Ancak dernek yöneticileri, bu görevleri haricinde, hizmet akdine tabi olarak, üçüncü şahısların yapabilecekleri işleri yapmaları karşılığında ücret ödenmesi şartıyla 5510 sayılı Kanun (4/a) kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.
Dernek çalışmaları gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlayan ücretli çalışanlar aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit edilir.
Dernek başkanlarının sigortalılığı konusunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda özel bir düzenleme yapılmamıştır. Hal böyle iken, dernek başkanları 4/1-c, 4/1-b, 4/1-a kapsamında sigortalı olanlar arasından seçilebilmektedir.
Burada kanun çok açık bir şekilde artık dernek yöneticilerinin kamu görevlisi olarak kabul edilmediğini belirtmiştir.
Derneklerin geçici veya sürekli olarak işçi çalıştırması halinde gider pusulasının kullanılması ve çalıştırılan işçiler ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılması gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak dernek yöneticileri, bu görevleri haricinde, hizmet akdine tabi olarak, üçüncü şahısların yapabilecekleri işleri yapmaları karşılığında ücret ödenmesi şartıyla 5510 sayılı Kanun (4/a) kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.
Buna göre, dernekler ya da derneklerin kurduğu iktisadi işletmelerde çalışma gönüllülük esasına dayandığından dernek yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile dernek üyeleri dernekte yaptıkları işler nedeniyle ücret alsalar dahi sigortalı sayılmayacaktır.
1.Derneğin sosyal tesis ve faaliyetlerini Yönetim Kurulunun kararları doğrultusunda yönetir. 2.Dernek Yönetim Kurulunca kararlaştırılan sosyal faaliyetler konusunda çalışmalar yapar. 3.Derneğin düzenleyeceği eğlence, gezi, balo, vs. işlerini yürütmekle görevlidir.
Dernek başkanı bu asil yönetim kurulu üyeleri arasında yönetim kurulu başkanı görevini üstlenir. Dernek başkanının istifa etmesi durumunda, ilk yedek yönetim kurulu üyesinden başlanarak sırasıyla çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanması durumunda, yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yeniden yapılır.
Dernek organlarındaki değişikliklerin dernek tüzüğünde belirtilen hükme uygun olarak yapılması gerekmektedir. Dernek tüzüğünde Yönetim Kurulu Başkanının doğrudan genel kurul tarafından seçileceği yönünde bir düzenleme bulunmaması kaydıyla dernek yönetim kurulunun görev dağılımı alınacak kararla yeniden belirlenebilir.
Gerek Türk Medeni Kanunu gerekse Dernekler Kanununda Yönetim Kurulu üyelerinin görev dağılımına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak kanun ve yönetmelikte “derneğin yöneticisi” olarak kendisine atıfta bulunulan gerçek kişi “dernek başkanı” dır.
Kamu Hizmeti Görevlilerinden; Türk Silahlı Kuvvetleri, Kolluk kuvvetleri mensupları ile Özel kanunlarında dernek kurması yasaklananlar ve kısıtlananlar dernek kuramazlar, dernek üyesi olamazlar.
4- 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif başkanları ile kooperatifin yönetim ve denetim kurullarına seçilenler, bu göreve seçimle geldiklerinden aralarındaki hukuki ilişki, vekalet akdine ve kanunda belirtilen görevlerini yerine getirmelerine dayandığından sigortalı sayılmayacaklardır.
(2) Yönetim Kurulu iki yıllık bir süre için seçilir. Yönetim Kurulu üyeliği sona eren bir kişi tekrar seçilebilir.
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Daha az süre (Ör: 2 yıl veya 1 yıl) konulmuşsa o sürede yapılır.
İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında Bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığında yardım yapılmaktadır.
Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.
Bir apartmanda tapuya mesken olarak kayıtlı bir daire dernek ikametgahı olarak kullanabilir mi? Dernek merkezlerinin, kütükte mesken olarak gösterilen yerlerde açılması durumunda, kat malikleri kurulunun oybirliği ile alacağı kararla onay vermesi gerekmektedir.
Genel olarak vakıf ve dernekler gayrimenkullerinden kira, iştirak hisselerinden ve hisse senetlerinden temettü, tahvil, Türk Lirası (TL) ve döviz yatırımları üzerinden de faiz geliri elde edebilirler. Bu gelirler için stopaj yoluyla vergi kesintisi yapılmaktadır.
Dernek adına tahakkuk ettirilen her türlü vergi, sigorta ve benzeri kanuni ödentiler ile bu ödentilerden doğan faiz ve gecikme zammı gibi yükümlülüklerden dernek tüzel kişiliği doğrudan sorumludur ve ödemekle mükelleftir.
Özel kanunlarındaki düzenlemeler saklı kalmak üzere, İçişleri Bakanlığınca veya mülki idare amirliğince talep edilmesi hâlinde, dernekler ile derneklere ait her türlü tesis, müessese ve ortaklığı bulunan kuruluşlar, görev alanları ile sınırlı olmak üzere ilgili bakanlık ve kuruluşlar tarafından denetlenir.
Dernek üyelik aidatı ilk Genel Kurul a kadar aylık net 350,00-TL(üçyüzelli )TL. olarak belirlenmiştir. Üyelik aidatı Genel Kurul kararı ile arttırılıp azaltılabilir. Derneğe üyelik giriş aidatı 1.000 (bin)TL olarak belirlenmiştir.
Eğer vakıf kurmak isteseydiniz, 2021 yılı için asgari olarak en az 80 Bin TL gibi bir sermayeye sahip olmanız gerekirdi. Ancak dernek kurmak ve dernek üyesi olmak, Türk Medeni Kanunu tarafından tanımlanan bir hak olduğundan, herhangi bir ücrete, harca ya da sermayeye bağlanamaz.
Dernek Adları (Dernekler Kanunu Madde 28)
Dernek adlarında; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal, Şehit, Gazi kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri