Beyinlerinin daha geç saatlerde daha aktif olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, gece kuşları için akşam saatleri ve gece geç saatler, ders çalışma için daha verimli olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Saat 16.00- 18.00 arası zihni canlılığın geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz konuları çalışmak için ideal zaman aralığıdır.
Uzanarak ve yatarak ders çalışmak, ders çalışmak değildir. Yine yapılan bir araştırmaya göre yatarak ders çalışmanın ortalama 1 saat olduğu kanıtlanmış ve sonrasında deneklerin uykusunun geldiği ve dikkatinin dağıldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle masada çalışılmalı ve oturduğunuz yer çok rahat olmamalıdır.
Ders çalışırken ya da yoğunlaşma gerektiren bir iş ile ilgilenirken müzik dinlemek ayrıca kişinin gereksiz seslere odaklanmasını da önler. Bu yüzden özellikle de sözel derslere çalışırken sözsüz, melodiye sahip şarkıların dinlenmesi daha iyi olacaktır.
Şimdi kaç saat ders çalışmalı sorusuna gelirsek, günde 4-5 saat yapılacak çalışma hedeflerimize ulaşmada yeterli olacaktır.
Eğer yeterli uyumazsanız gün içerisinde baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok fiziksel sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın! Verim açısından düşündüğümüzde karnınızın aç olması durumunda odaklanmanız çok zor olacaktır.
İşin en zor kısmı geride kaldığına göre artık diğer detaylara bakabiliriz. Ders çalışma seanslarınız en fazla 45 dakika sürmelidir. 45 dakika sonunda mutlaka 10 ya da 15 dakika mola vermelisiniz. Ders çalışma süresi 45 dakikayı geçtiğinde yaptığınız tüm çalışmalarda verimliliğiniz düşecektir.
Toplamda 4 pomodoroyu tamamladığınızda 25 dakikalık bir mola verin. Günde 16 pomodoro tamamlamak ideal sayılır.
Ders çalışırken kahve yerine hem enerji verecek hem de sağlık deposu içecekler tüketmenin önemine değinen Diyetisyen Özden Örkçü, Meyan kökü çayı, kekik yağı, pancar suyu öneriyor. Ayrıca bol su tüketmeyi de hatırlatıyor.
DERSE BAŞLARKEN DERS ÇALIŞIRKEN OKINACAK DUALAR "Bismillahirrahmanirrahim" "Rabbi edhılnî müdhale sıdkin ve ahricnî muhrace sıdkın ve'c'al lî min ledünke sultanen nasîrâ." "Rahman ve Rahim Olan Allah (c.c.)(c.c.)'ın adıyla; "Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çıkar.
Ders çalışırken odaklanma problemi genellikle yetersiz su tüketimi ile ilgilidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı karşılanmadığında baş ağrısı, yorgunluk ve ruh hali değişiklikleri yaşanabilir. Tüm bu belirtiler odaklanma kabiliyetini azaltarak ders çalışmayı engelleyebilir.
10 bin saat kuralına göre herhangi bir alana haftada ortalama 5 gün, günde 8 saat çalıştığınızı varsayarsak bu yılda 240 gün gibi bir çalışma süresi eder. Bu süre yaklaşık olarak 1920 saat etmektedir.
Verimli çalışma saatleri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genel olarak sabah saatleri en doğru seçeneklerdir. Sabah erken saatlerde beyin dinlenmiş olur, dikkat daha açıktır ve dış uyaranlar yetersizdir.
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
Klasik Müzik
Klasik müziğin, çalışırken kişinin odaklanmasına yardımcı olduğu biliniyor. Buna ek olarak, klasik müzik dinlemenin sağlığa da inanılmaz faydaları var. Düzenli olarak klasik müzik dinlemek tansiyonunuzu düşürmenize yardımcı olabilir ve uyku kalitenizi artırabilir.
Paragraf soruları çözerken müzik dinlemek eğer konsantrasyonunuzu yukarıda belirttiğim gibi dağıtmıyorsa, sarkının sözlerine ya da ezgisine dalıp okuduğunuzu kaçırmıyorsanız sakıncası yoktur.
Öğrencilerin ders çalışma ortamı mutlaka sessiz bir alan olmalı. Gürültülü, kalabalık bir yer ders çalışmaya engel olur.
Uyku ve beslenme tavsiyeleri
* Günlük en az 8 saat uyuyun. * Ders çalışmaya erken başladıysanız, bir süre sonra mola vererek dinlenin. * Uykudan kalktığınız gibi ders çalışmaya başlamayın. * Gece uykusunu ihmal etmeyin.
Bir günde en az 2 ders çalışın. Ø Hiçbir zaman bir derse çalışmaya uzun süre ara vermeyin. Bazı öğrenciler ben bu hafta Matematik, haftaya kimya sonraki hafta biyoloji çalışacağım diye ayırıyor bu çok yanlış bir derse uzun süre ara vermek o dersi unutmanıza ve dersten soğumanıza neden olabilir.
Yarım saat veya bir saat bu çalışmaları gerçekleştirip rutin ders çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Sonrasında matematik, türkçe, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih ekleyebilirsiniz ama sabahları problem ve paragraf ile başlamanız çok daha yerinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri