Bazı sebzelerin renk, koku, tat ve vitaminlerinin kaybolmaması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şoklama diyoruz. Bu ayrıca dondurucuya poşetlenip yerleştirilecek ürünlerin hacimlerini küçültmek içinde güzel bir yöntemdir.
Şoklama yöntemi, haşlanan sebzelerin bekletilmeden hızlı bir şekilde buzlu soğuk su dolu bir kabın içine koyulmasıdır. Soğuk su ve buz, sebzelerin diri kalmasını sağlar. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen sebzeler, soğuğun etkisiyle canlanır. Böylece dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Şok Soğutma
Diğer soğutma yöntemlerinden en önemli farkı soğutma tünel sıcaklığının -25/-30 °C gibi çok düşük sıcaklıklara kadar düşürülmesidir. Bu soğutma işlemi iki safhada gerçekleştirilmektedir. Buna rağmen, asıl soğutma işlemi -25/-30 °C'lik depo sıcaklığında 1,5 saat süre ile yürütülen 1. Basamakta yapılmaktadır.
Şok verme işleminden önce çoğu kez sizi uyutacak ilaç verileceğinden ağrı duymazsınız. Tanısal amaçla yapıIan elektrofizyolojik incelemeler 30-60 dakika kadar sürer. Eğer tedavi edici bir girişim gerekirse bu 1-4 saat kadar sürebilecek bir işlemdir.
Eğer ürününüzün bulunduğu ortam 30 dereceyi aşan sıcaklıktaki bir yerdeyse +2 konumunda çalıştırmalısınız. Yeni yiyecek yüklediyseniz yükleme yapmadan 4 ila 8 saat arasında hızla soğutma konumunda bekleyiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Uzmanlar tarafından sunulan önerilere bakıldığında derin dondurucunun -18 derecede çalıştırılması öneriliyor. Derin dondurucu ile birlikte gönderilen kullanım talimatına göre belirttiğimiz derece farklılaşabiliyor.
Toplamda 24 saatte 544 wattlık enerji harcadığını görmekteyiz. Aylıkta ise 16 kw lık bir enerji harcamaktadır. Yaklaşık olarak günde yarım kilowattlık bir enerji çekmiştir.
Ürünler Neden Şoklanır? Ürünlerin içeriğinin değişmemesi için, uzun süreli saklamak ve ürünün öz ve doğal hallerini korumak için şoklama işlemi yapılır. Şoklama işlemi en sağlıklı saklama işlemidir.
Şoklama kaç derecede olur? Şoklama işlemi, ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35° C – 40° C) geçirmek suretiyle ürünün dış civardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktadır.
Eğer ürün soğuk dolapta (+3 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı +3⁰C'ye getirilerek soğutulur. Bu işleme ŞOK SOĞUTMA (BLAST CHILLING) denir. Eğer ürün derin dondurucuda (-18 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı -18⁰C'ye getirilerek dondurulur. Bu işleme ŞOK DONDURMA (BLAST FREEZING) denir.
Şoklama işlemleri oldukça hızlı yapılması gereken bir durumdur. Ürün içeriye girdiği andan itibaren zaman kaybına uğramadan dış sıcaklık ile iç sıcaklık dereceleri hızı ile -35 hatta -40 derecelere kadar donması sağlanmalıdır. Ürüne bağlı olarak belirlenen maksimim süre gıda güvenliği açısından da önemlidir.
Konunun önemine değinen MHM Müdürü “Kurbanın kesiminden sonra et sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat serin bir ortamda beklettikten sonra buzdolabına kaldırılmalı.
Derin dondurucunuza mutfağınızda güneş görmeyen bir köşe seçmeniz daha doğru olacaktır. Güneş gören derin dondurucunuz daha fazla çalışacak enerji tasarrufundan uzak bir hal alacaktır. Bir diğer önemli özellik ise derin dondurucunuzu mutfağınızda kullandığınız ocaktan uzak bir yere konumlandırın.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Kurulumu tamamlanan derin dondurucu dik bir konumda ve elektriğe bağlanmadan 4 saat bekletilmelidir. 4 saat sonra derin dondurucunuzun fişini takabilirsiniz. Ancak yiyecekleri yerleştirmeden önce 12 saat daha beklemeniz gerekir.
Derin dondurucuyu ilk defa çalıştırdığınızda, uzun süre kapağı kapalı kalmış ya da kapağı açık kalması durumunda , derin dondurucunuz verdiğiniz derecelere gelene kadar motor çalışmaya devam eder. Belirlediğiniz dereceye ulaştığında motor arada durarak çalışmaya devam edecektir.
ŞOK SOĞUTMA CİHAZLARI
Ürünlerin ısısını çok kısa süre içinde istenen ısıya getirmek için üretilen ve kullanılan cihazlara şok soğutma cihazları adı verilir. Isının kısa sürede istenen seviyeye getirilmesi işlemine ise şoklama denir.
Şok dondurma, -18 ° C'lik bir sıcaklıkta ürünün öz ısısını elde edene kadar soğutma işlemidir. Bu hızlı dondurma işlemi -35 ° C / -40 ° C odalarda yapılır.
Yapması oldukça basit olan bu işlem, fermantasyonu tamamlanmış ve şişelenmeye hazır hale gelmiş biralara uygulanır. Bu işlemde biranın sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülür. Şoklama etkisi, maya ve proteinler nedeniyle ortaya çıkan bulanık görüntüyü yok eder.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
Şoklama cihazı nedir; ürünlerin doğal özelliklerini bozmadan minimum sürede dondurulmasını sağlayan cihazlara denilmektedir. Cihaz, genellikle yenilikçi evaporatör tasarımına sahiptir. Şoklama cihazı ile ürünlerinizi şoklama sistemiyle dondururken, sadece ön soğutma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Etin şoklanması, büyük bir kısmının buz kristalleri şeklinde katılaştırılması anlamına gelir. Şok odalarında gerçekleştirilebilen bu işlemin gerektirdiği ısı -35 ve -40 dereceye kadar düşmektedir. Bu nedenle et ürünlerinin şoklanması için şoklama ünitelerine ihtiyaç duyulur.
Derin dondurucu A+++ enerji sınıfı ile enerji ve bütçe tasarrufu sağlar. Bu ürünler, litreye göre değişmekle birlikte en az enerji harcayan dondurucular arasında yer alır.
En az elektrik yakan beyaz eşyalar A+ sınıfına aittir, bu kural derin dondurucular için de geçerlidir. A+ sınıfı 100 litre civarı hacimli derin dondurucular ortama 500 watt, aynı sınıftan 250 litre civarı hacimli dondurucular 700 watt, 300 litreden fazla hacimli olanlar ise 900 watt günlük elektrik harcamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri