirebilmesi için kulanılan bir müdahale çeşididir. Genellikle 0'dan 10'a kadar bir ölçek kullanılır. 0 olabilecek en ama en kötü ihtimali, 10 ise olabilecek en iyi konumu belirtir.
Derecelendirme tekniği, Derecelendirme soruları danışanın bireysel görüşünü, diğer insanlara ilişkin görüşünü ve başkalarının kendi görüşünden etkilenip etkilenmediğini tartışmak için kullanılır. Bu teknik çok yaratıcı bir biçimde, danışanların birçok deneyim hakkındaki algılamaları na uygulanabilir.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
İstatistiksel normalleştirme, özellikle, veri madenciliği (data mining) gibi bilgisayar bilimlerinin istatistiksel veri işleme alanlarında kullanılan bir yöntemdir. Yöntemin amacı, veriler arasında farklılığın çok fazla olduğu durumlarda verileri tek bir düzen içerisinde ele almaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Heykelleştirme: Aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkisini sembolize eden canlı heykel tekniğine denir. Bireyler kendi vücutlarını ifade aracı olarak kullanır böylece aile içi dinamikler görsel olarak ortaya cıkmış olur.
Aile danışmanlığı liman tekniği, aile danışmanlarının aile üyeleri arasındaki ilişkileri düzeltmelerine yardımcı olmak için kullandıkları bir yöntemdir. Bu teknik, aile danışmanlarının, aile üyelerinin güvenli bir liman olarak algılayabilecekleri bir ortam yaratmalarını sağlar.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Düğmeye Basma: Bu teknik danışanlara hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmelerini içerir. Bu tekniğin amacı danışanlara düşüncelerini kullanarak her ne duygusu yaratmak istiyorlarsa yaratabileceklerini öğretmektir.
1. Geleceği Okuma Tekniği (The Crystal Ball Technique): De Shazer tarafından geliştirilen bu teknik, danışanın kendisini artık sorunun olmayacağı, gelecekteki bir durum içinde düşünmesi için düzenlenmiştir. Bu teknik sayesinde danışan, sorunu çözüldüğünde yaşamının nasıl olacağına ilişkin fikir sahibi olur.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Maymuncuk (skeleton keys): Terapist ailelerin problemlerine çözüm üretilirken, sorunun geçmişi ya da ne olduğu hakkında bilgiye sahip olmak zorunda değildir (Goldenberg ve Goldenberg, 2012).
Çözüm Odaklı Terapi uygulayan terapistler, insan hayatında değişimin sürekli olduğuna inanır. Bu sayede, danışanın kendisine istedikleri doğrultuda bir geleceğe ulaşmak için sağlam hedefler koymasını sağlar. Bu noktada da terapistin görevi, danışanı bu geleceğe yönlendirmek, hedeflerini gerçekleştirmesini sağlamaktır.
Duygu odaklı terapinin iki temel prensibi vardır. Bunlardan ilki terapide empatik ilişki kurulmasıdır. İkincisi ise terapötik ilişki sayesinde danışanın duygularının kolaylaştırılmasıdır. Duygu odaklı terapide danışan ve terapist duygusal deneyim içerisinde karşılıklı olarak birbirini etkilerler.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Derecelendirme Ölçekleri: Gözlem sonuçlarının sayısal verilere dönüştürülmesine imkân sağlayan ve davranışın gösterilme sıklığı hakkında bilgi veren araçlardır.
Algıları tanımlamaya cesaretlendirme
Hastanın dolaylı olarak ifade ettiği duygularını sözel olarak ifade etmesini sağlamaktır.
b)Taşırma: Korkulan ya da kaçınılan bir uyarana uzun süreli maruz kalmayı içerir. Fobi tedavilerinde kullanılır. c)Maruz bırakma terapisi: Fobiler ve kompulsif davranışlar için kullanılır. Danışan anksiyete uyandıran durumla karşı karşıya getirilir.
Adler'in yaklaşımı kişiliğin merkezi olarak Freud'un savunduğu bilinçdışı yerine kendini belirlemeyi ve bilinçliliği vurgular. Buna göre insan, kaderinin kurbanı değil, aksine her eylemi amaçlı ve anlamlı olan yaratıcı, aktif ve seçim yapabilen bir varlıktır.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Uygulanan ipler emilebilir, tıbbi sınıf sütürlerdir; cilde dikkatlice geçirerek, yüz hatlarınızı tam anlamıyla kaldırır ve yeniden konumlandırarak, gerilimi sağlamak için yeni kollajen büyümesini teşvik ederek çalışır.
Viki Yaşam Ağacı Projesi'nin amacı, yaşayan veya soyu tükenmiş organizmaların sınıflandırmalarını yaparak ağaç görünümü oluşturmaktır. Burada oluşturulan şekillendirmeler taslak önerilerdir.
Aile konseyinde tüm aile bireyleri evde bir lider eşliğinde bir araya gelir. Bu lider anne veya baba olabilir. Ev içi iletişim, sorumluluklar gibi başlıklarda tüm üyeler duygu ve düşüncelerini ifade edip yazılı kararlar oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri