5253 sayılı Kanun'un 13 üncü maddesinde belirtilen, dernek yöneticilerine bu görevleri nedeniyle ücret ödenebilmesi yönündeki serbestlikten kamu görevlisi olan yöneticiler hariç tutulmuşlardır.
Burada kanun çok açık bir şekilde artık dernek yöneticilerinin kamu görevlisi olarak kabul edilmediğini belirtmiştir.
6-Kamu görevlileri derneklere üye olabilirler mi? Kamu Hizmeti Görevlilerinden; Türk Silahlı Kuvvetleri, Kolluk kuvvetleri mensupları ile Özel kanunlarında dernek kurması yasaklananlar ve kısıtlananlar dernek kuramazlar, dernek üyesi olamazlar.
Kamu yararına çalışan dernek statüsü, derneklerin belirli şartları sağlaması halinde devlet tarafından verilen bir ayrıcalıktır. Bu statüye sahip olan dernekler, vergi muafiyeti, bağış toplama kolaylığı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapma imkanı gibi pek çok avantajdan yararlanabilirler.
Dernek başkanlarının sigortalılığı konusunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda özel bir düzenleme yapılmamıştır. Hal böyle iken, dernek başkanları 4/1-c, 4/1-b, 4/1-a kapsamında sigortalı olanlar arasından seçilebilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
DERNEK ÇALIŞANLARI ÜCRET ALABİLİRLER Mİ? Dernek çalışmaları gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlayan ücretli çalışanlar aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir.
Dernekler Dairesi Başkanlığı, 13.09.2018 tarih ve 30534 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne dönüştürülmüştür.
Madde 48 - Kamu yararına çalışan dernekler, (Ek ibare:RG-9/7/2020-31180) Hazine ve Maliye Bakanlığının ve varsa ilgili bakanlıkların görüşü üzerine, Bakanlığın teklifi ve (Değişik ibare:RG- 9/7/2020-31180) Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilir.
Dernek, vakıf, sendika, şirket, siyasi parti gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir.
Özel kanunlarındaki düzenlemeler saklı kalmak üzere, İçişleri Bakanlığınca veya mülki idare amirliğince talep edilmesi hâlinde, dernekler ile derneklere ait her türlü tesis, müessese ve ortaklığı bulunan kuruluşlar, görev alanları ile sınırlı olmak üzere ilgili bakanlık ve kuruluşlar tarafından denetlenir.
İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında Bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığında yardım yapılmaktadır.
3- Dernek başkanları ile derneğin yönetim ve denetim kurullarına seçilenler, bu göreve seçimle geldiklerinden, aralarındaki hukuki ilişki vekalet akdine dayandığı için sigortalı sayılmayacaklardır.
Bu bağlamda milletvekili, belediye başkanı, belediye ve il genel meclis üyesi, muhtar, avukat, tercüman, tanık ve bilirkişiler faaliyetinin icrası kapsamında kamu görevlisi olarak kabul edilir.
Mülga 2762 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 35.maddesinin 2. fıkrasında yer alan; “Ceza kanununun tatbikinde vazifelerinden doğan suçlardan dolayı mütevelli memur sayılır.” hükmü uyarınca, vakıf yöneticisi olarak görev yapan kişilerin Ceza Hukuku açısından kamu görevlisi sayılacakları açıkça düzenleme altına alınmıştır.
Dernekler, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturulan, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır. Dernek kurmak için, önceden izin alınması gerekmemektedir.
Dernek; kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğudur.
- Mal topluluğu şeklinde kamu tüzel kişileri (kamu kurumları-établisse- mant public), belli bir mal ve hizmet topluluğuna, kamu hukuku kuralları- na göre kişilik verilmesiyle oluşan tüzel kişilerdir. Hukukumuzda Kamu İktisadi Teşekkülleri, Üniversiteler, TRT, TODAİE, TÜBA, TÜBİTAK bu tür kamu tüzel kişilerine örnektir.
TMK .93'e göre Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler de dernek kurma hakkına sahiptir. Burada ayrıca belirtmek gerekir ki; silahlı kuvvetler ve kolluk mensuplarıyla, kendi kanunlarıyla sınırlanmış kamu görevlileri dernek kurucusu olamayacaklardır.
5253 sayılı yeni Dernekler Kanunu, 23.11.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylece doksan yedi maddeden ibaret 2908 sayılı Dernekler Kanunu dönemi kapanmış bulunmaktadır.
Derneklerde diğer kuruluşlar gibi kendi bünyelerinde veya kurdukları iktisadi işletmelerde personel çalıştırmaktadırlar.
Bu kapsamda, Kanunun 3 üncü maddesine göre kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.
Türk Dil Kurumuna göre “toplumdaki çeşitli sorunları bağımsız olarak ele alıp kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevi yapan, öneriler sunan her türlü birlik, sivil toplum örgütü” olarak tanımlamaktadır. Ülkemizde STK'ların önemli bir kısmını vakıflar ve dernekler oluşturmaktadır.
Dernek başkanı bu asil yönetim kurulu üyeleri arasında yönetim kurulu başkanı görevini üstlenir. Dernek başkanının istifa etmesi durumunda, ilk yedek yönetim kurulu üyesinden başlanarak sırasıyla çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanması durumunda, yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yeniden yapılır.
1) Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri