Şafii mezhebine göre en mükemmel salavat şekli şudur (bk. a.g.e, 2/856): اللهم صل على محمد وعلى آل محمد، كما صليت على إبراهيم وعلى آل إبراهيم، وبارك على محمد وعلى آل محمد، كما باركت على إبراهيم وعلى آل إبراهيم، إنك حميد مجيد. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Şafiilere göre, son teşehhüdde salavatı şerife getirmek farzdır. En azı: "Allahumme salli ala Muhammed" demektir. Fakat Salli ve Barik salavatlarını okumak en ekmelidir. İki teşehhüdlü namazların ilk teşehhüdünde Peygamberimiz (asm)'e salavat getirmek eb'ad / kuvvetli sünnetlerdendir.
Şâfiîler'e göre üç ve dört rek'atlı farz namazların teşehhüdünden sonra Hz. Peygamber'e salât okunması sünnettir. Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler'e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır.
"Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; " Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir. Bir mümin dilediği şekilde salavat getirebilir.
Salli Bârik Duaları
Sen çok övülen, çok şerefli olansın. İbrahim ailesini mübarek ve şerefli kıldığın gibi Muhammed'i ve ailesini de mübarek ve şerefli kıl. Sen çok övülen, çok şerefli olansın.”
İlgili 17 soru bulundu
- Bu farklılık neden kaynaklanıyor, bir mezhebe göre okunan salavat duaları başka mezhebe göre okunmaz mı, Hanefi'de sünnet olup, Şafii'de nasıl farz olabiliyor? "Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır.
Allahümme ebliğ ruha seyyidina muhammedin minni tehıyyeten selaten ve selema. En kuvvetli salavatı şerif arayanlar yukarıdaki salevatları zikredebilirler. Gün içerisinde ezberleyip her fırsatta tekrarlamak oldukça tesirli olacaktır.
Salavat en kısa şekli ile "Âllâhümme salli alâ Muhammed." cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." demektir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i (s.a.v) anmak, O'na selam göndermek salavat getirmek demektir. Salevat kısaca, Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed veya Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam demektir.
Son rekâtte, otururken son Tahiyyat okunur. Tahiyyatta; salevat-ı şerifeyi “Allahümme salli ala Muhammed”e kadar okumak farz, kalanını okumak sünnettir. Sonra; önce sağa, sonra da sola selam verilir. Bütün oturuşlarda sağ ayak dikilir ve sol ayak yatırılarak üstünde oturulur.
Esselêmü aleyke eyyühennebiyyü we rahmetullâhi we berakêtühü. Esselâmu âleynê we alê ibêdillêhissâlihîne. Eşhedü ellê ilâhe illellâhü we eşhedü enne Mühammeder-Rasûlüllâh Not: Buradaki “ê” harfi okunurken e-a arası bir sesle uzatılarak okunur.
Secde-i sehv, şöyle yapılır: Namazın sonunda tekbir alıp secdeye varılır, diğer secdelerde olduğu gibi üç kere, “Sübhane Rabbiye'l-a'la ve bihamdihi” denir, sonra; “Sübhanellezi la yenamu ve la yeshu” (Uyumayan ve yanılmayan Rabbim, bütün kusurlardan münezzehtir) denir.
Şafiî ve Hanbelî fakihleri ile bir grup Malikî fakihe göre emir nedp içindir yani sünnettir. Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur.
Şafi Mezhebinde sabah namazı aynen yukarıda anlatıldığı gibidir. Tek farkı sübhaneke duasının yerine veccehtu duasının ve Şafi mezhebinde okunan Ettehiyyatü duasının okunmasıdır. Bununla birlikte Şafi mezhebinde Sabah namazının farzının ikinci rekatında rükudan doğrulduktan sonra kunut duası okunmasıdır.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve barik ve sellim” diye salat-u selam getirilir. Bu hususta birçok hadis de rivayet olunmuştur.
Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken dinlediğini söylemiştir: “Kim bana bir defa salâtü selâm getirirse, bu sebeple Allah Teâlâ da ona on misli merhamet eder.”
“Üzerime bir günde bin (1000) defa salavat getiren kimseye cennetteki makamı gösterilmedikçe ölmez." “Bin defa (1000) üzerime salavat getiren ölmeden önce cennetle müjdelenir.”
Peygamberimize salat ve selamın çok sayıda faydası vardır. İşte onlardan bazıları şunlardır : Salat ve selam getirene melekler de dua ederler. Günahların affına vesile olur. Sevap yazılmasına sebep olur.
Bilhâssa salât-ı münciye, salât-ı nâriye ve salât-ı fethiyye'ye devam edilmelidir. Herhangi bir sıkıntı anında bunların hatmi yapılarak duâ edilirse, Cenâb-ı Hak dilekleri kabul eder. Salât-ı Münciye'nin hatmi 1.000, Salât-ı Nâriye'nin hatmi ise 4.444 defa okumaktır.
Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv secdesi yapması gerekir. Sabah namazında, Hanefî mezhebindeki bir imama tâbi olarak namaz kılan Şafiî mezhebindeki bir kişinin, selâmdan sonra sehiv secdesi yapması sünnettir.
Bu yüzden, Kunût bilmeyenler, "Rabbenâ âtinâ" duasını okur. Rabbenâ âtinâ duasını da bilmeyenler, üç defa "Allahummeğfirlî" (Allah'ım, beni bağışla) veya Yârabbi (Ey rabbim) diye dua eder. Kunût dualarını bilmeyenler, Rabbenâ ve allahummegfirlî dualarını okudukları için, sehiv secdesi yapmaları gerekmez.
Şâfiî mezhebinden olan birinin sabah namazında kunût duası okumasının hükmü nedir? Ramazan ayının 15'inden sonra sabah namazında okunmasının yanı sıra vitir namazının son rekâtında da kunut okumak sünnettir. Bunların dışında kalan diğer namazlarda herhangi bir afet ve musibet sebebiyle kunut okumak sünnet da sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri